Amsterdam, 3 oktober 2019

Beeld Eberhard van der Laan siert Paradiso Amsterdam

Een eerbetoon in klein formaat met grote betekenis

Precies twee jaar na het overlijden van Eberhard van der Laan is zijn bronzen beeld geplaatst op het dak van poptempel Paradiso aan de Amsterdamse Weteringschans. Het beeld - gemaakt door kunstenaar Frankey - toont Van der Laan achteroverleunend, glimlachend, genietend van zijn ‘mooie stadje’. Hoewel het formaat van het beeld relatief klein is – het beeld heeft maar een lengte van 60 cm - is het een groot eerbetoon aan de oud-burgemeester van onze hoofdstad.

Frankey – onder andere bekend door zijn wekelijkse streetart pagina in PS magazine van Het Parool - werd door Paradiso gevraagd om een werk te maken. Al snel kwam hij op het idee om de Amsterdamse oud-burgervader daar een hoofdrol in te geven.

Frankey: “Als je het hebt over creativiteit, het samenbrengen van mensen en belangstelling voor kunst & cultuur, hebben Van der Laan en het iconische Paradiso opvallend veel overeenkomsten. Juist deze onderwerpen spelen voor mij - als Amsterdammer én als kunstenaar - in mijn dagelijkse leven ook een grote rol. Toen ik me dat besefte, leek het me gewoon een geweldig idee om hen bij elkaar te brengen. Dat Eberhard nu zo hoog op het dak zit en tevreden uitkijkt over de stad, maakt de symbolische waarde precies twee jaar na zijn overlijden helemaal rond.”

Jeldau Kwikkel, programmamaker bij Paradiso: “We zijn erg blij met het werk dat Frankey voor Paradiso heeft gemaakt. Wij vinden het een prachtig eerbetoon aan onze oude burgemeester. Het is een subtiele herinnering aan zijn nalatenschap en zijn laatste woorden aan de stad: 'Zorg goed voor onze stad en voor elkaar'. Zo houdt hij ons vanaf ons dak toch nog een beetje in de gaten."


Bijlagen

Frankey

Frankey, aka Streetart Frankey, aka Frank de Ruwe, is bekend van z’n stadsingrepen die wekelijks te zien zijn in Het Parool Zijn modus operandi is helder: ziet Frankey een ontbrekende baksteen in een muur ergens op straat, dan is er een grote kans dat hij in het holst van de nacht de plek nog eens bezoekt, om er zijn sporen achter te laten. Zoek goed en je zult zijn werk vinden. Greatest hits die de stad sieren zijn Jean Claude van Damme (in zijn signature ‘split’ tussen een V-vormige betonnen paal achter de OBA), de zogenaamde ‘Saunaman’ (dampend boven de toen nog in aanbouw zijnde Noord-Zuidlijn) en Guust Flater op de U van het Trumpgebouw in New York. Met rake observaties en bijpassende slimme ingrepen weet Frankey voorbijgangers keer op keer een instant glimlach van oor tot oor te bezorgen. “Lachen toch?”, zegt ‘ie er zelf over.

frankey.com


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn