GOFRANK X FRANKEY

Kunstenaar Streetart Frankey lanceert limited edition jas in samenwerking met outerwear label GOFRANCK
Eerste ontwerp krijgt direct plek in collectie Amsterdam Museum

In samenwerking met het Amsterdamse outerwear label GOFRANCK presenteert Frank de Ruwe, beter bekend als Streetart Frankey, een eigen jas in een gelimiteerde oplage van tien stuks. De reversible streetart jacket, die vanaf 22 oktober verkrijgbaar zal zijn, is een exacte kopie van het enkele exemplaar dat GOFRANCK eerder exclusief voor de kunstenaar zelf ontwierp. Het inmiddels veel gedragen originele exemplaar van Frankey, is nu opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum.

Streetart Frankey – onder andere bekend door zijn wekelijkse streetart pagina in PS magazine van Het Parool en de Lego versie van André Hazes – plaats al jarenlang door weer en wind zijn straatkunst in de hoofdstad en ver daarbuiten. Voor het plaatsen van zijn straatkunst droeg Frankey vaak een reflecterend gemeentehesje, totdat hij samen met GOFRANCK een jas bedacht die water- en winddicht is en aan twee kanten kan worden gedragen. Ofwel als normale jas met grafische legerprint, ofwel als oranje wegwerkersjas. Vanwege de vele positieve reacties die Frankey op zijn reversible jas kreeg, wordt deze op 25 september in gelimiteerde oplage van tien, genummerd en gesigneerd uitgebracht.

Reversible jas met smart tag
De GOFRANCK x Frankey jas heeft een oversized fit met oversized neck width. De reversible streetart jacket heeft reflecterende banen en is helemaal gecoat waardoor het een waterdichtheid heeft met een collumn pressure van 20k. Alle naden zijn getaped, de stof is ademend en heeft een bionic water repellent finish. Bijzonder aan de jas is de NFC tag die je door middel van je smartphone kan “tappen” voor een extra digitale beleving en meer informatie over de jas.

jacket

Amsterdam Museum
Het origineel - met sporen van lijmresten en verfspetters – is nu opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum samen met het zelf vervaardigde document met het logo van Amsterdam, waarmee Frankey zichzelf toestemming geeft een street art werk te plaatsen. De street art jacket van Frankey wordt gedocumenteerd met een video en foto’s van de ‘wegwerkersjas’ in actie. Jas en documentatie vormen zo een aanvulling op de street art (gerelateerde) collectie van het Amsterdam Museum. De invalshoek van de 'pseudo gemeentewerker' is interessant in relatie tot de vraag wie recht heeft op de openbare ruimte van de stad.

VIDEO

Frankey over de samenwerking: “Naast onze naam hebben GOFRANCK en ik gemeen dat we allebei met onze creaties een positieve draai ergens aan willen geven. Ik doe dat in vorm van mijn kunstwerken, GOFRANCK zorgt met hun jassen dat zelfs het slechtste weer goed te trotseren is. De eerste jas die zij voor mij maakten heeft voor zoveel leuke reacties gezorgd, dat we hem voor meer mensen beschikbaar wilden maken. Dat de jas nu ook nog eens in het Amsterdam Museum komt is voor mij echt de kers op de taart.” 

De jas is vanaf vrijdag 22 oktober vanaf 10:00 ‘s ochtends in een zeer beperkte oplage van 10 stuks verkrijgbaar via gofranck.com voor een bedrag van 699 euro.

Twee exemplaren van de limited edition jas zullen vanaf zaterdag 23 oktober te zien zijn bij de Amsterdamse galerie Serieuze Zaken tijdens de expositie WORK IT OUT. Een tentoonstelling met spiksplinternieuw werk van Laser 3.14, Frank Willems én Streetart Frankey.

Voor meer informatie over de jas, het materiaal en verkoop: www.gofranck.com


Bijlagen

Frankey

Frankey, aka Streetart Frankey, aka Frank de Ruwe, is bekend van zijn stadsingrepen die wekelijks te zien zijn in Het Parool. Zijn werk is te zien geweest in het Stedelijk Museum Amsterdam en verschillende tentoonstellingen in de Verenigde Staten (waaronder Wall Art Gallery, NY), Duitsland en Nederland. Zijn modus operandi is helder: ziet Frankey een ontbrekende baksteen in een muur ergens op straat, dan is er een grote kans dat hij in het holst van de nacht de plek nog eens bezoekt, om er zijn sporen achter te laten. Zoek goed en je zult zijn werk vinden. Maar soms is het ook niet zo moeilijk, zo was hij veelvuldig in het nieuws door de Lego-versie van volkszanger André Hazes die hij op de Dam in Amsterdam plaatste. Greatest hits die de stad sieren zijn Jean Claude van Damme (in zijn signature ‘split’ tussen een V-vormige betonnen paal achter de OBA), zijn glas-in-lood guerrilla-ode aan Johan Cruijff in de tramhalte van lijn 14, het beeldje van Eberhard van der Laan op poptempel Paradiso, zijn tramhalte tributes met Amsterdamse liedteksten, de zogenaamde ‘Saunaman’ (dampend boven de toen nog in aanbouw zijnde Noord-Zuidlijn) en Guust Flater op de U van het Trumpgebouw in New York. Met rake observaties en bijpassende slimme ingrepen weet Frankey voorbijgangers keer op keer een instant glimlach van oor tot oor te bezorgen. “Lachen toch?”, zegt ‘ie er zelf over. Frankey.com

GOFRANCK

GOFRANCK OUTERPROOFS is een Amsterdams label gespecialiseerd in waterproof outerwear. GOFRANCK betekent ‘eerlijk’. En dit is gelijk de basis van het merk. Het doel van het bedrijf is om stap voor stap duurzaam te worden. Dat zijn ze nu al met een deel van hun materialen en biologisch afbreekbare isolatie. Door alleen met gecertificeerde leveranciers te werken, kunnen ze garanderen dat alle mensen die betrokken zijn bij de productie in veilige omstandigheden werken, een eerlijk loon krijgen, binnen een normaal aantal uren. Met de AW21 collectie introduceert het merk TAPPR © NFC technology. Hiermee bevat elke stijl een kleine print aan de binnenzijde van de jas die je door middel van je smartphone kan “tappen” voor een extra digitale belevenis. De jas kan geregistreerd worden voor levenslange garantie en om deel te zijn van THE 5 YEAR CIRCULARITY PLAN. Hiermee kan je jouw GOFRANCK na 5 jaar inwisselen voor korting op een nieuwe collectie. Dit zorgt ervoor dat de jassen een juiste plek krijgen, deels recycled kunnen worden en niet op de stortplaats eindigen. En natuurlijk als motivatie om kleding langer te dragen. Een kleine maar vastberaden stap naar slow fashion.

Ieder GOFRANCK product is ontworpen om zorgeloos door weer en wind te komen en er ook nog eens goed uit te zien. GOFRANCK combineert moeiteloos technische en waterdichte materialen met tijdloze outerwear en mooie details. Met hun slimme multifunctionele ontwerpen, zetten ze in op een lange levensduur, zodat je minder vaak iets nieuws hoeft te kopen. gofranck.com