Logo

 

Achtbaanrijden op doktersadvies

 

Stel je voor dat je huisarts voorschrijft om achtbanen te gaan rijden. Dat klinkt in eerste instantie vreemd, maar is het eigenlijk helemaal niet. Twee artsen uit de USA hebben een interessante ontdekking gedaan en werden daarvoor afgelopen maand beloond met de 'Ig-Nobelprijs' van de medische faculteit van de universiteit van Harvard. De prijs wordt uitgereikt aan onderzoeken die mensen eerst aan het lachen brengen maar daarna tot nadenken aanzetten.

 

David Wartinger van Michigan State University College of Osteopathic Medicine in East Lansing en Marc Mitchell van de Doctors Clinic in Poulsbo, Washington hebben onderzoek gedaan of nierstenen loslaten en het lichaam verlaten bij het rijden van achtbanen. De twee artsen werden nieuwsgierig gemaakt door patiënten die vertelden dat ze geen last meer hadden na een ritje in een achtbaan. Daarop hebben ze onderzoek gedaan met drie kunstnieren van siliconen, gevuld met urine en nierstenen in verschillende groottes. Na een twintigtal ritje in een achtbaan konden ze de volgende conclusies trekken.

 

Bij tweederde van de ritten lieten inderdaad verschillende nierstenen los en verdwenen in de urineleider. Het zijn waarschijnlijk de snelle veranderingen van richting en de trillingen die de stenen laten verdwijnen. Aanbevolen wordt vooral in de achterste trein plaats te nemen want volgens de wetenschappers werken daar de krachten het hardst. Geconcludeerd werd dat dit bij kleine nierstenen inderdaad werkt, maar bij grotere stenen, vanaf 6 millimeter, werkt het meestal niet en patiënten kunnen zich beter bij hun arts melden.

 

Voor de 28ste keer vond op de Harvard-universiteit in Cambridge de uitreiking van de 'Ig-Nobel'-prijs plaats. 'Ig-Nobel' is een woordgrapje: 'ignoble' betekent zoveel als minderwaardig. De prijs is in het leven geroepen voor onderzoeken die een humoristisch aspect hebben en is een parodie op de echte Nobelprijzen. De prijzen worden overigens uitgereikt door echt Nobelprijswinnaars.

 

Wie deze herfst nog van zijn nierstenen verlost wil worden of gewoon een paar daagjes er tussenuit wil, is in het Duitse Europa-Park aan het juiste adres. Hier staan de meeste achtbanen op het Europese vasteland. 13 in totaal: van een megacoaster van 73 meter hoogte en een topsnelheid van 130 kilometer per uur tot een snelle houten achtbaan en een katapultachtbaan waarbij je vier keer over de kop gaat. Europa-Park is al 5 jaar op rij uitgeroepen tot beste park  ter wereld.


Bijlagen

Europa-Park is gelegen in het Zwarte Woud. Het is niet alleen Duitslands grootste attractiepark, maar ook het op een na best bezochte park van Europa. Op beoordelingssites als Zoover en Tripadvisor scoort het park hogere cijfers dan de bekende parken en is daarom niet voor niets meerdere malen uitgeroepen tot beste park van Europa. Daarnaast is Europa-Park al vijf keer op rij (2014/2015/2016/2017/2018) uitgeroepen tot beste park ter wereld! In het park zijn 15 Europese landen tot in de kleinste details nagebouwd. Verdeeld over deze themagebieden bevinden zich de meer dan 100 (!) attracties en shows. Geen enkel ander attractiepark heeft zo’n groot aanbod. Achtbaanliefhebbers komen er helemaal aan hun trekken. Er staan er maar liefst 13. Voor de bezoekers die het rustiger aan willen doen, staat er dagelijks 23 uur show op het programma. Aan de rand van het park staan 5 bijzondere themahotels. Avontuurlijker overnachten? Dat kan in de ingerichte tipitenten, huifkarren en blokhutten of op de camping. Meer informatie: www.europapark.com


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn