Nieuwsbericht


‘Hackathon for good’ trekt techtalent naar Den Haag

Nationale en internationale techtalenten aan de slag met wereldproblemen

6 november 2018 – Het weekend van 17 en 18 november staat Den Haag in het teken van de #Hackathonforgood. Experts op het gebied van Artificial Intelligence en big data worden uitgedaagd met challenges voor het Rode Kruis, ICC, NCIA (NAVO), Asser Instituut en World Vision. Met behulp van slimme data oplossingen hopen deze organisaties in de toekomst wereldwijd het verschil te kunnen maken bij de bestrijding van rampen, nepnieuws en internationaal onrecht. Zo’n 120 techtalenten (nationaal en internationaal) hebben zich aangemeld voor de hackathon.

Saskia Bruines, wethouder Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal: “Het sterke profiel van internationale stad van vrede en recht maakt Den Haag de logische plek voor deze ‘Hackathon for Good’. Als ‘Impact City’ willen wij samen met bedrijven, universiteiten, hogescholen, technologie experts en NGO’s actief meewerken aan oplossingen voor wereldproblemen. Ik ben blij met zo’n overweldigend aantal specialisten uit de hele wereld die met ons mee willen denken.”

De hackathon is tevens het eerste zichtbare project van het Data Science Initiative, een initiatief van tech ondernemers, universiteiten, overheid en kennisinstellingen in Den Haag die zich inzetten voor vrede, recht en veiligheid door middel van big data en Artificial Intelligence: Tech for good.

Nationale en internationale teams
Er is veel animo voor de hackathon. Uit ruim 200 inschrijvingen zijn 120 deelnemers geselecteerd. De experts, vanuit de hele wereld, nemen als team deel. Er doen onder andere teams mee uit Engeland, Oeganda en India. Om ervoor te zorgen dat iedereen goed gefocust blijft, worden er yogalessen en wandelingen gehouden en zijn er energy managers, een vitaliteitscoach en masseurs aanwezig.

Challenges voor vrede en recht
De teams buigen zich over zes challenges van internationaal opererende NGO’s:

Rode Kruis challenge 1: Na een ramp zoals een aardbeving of tsunami bepaalt het Rode Kruis (nu nog handmatig) op basis van satellietbeelden en luchtfoto’s wat de schade aan gebouwen is en welke noodhulp het hardst nodig is. De programmeurs worden uitgedaagd een nieuw/verbeterd algoritme te ontwikkelen dat de rampplek automatisch analyseert waardoor het Rode Kruis de situatie veel sneller kan inschatten.

Rode Kruis challenge 2: Bij de bestrijding van rampen combineert het Rode Kruis gegevens uit digitale kaarten en geografische systemen om het rampgebied goed in te kunnen schatten. Probleem is vaak dat gegevens niet goed vergelijkbaar zijn c.q. te combineren zijn. De deelnemers worden uitgedaagd om met een slimme oplossing de gegevens uit deze systemen zo nauwkeurig mogelijk te combineren.

NCIA: NAVO Communications and Information Agency werkt samen met een aantal organisaties om nepnieuws, propaganda en opruiende informatie in afbeeldingen op social media, in traditionele media en andere openbare bronnen te kunnen identificeren. De hackers worden uitgedaagd om, onder meer met behulp van beeldherkenning en AI, afbeeldingen snel te kunnen analyseren.

ICC: Als onderdeel van het verzamelen en analyseren van bewijs, moet het Internationaal Strafhof informatie met veel verschillende formats analyseren zodat ze een relatie kunnen leggen tussen individuen en locaties. Dit wordt gedaan door advocaten en is zeer tijdrovend. Het Internationale Strafhof wil dit proces graag automatiseren.

World Vison: Om de reactie op rampen te verbeteren, is World Vision op zoek naar een uitgebreid model om rampen te voorspellen en de impact ervan te bepalen om op tijd beschikbare noodfondsen beschikbaar te maken.

Asser Instituut: In ontwikkelingslanden is landroof een probleem met grote impact op de toch al arme bevolking die hierdoor hun bestaanszekerheid en inkomsten vaak volledig verliest. Het Asser Instituut daagt de experts uit een tool te bouwen die gemeenschappelijke patronen en kenmerken van landroof uit het verleden identificeert. Hierdoor kunnen risico’s in vergelijkbare gebieden of landen beter worden ingeschat en landroof voorkomen.

Gerenommeerde jury bepaalt de drie winnaars
Op zondag 18 november maakt de jury de drie winnaars bekend. De jury van de ‘Hackathon for good’ bestaat uit Prof. Dr. Mirjam van Reisen, Irakli Beridze, Prof. Dr. Valerie Frissen, Taco Ekkel en Devin Krotman. De winnaars ontvangen respectievelijk een geldbedrag van € 2.500,--, € 5.000,-- of € 10.000,--.


/////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie voor de pers, niet voor publicatie
De ‘Hackathon for Peace Justice and Security’ is een initiatief van de gemeente Den Haag en het Data Science Initiative.

Meer informatie over de Hackathon is te vinden op: https://www.hackathonforgood.org/.

Martine Fluitman of Emiel Lijbrink
Martine.fluitman@lindblom.nl of emiel.lijbrink@lindblom.nl
070 3816810

De Hackathon for Good wordt georganiseerd door het Data Science Initiative, en mede mogelijk gemaakt door de volgende partners:
Al Lab, Xprize, The Hague Tech, GSMA, AI for good The Netherlands, Breezi Speaking, UNICRI, Hack the Planet, The Hague Humanity Hub, ImpactCity, HumanityX, Quaestio, Rode Kruis, NCIA, ICC, World Vison, Asser Institute.


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn