Logo

 

McAfee noemt Doutzen Kroes gevaarlijkste Nederlandse celebrity

 

Online zoektocht naar topmodel leidt vaak tot malware en gevaarlijke websites

HOOGTEPUNTEN

 

Schiphol-Rijk, 2 oktober 2018 – Topmodel Doutzen Kroes is de gevaarlijkste Nederlandse beroemdheid om online naar toe zoeken. McAfee onderzocht voor het twaalfde jaar op rij verschillende nationale en internationale beroemdheden en het risico dat consumenten lopen wanneer ze hen online opzoeken. Voor Nederland is dat Kim Kardashian, met op een stevige tweede plaats Doutzen Kroes.

Sinds Doutzen Kroes in 2005 doorbrak tijdens de Victoria’s Secret modeshow, is ze al jaren het grootste topmodel van Nederland. Daar kan ze nu ‘eerste Nederlandse topmodel op de Most Dangerous Celebrity-lijst’ aan toevoegen. Doutzen wordt alleen van haar ‘troon’ gestoten door reality-ster en socialite Kim Kardashian. Actrice Naomi Watts sluit de top 3 af, gevolgd door Game of Thrones-superster Emilia Clarke (4), actrices Amber Heard (5) en Rachel Weisz (6), comedians Jimmy Kimmel (7) en Jimmy Fallon (8) en actrice Noomi Rapace (9). Zangeres Adele is, als enige muzikant op de lijst, de hekkensluiter op plek 10.

Het is geen geheim dat cybercriminelen al langer gebruik maken van de naamsbekendheid van beroemdheden om consumenten naar gevaarlijke websites te lokken, waarna malware wordt geïnstalleerd om persoonsgegevens en wachtwoorden te stelen. Het onderzoek, uitgevoerd door McAfee, laat zien hoe gevaarlijk het is om op verdachte links te klikken wanneer mensen op zoek zijn naar informatie over beroemdheden.

“We leven in een wereld waarbij alles en iedereen met elkaar verbonden is. We kunnen kiezen uit talloze entertainmentmogelijkheden op diverse apparaten,” zegt Gary Davis, chief consumer security evangelist bij McAfee. “Consumenten verkiezen snelheid en gemak vaak boven veiligheid, en klikken daarbij op links om video’s en films van hun favoriete beroemdheid te bekijken. Juist in deze hyper-verbonden wereld zouden consumenten goed moeten nadenken voor ze op een link klikken, zodat ze zeker weten dat ze veilige content bekijken en zichzelf beschermen tegen cyberdreigingen die hun persoonsgegevens en identiteit bedreigen.”

De Nederlandse top 10 ziet er dit jaar zo uit:

1. Kim Kardashian

2. Doutzen Kroes

3. Naomi Watts

4. Emilia Clarke

5. Amber Heard

6. Rachel Weisz

7. Jimmy Kimmel

8. Jimmy Fallon

9. Noomi Rapace

10. Adele

Andere BN’ers halen het niet bij Doutzen

Hoewel de top 100 voornamelijk gedomineerd wordt door internationale supersterren, zijn er nog 14 andere BN’ers in de lijst te vinden. Deze staan allemaal beduidend lager, met Lil’ Kleine als eerstvolgende op de lijst op plaats 22. Linda de Mol (38), Max Verstappen (45), Gerard Joling (47) en Humberto Tan (50) bevinden zich nog allemaal in de top 50. Diverse Nederlandse dj’s die eerder altijd hoge notering haalden zijn beduidend minder bedreigend geworden. Zo staat Armin van Buuren (die de internationale lijst in eerdere jaren zelfs aanvoerde!) op plek 81, nog onder zijn college Hardwell (76). Ook Tiësto (83) en Afrojack (84) zijn flink gedaald. Influencer Anna Nooshin sluit de lijst met Nederlanders af op plaats 98.

Tips voor veilig online zoekgedrag

Voor meer informatie:

Over het onderzoek

McAfee maakte gebruik van de Google API Console om te zoeken naar populaire mobiele, pc en platformgames met aangepaste zoekopdrachten (bijvoorbeeld beroemdheid + torrent). ‘Most Dangerous’ betekent in dit geval dat deze beroemdheden waarschijnlijk vaak online worden gezocht.

Zoektermen die dit jaar werden gebruikt:

Door gebruik te maken van McAfee WebAdvisor data, werden de gevonden domeinnamen en URL’s beoordeeld en gescoord op ‘hoog’, ‘medium’ of ‘niet vastgesteld’ risico. De URL’s kregen daarna een score tussen -127 en +127, waarbij hogere scores op een gevaarlijkere website duidden. Deze scores werden berekend met de volgende formule:

Gevaar = 1*(hoge score) + 0.5*(medium score) + 0.1*(niet vastgestelde score)


Bijlagen

Over McAfee
McAfee is het ‘device-to-cloud’ cybersecuritybedrijf. Geïnspireerd door de kracht van samenwerking, creëert McAfee zakelijke en consumentenoplossingen die de wereld veiliger maken. McAfee helpt bedrijven bij het organiseren van holistische cybersecurity omgevingen die slimmer werken. Voor consumenten beveiligt McAfee hun digitale levensstijl, zowel thuis als onderweg. Door samen te werken met andere security-spelers, loopt McAfee voorop in de strijd tegen cybercriminelen om de wereld voor iedereen veiliger te maken. 

McAfee en het McAfee-logo zijn geregistreerde handelsmerken van McAfee LLC in de VS en in andere landen. Alle andere handelsmerken in dit document zijn het eigendom van hun respectieve eigenaren.

McAfee Persdesk
Marloes Derks
+31 (0)23 555 34 24
[email protected] 
www.mcafee.com

 

Logo

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn