Logo

SPACE WASTE LAB VAN DAAN ROOSEGAARDE OFFICIEEL IN PREMIÈRE
Wereldpremière van het living lab om space waste te upcyclen


Credits: Opening SPACE WASTE LAB - Studio Roosegaarde

Almere, 5 oktober 2018 – Vanavond ging onder toeziend oog van duizenden bezoekers, waaronder special guests Franco Ongaro (directeur ESTEC), Michiel Rijsberman (gedeputeerde provincie Flevoland) en Franc Weerwind (burgemeester van Almere), SPACE WASTE LAB van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde in wereldpremière met een spectaculaire performance dat in real-time het space waste boven onze hoofden visualiseert. 

Op muziek van ‘2001: A Space Odyssey’ werd SPACE WASTE LAB vanavond officieel gelanceerd bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). Lange verticale lijnen van licht visualiseren het space waste boven ons hoofd dat zich tussen 200 en 20.000 kilometer bevindt. Het begeleidende living lab, ondersteund door experts van ESA, is dagelijks gratis toegankelijk voor studenten en bezoekers om te onderzoeken hoe we van ruimteafval nieuwe duurzame creaties kunnen maken.

Diverse artefacten, die het gevolg van ruimtepuin laten zien, en tastbare stukken ruimteafval, zoals een stuk van een zonnepaneel van de Hubble Space Telescope, worden uitgeleend door ESA en tentoongesteld in het living lab. Roosegaarde wil dat bezoekers ruimteafval kunnen ervaren als een potentiële bron van nieuwe creativiteit. Oplossingen en ideeën die voortkomen uit het living lab kunnen per ansichtkaart worden aangedragen en krijgen vervolgens een prominente plek in de expositieruimte.

Roosegaarde: "We moeten op een betere manier naar de ruimte kijken. Wat is ruimteafval, hoe ruimen we het op en wat kunnen we ermee? Kunnen we ruimteafval gebruiken als bronmateriaal om huizen op de maan in 3D te printen of om kunstmatige vallende sterren te maken als vervanging van vervuilend vuurwerk?"

"Ik ben groot voorstander van samenwerkingen tussen kunstenaars en technologen. Wat wij doen bij ESTEC zien we als een waardevolle bijdrage aan de maatschappij, maar het is moeilijk om dat ook op een effectieve manier te communiceren. Kunstenaars kunnen niet alleen hun visie en emotie overbrengen aan het publiek, ze helpen ons ook om nieuwe aspecten van ons werk te ontdekken waar we zelf nooit aan hadden gedacht", aldus Franco Ongaro, directeur ESTEC.

SPACE WASTE LAB markeert de eerste fase van een langlopend project. Fase twee verzamelt de ideeën en voert ze uit. Naast SPACE WASTE LAB zal een speciaal onderwijs-, films-, praat- en expo-programma getiteld 'Space @ KAF' de ruimere context van space beslaan. Kijk voor meer informatie op kaf.nl/spacewastelab. 

SCHOONHEID
SPACE WASTE LAB maakt deel uit van Roosegaarde’s grotere visie en recht op Schoonheid. Een woord dat met zijn tweeledigheid gaat over verwondering en verbazing over de wereld om je heen, en tegelijkertijd de letterlijke vertaling die staat voor een schone ruimte, schone lucht, schoon water en schone energie. Schoonheid zet aan tot het activeren van verandering – bij burgers, makers, NGO’s en overheden – het waarderen en omarmen van Schoonheid als een creatieve tool en creëren van een schone leefomgeving.


Credits: Opening SPACE WASTE LAB - Studio Roosegaarde

PRAKTISCHE INFORMATIE (GRATIS TOEGANG)

DATA EN TIJDEN LIVE PERFORMANCES NA ZONSONDERGANG
6 oktober 2018 – 20.00-23.00 uur (in aanwezigheid van André Kuipers)
9-10 november 2018 – 19.00-23.00 uur
7-8 december 2018 – 19.00-23.00 uur
18-19 januari 2019 – 19.00-23.00 uur

OPENINGSTIJDEN LIVING LAB
dinsdag-zaterdag – 10.00-18.00 uur
zondag – 12.00-17.00 uur
maandag – gesloten

Tijdens de live performances is het living lab geopend tot 23.00 uur.

ADRES KAF (Kunstlinie Almere Flevoland)
Esplanade 10, 1315 TA Almere

Klik hier voor de official movie van Space Waste Lab. 

OVER DAAN ROOSEGAARDE
Roosegaarde studeerde af aan het Berlage instituut met een master in de architectuur. In 2007 richtte hij Studio Roosegaarde op waar hij samen met een team ontwerpers en ingenieurs werkt aan een betere toekomst. Samen ontwikkelen zij ‘Landschappen van de Toekomst’, slimme duurzame prototypes voor de steden van morgen. Roosegaarde is uitgeroepen tot Young Global Leader bij het World Economic Forum en Kunstenaar van het jaar 2016 in Nederland. In 2018 is hij samen met André Kuipers en Eveline Crone ambassadeur van Weekend van de Wetenschap.

OVER KAF
Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) is de culturele hotspot in Almere en Flevoland. Het belangrijkste doel van KAF is om iedereen blij te maken met kunst: of het nu gaat om theater, architectuur, muziek of dans, alle disciplines zijn vertegenwoordigd. Het programma van KAF is creatief en eigentijds, en het wil inspireren en opleiden binnen de vier fundamentele elementen die KAF hebben gebouwd: PODIUM, EXPO, ACADEMIE & CITY LOUNGE.


Bijlagen