Logo

Tweederde uitzendkrachten opnieuw aan de slag

 
De uitzendbranche is een belangrijke sector in de regio Haaglanden. In de regio werkt een relatief groot aantal uitzendkrachten;  in 2021 40 of meer per 1.000 18 tot 65-jarigen. Na een dip door corona groeide het aantal banen voor uitzendkrachten tussen 2020 en 2022 met 14,1% sterk. UWV verwacht voor de 2023 en 2024 een gematigder groei met 1,1%. Dat komt door een lagere economische groei en een krappe arbeidsmarkt. Twee derde van de WW’ers die aan het werk gingen na een uitzendbaan vond opnieuw werk als uitzendkracht of direct bij een werkgever.

“Uitzendbureaus vormen één van de raderen die de economie draaiend houden. Met invalkrachten bij ziekte, bij pieken in de productie of bij specialistische projecten helpen ze werkgevers uit de brand om de bedrijfsvoering door te laten gaan. Voor de baanzekerheid van uitzendkrachten is organiseren van werk naar werk belangrijk. Ook het stimuleren van leren en ontwikkelen is noodzakelijk voor de baanzekerheid. Uitzendorganisaties besteden ook aandacht aan dit thema. Zij hebben vaak opleidingsaanbod.” Aldus Jean-Paul Biever, arbeidsmarktadviseur bij UWV.

Een tiende van de banen zijn uitzendbanen

Uitzendbureaus behoren tot één van de grootste sectoren in Haaglanden. In 2022 zorgden zij samen voor zo’n 53.400 van de in totaal 478.300 banen voor werknemers. Uitzendbureaus hebben in onze regio met 11,2% van alle banen een groter aandeel in de werkgelegenheid dan de 8,7% landelijk.

Bijna volledig herstel na corona

Een belangrijke sector in een regio kan een gevoelige plek zijn als er economische of maatschappelijke veranderingen zijn. Toen de coronapandemie uitbrak, werd er minder uitzendwerk gevraagd en werd de uitzendsector stevig getroffen. Van 2019 op 2020 was er een forse afname van de uitzendbanen met 14,7%. In 2020 tot en met 2022 werd deze afname van banen bijna helemaal hersteld met 14,1%, terwijl het herstel bij alle banen in totaal slechts 6,1% was.

Uitzendbanen in Nederland

Kleine groei uitzendbanen in 2024

UWV verwacht tot en met 2024 slechts een banengroei van 1,1% tot 54.000 banen via de uitzendbureaus. Het totaal aantal banen groeit met 2,1% bijna dubbel zo sterk. De kleine groei van uitzendbanen zit ‘m in de lagere economische groei. Het CPB verwacht een economische groei van rond de 1,5% voor 2023 en 2024. In 2002 was dat 4,5%. Ook de krappe arbeidsmarkt speelt uitzendbureaus parten. Werkgevers bieden in deze krappe arbeidsmarkt werknemers eerder een vast contract aan. Dat blijkt uit werkgeversonderzoek van UWV. In 2022 is het aantal werknemers met een arbeidscontract toegenomen, terwijl het aantal werknemers met een uitzendcontract afnam.

Twee derde van uitzendkrachten krijgt een baan

De Uitzendmonitor 2022 van SEO Economisch Onderzoek laat zien dat in Haaglanden per duizend 18 tot 65-jarigen 40 of meer mensen als uitzendkracht werken. Landelijk kreeg een kwart van alle uitzendkrachten in de periode 2007 tot 2021 een maand na de uitzendbaan een vast of tijdelijk dienstverband. Minder dan een tiende deed een beroep op een WW- of bijstandsuitkering. Bij een vijfde was geen sprake van een arbeidsmarktpositie.

Twee derde van de mensen die in Haaglanden tussen medio 2021 en medio 2022 uitstroomden uit een WW-uitkering na een voorafgaande uitzendbaan, ging na afloop of kort daarna aan het werk (65%). Van de uitstroom ging 43% van de mensen aan de slag in een uitzendbaan en kreeg ongeveer een vijfde (21%) direct een contact bij een werkgever. Dit laatste kwam het meeste voor in de overige commerciële dienstverlening, de uitzendbranche en zorg & welzijn. Opvallend is dat werkzoekenden in beroepen met complexe of met zeer complexe gespecialiseerde taken minder vaak opnieuw als uitzendkracht aan de slag gingen en vaker een direct contract met een werkgever afsloten.

Eind mei 2023 verstrekte UWV in Haaglanden 1.415 WW-uitkeringen aan werkzoekenden vanuit de uitzendbranche. Het afgelopen jaar waren dit vooral werkzoekenden met eenvoudig of routinematig werk (beroepsniveau 1) of banen met weinig tot middelmatig complexe taken (beroepsniveau 2). Ze waren op zoek naar productiewerk en naar agrarische, transport & logistieke of economisch-administratieve functies.

Beroepsniveau en uitzendwerk in Haaglanden

“Onderzoek van UWV onder werkgevers laat zien dat ruim derde van hen externe organisaties inschakelt voor hulp bij de werving. Uitzendbureaus nemen binnen die groep ongeveer een vijfde deel voor hun rekening. Naar mate het benodigd opleidingsniveau voor een functie stijgt, neemt het aandeel werkgevers dat een uitzendbureau als wervingskanaal gebruikt af. Bij werkgevers met vacatures op mbo-niveau of lager is dat een kwart en bij werkgevers met vacatures voor hbo- en academische functies een tiende deel. Het beeld bij wervings- & selectiebureaus is daarvan het spiegelbeeld. Inzicht in zoekgedrag van werkgevers helpt werkzoekenden en professionals die hen adviseren.” Zegt Jean-Paul Biever, arbeidsmarktadviseur.

 

WW-uitkeringen dalen 4,2% in mei 2023

UWV verstrekte eind mei 2023 in Haaglanden 6.785 WW-uitkeringen aan werkzoekenden. In die maand daalde het aantal WW-uitkeringen met 297, oftewel met -4,2%. De grootste daling deed zich met 97 uitkeringen minder voor bij de uitzendbureaus. In vergelijking met mei 2022 daalden de WW-uitkeringen met 621, oftewel -8,4%. Ook hier kwam de grootste bijdrage van de uitzendbureaus met 149 uitkeringen minder. Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is voor Haaglanden met 1,5% eind mei 2023 net iets lager dan de 1,6% voor heel Nederland.

Meer informatie over de WW-ontwikkeling in de bijlage en op de regiopagina Haaglanden op werk.nl.

 

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn