Logo

Persbericht: Groningen kiest voor doorstart Vruchtbare Kringloop

Het project Vruchtbare Kringloop krijgt een tweejarig vervolg in de provincie Groningen. Niet vreemd, want kringlooplandbouw is de toekomst. Dankzij een POP-subsidie, krijgen - na een pilotjaar in 2017 - 100 melkveehouders opnieuw de gelegenheid kennis en ervaring op te doen met kringlooplandbouw. Daarbij is veel aandacht voor water- en bodemkwaliteit en efficiënt gebruik van voer en mest.

Landbouwminister Schouten ziet de omschakeling naar kringlooplandbouw als toekomstperspectief voor de landbouw in Nederland. Het project Vruchtbare Kringloop Noord Nederland is in lijn met de LNV-visie: verlaging van het verbruik van grondstoffen en een zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur.

Transitie naar kringlooplandbouw
Jan Bloemerts, regiobestuurder LTO Noord: “Een melkveehouderij die in de toekomst economisch succesvol en maatschappelijk gewaardeerd wil blijven, moet blijven verduurzamen. Vruchtbare Kringloop biedt Groningse melkveehouders de kans succesvol te worden in kringlooplandbouw. Zij gaan aan de slag met thema’s als bodemvruchtbaarheid, bemesting en ruwvoerwinning. Dankzij nieuwe kennis en het delen van ervaringen zetten we stappen vooruit. Dat is goed voor het bedrijf en het milieu!”

‘Planet proof’
Een belangrijk onderwerp binnen de melkveehouderij is de Carbon Footprint, ofwel de klimaatimpact die de sector achterlaat. Zuivelverwerkers en hun afnemers spelen in toenemende mate een sturende rol bij het terugdringen van broeikasgassen. In VKNN maken melkveehouders kennis met wat de Carbon Footprint is en waarom dit onderwerp steeds belangrijker wordt.

Programma
In het programma staat een efficiëntere mineralenbenutting en optimaler gebruik van de bodem centraal. Dat is niet alleen goed voor de bodem- en waterkwaliteit en biodiversiteit, maar ook voor de resultaten van het melkveebedrijf. Denk aan betere of slimmere bemestingstechnieken, het op waarde brengen van het eigen voer en het effectief inzetten van de Kringloopwijzer. Deelnemers krijgen vier studiebijeenkomsten aangeboden waarin zij een bedrijfsverbeterplan opstellen en ervaringen met collega’s uitwisselen. Ook zijn er demonstraties en themabijeenkomsten in het programma opgenomen.


Vruchtbare Kringloop Noord Nederland (VKNN) wil de kringlooplandbouw en het duurzaam bodem- en waterbeheer stimuleren. Het project wil agrarische ondernemers inspireren en faciliteren in het creëren en benutten van kansen om hun bedrijven verder te verduurzamen en ‘toekomstproof’ te maken.

Partners
LTO Noord, Agrifirm, ForFarmers, Countus en Wageningen Livestock Research hebben de ambitie om met dit project een katalysator te zijn voor het opschalen van kringlooplandbouw. Ook de provincie Groningen, Europa, Waterschap Noorderzijlvest en Waterschap Hunze en AA’s helpen de gewenste verduurzaming in de provincie Groningen te versnellen.

Logo

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn