Hoe nemen Belgen hun lunchpauze?

Belgische lunchgewoontes onthuld en vergeleken met de gewoontes van onze buurlanden

Brussel, 15 oktober 2018 -  Oorspronkelijk is de lunch een moment om even te ontspannen na de ochtend en je weer op te laden voor de middag, maar tegenwoordig is het lunchmoment voor veel Belgen een vluchtige aangelegenheid geworden. Een nieuw onderzoek van Uber Eats en YouGov onthult de Belgische eetgewoonten, vergeleken met de eetgewoontes in Europa.

Wat eten we tijdens de lunch?
Eén op vier kantoormedewerkers eet luncht elke middag hetzelfde. De zelfgemaakte sandwich is met 74% het populairst, gevolgd door salade (45%), pasta (38%) en restjes van thuis (33%). Meer dan 78% van de Belgen zijn niet tevreden over hun lunch-routine en daarom is het niet vreemd dat de meer avontuurlijke mensen toegeven aan gerechten uit de exotische keukens zoals Oosterse gerechten, Thais eten en sushi. Wat betreft het leveren van lunch, toont data van Uber Eats aan dat de vijf meer bestelde gerechten wok, burritos, poké bowls, burgers en bagels zijn. Polen eten het vaakst hetzelfde tijdens de lunch (33%) en Nederlanders hebben de breedste lunch gewoonten (slechts 18% eet elke dag hetzelfde).

Nemen wij de tijd om te pauzeren?
Onze minder uitgebreide lunch gewoonten komt waarschijnlijk omdat we steeds korter pauze nemen. Zo neemt de gemiddelde Belgische kantoormedewerker een break van 38 minuten en een alarmerende 6% neemt zelfs helemaal geen lunchpauze. Er is een opvallend verschil met Zuid-Europese landen, zij nemen namelijk het langst pauze. Zo nemen de Portugezen gemiddeld 58 minuten pauze, gevolgd door de Italianen met 53 minuten en de Spanjaarden met 45 minuten. Polen nemen de kortste lunchpauze, die gemiddeld maar 26 minuten duurt.

Lunchen achter je bureau
Eten achter je bureau (ook wel ‘al desko’ genoemd) neemt toe. Met 42% eet de overgrote meerderheid van de Belgische kantoormedewerkers achter hun bureau en zelfs 28% werkt gewoon door tijdens het lunchen. De Roemenen zijn de grootste workaholics en eten het vaakst achter hun bureau, in tegenstelling tot de Zweden. Zij lunchen het vaakst in een gedeelde lunchruimte op het werk.

Welk moment lunchen we?
In België eten we gemiddeld tussen 12.00 en 13.00 uur. Van alle landen in Europa lunchen, niet geheel verrassend, de Spanjaarden het laatst namelijk tussen 13.00 en 14.00 uur. Verder ziet Uber Eats over het algemeen om 12.00 uur een piek in de bestellingen. Tijdens de lunchpauze slaat 52% van de Belgische werknemers een praatje aan met collega’s en een eenzame 47% surft op het internet. Slechts 4% probeert wat beweging te krijgen.

De opkomst van on-demand maaltijdbezorging
Met de razendsnelle stijging van de on-demand maaltijdbezorging in België wenden veel lokale bewoners zich tot apps als Uber Eats om hun honger te stillen. Volgens het onderzoek vindt 33% van de werknemers in ons land het een voordeel dat deze apps je de mogelijkheid bieden om 's middags een warme maaltijd te eten. 36% vindt het fijn om geen eigen maaltijd te moeten klaarmaken en 27% houdt van de snelle levering.

"Voor veel Belgen is de lunch een saaie en korte pauze. Bij Uber Eats geloven we dat iedereen moet kunnen genieten van zijn of haar maaltijd, wat hij of zij ook doet en waar het leven hen ook brengt. Daarom werken we samen met een twintigtal restaurants in België om elke dag van de week een verse en betaalbare lunch aan te bieden voor slechts €6,90", zegt Stéphanie Ficaja, General Manager, Uber Eats België.

Voedingsdeskundige Amanda Hamilton: "Uit cijfers blijkt dat een fulltime werknemer in Europa gemiddeld zo’n 40,3 uur werkt. Echter heeft onderzoek aangetoond dat het niet mogelijk is om zo lang productief te zijn of je te concentreren zonder een goede pauze te nemen. De afname van het traditionele "lunchuur" betekent dat werknemers niet de kans krijgen om weer even op te laden. Het is van cruciaal belang dat mensen goede keuzes maken wat betreft de lunchpauze zodat ze zich tijdens de werkuren op hun best voelen’’.

Om werknemers maximaal van hun lunchpauze te laten genieten, heeft Uber Eats aanbieding gelanceerd. De app biedt lunch deals aan € 6.90 of € 8.90 via 20 verschillende restaurants.


Bijlagen

Over Uber Eats
Uber Eats is een app voor on-demand maaltijdbezorging waarmee het bestellen van eten nog eenvoudiger wordt, of je nu thuis bent, op kantoor of in het park. In België is de service actief in 10 steden: Brussel, Antwerpen, Gent, Mechelen, Leuven, Brugge, Waterloo, Charleroi, Namen en Luik. Meer dan 800 partners van Uber Eats kunnen via deze weg hun bereidingen laten leveren in minder dan 30 minuten, 7 dagen op 7 en van acht uur ‘s ochtends tot twee uur ‘s nachts. Uber maakt gebruik van zijn technologie en expertise op het gebied van logistiek en brengt maaltijden naar gebruikers die inloggen met hun reguliere Uber account en vervolgens hun bestelling live via de app kunnen volgen.


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn