Logo

Wij zijn 15: goed bezochte bijeenkomst Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug op Landgoed De Paltz

Vandaag was er op De Paltz in Soest een feestelijke bijeenkomst van een groot aantal partijen die gezamenlijk het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vormen. Het park dat op 11 oktober 2003 officieel geopend werd door minister Veerman bestaat deze maand 15 jaar. Landgoedeigenaren, natuurorganisaties, Provincie Utrecht, gemeenten, terreinbeheerders en diverse andere belangenorganisaties zetten zich al 15 jaar gezamenlijk in voor betere bescherming, versterking en beleving van natuur, landschap en erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Er waren circa 90 gasten. 

Het Nationaal Park viert de hele maand oktober feest met naast de feestelijke bijeenkomst van vandaag onder andere een speciale jubileumkrant die in de hele regio in een oplage van meer dan 200.000 stuks huis aan huis wordt verspreid, een fotowedstrijd via social media, het hijsen van de ‘Wij zijn 15’ vlag op 11 oktober door circa 20 partners in het park, en vanaf a.s. zaterdag 20 oktober in de herfstvakantie een Beleefweek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Inspirerend programma
De dag begon met verjaardagstaartjes. Vervolgens blikten voormalige voorzitters Let de Stichter en Dick Wijte en de huidige voorzitter Janine Caalders terug op 15 jaar Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en keken zij ook vooruit. Verschillende partijen uit het gebied feliciteerden in een korte film het Nationaal Park met haar 15 jarig bestaan. Gastspreker Willem Bijleveld, voorzitter van de Veluwe Alliantie, deelde zijn ervaringen over samenwerking voor behoud van natuur. Gedeputeerde Mirjam Maasdam trok vervolgens parallellen met het Nationaal Park en gaf aan blij te zijn met de campagne 'wijzijn15' en de jubileumkrant: "Het is belangrijk te laten zien wie we zijn". Daarna waren er inspirerende pitches van initiatieven in het Nationaal Park, waaronder Rene van Assema, ecoloog van Vitens over de Leersumse Eng en de samenwerking met Utrechts Landschap op gebied van de Heidecorridor; projectleider Mieke Coenen over Cycling the Utrecht Region; Erwin Hollestelle van Goedvolk over ‘Utrechtse Heuvelrug plasticvrij’, algemeen directeur Jaap Jongejan over Landgoed Zonheuvel en duurzaamheid, en Wietske Fousert van IVN over het belang van educatie en de Beleefweek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Gemene deler was eensgezindheid over het feit dat intensieve samenwerking nodig blijft om het gebied voor toekomstige generaties te behouden. Na veel overleg de afgelopen jaren vonden veel aanwezigen het nu tijd voor actie.

Tot slot werden er aan het Nationaal Park cheques uitgereikt door Joost Doelman van Green Race en Bert Lam van Stichting MTB Heuvelrug. Inkomsten uit inschrijfgelden voor wedstrijden en de verkoop van MTB vignetten door het Nationaal Park komen zo weer ten goede aan de natuur.

Uitslag fotowedstrijd
Bij binnenkomst kon er gestemd worden op 15 foto’s die geselecteerd waren uit de ruim 100 inzendingen waarbij deelnemers hun favoriete plek in het Nationaal Park konden inzenden. Gedeputeerde Mirjam Maasdam maakte de winnaar bekend. Roelie Steinmann wint een overnachting voor 2 personen inclusief ontbijt in een luxe kasteelkamer in Kasteel Sterkenburg in Driebergen. Via social media kan nog gestemd worden voor een publieksprijs, waarvoor Landal Amerongse Berg een overnachting beschikbaar stelt. Alle 15 foto’s worden gepubliceerd in het magazine “..wat de Heuvelrug met je doet”.

Tot slot werd er buiten een groepsfoto gemaakt waarbij 40 borden omhoog werden gehouden die samen het logo Wijzijn15 vormden.  

Vernieuwd en groter Nationaal Park
Vanaf 2016 is met een groot aantal partijen in het gebied gewerkt aan plannen voor het realiseren van een vernieuwd en groter Nationaal Park. Begin 2018 is een Samenwerkingsagenda opgesteld en werd door 17 partijen een Intentieovereenkomst ondertekend. Naast de gemeenten Leusden, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Rhenen, willen nu ook de gemeenten Soest, Baarn en De Bilt meedoen aan de Samenwerkingsagenda. Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht heeft al besloten over financiering van kosten van de Samenwerkingsagenda van het Nationaal Park. Dit najaar vindt besluitvorming in de diverse gemeenteraden plaats. Hierna kan gestart worden met de realisatie van projecten uit de Samenwerkingsagenda, gericht op: het beschermen van natuur en erfgoed, een groeiende economische basis voor natuur, landschap en erfgoed, een efficiënte en effectieve wijze van toezicht en handhaving, het verhogen van de beleving en toegankelijkheid van het gebied en uiteindelijk het uitbreiden van de grenzen en de versterking van de unieke waarden van het Nationaal Park.

Over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug is het op één na grootste bosgebied van Nederland. Samen beslaan de Utrechtse Heuvelrug en haar flanken circa 40.000 hectare, met afwisselend loof- en naaldbossen, heidevelden, waardevol cultuurlandschap, uitgestrekte weiden, 106 landgoederen en buitenplaatsen en cultureel erfgoed. Het zuidelijk deel van de Heuvelrug, (ca. 10.000 hectare), vormt sinds 2003 het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: één van de drie meest bekende Nationale Parken van Nederland. Het Nationaal Park is goed voor circa 17 miljoen fiets- en wandeltochten per jaar en 14.000 voltijds banen in recreatie en toerisme. 

Kijk voor meer informatie over 15 jaar Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, de fotowedstrijd, de Beleefweek in de herfstvakantie en de samenwerkingsagenda op: www.np-utrechtseheuvelrug.nl/wijzijn15


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn