Logo

Zonder particulieren geen openbare kunstcollecties

Leden van de Vereniging Rembrandt dragen 33,5 miljoen euro bij aan de aankoop van 241 kunstobjecten door 76 musea in heel Nederland in de afgelopen 10 jaar.

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderschrijft vandaag het belang van de Vereniging Rembrandt bij de opening van haar jubileum tentoonstelling Als kunst je lief is: “Kunst heeft naast betekenis voor het individu, ook maatschappelijke waarde. Door nieuwe aankopen blijft de collectie Nederland actueel en aansprekend - voor bestaande én hopelijk ook voor al die nieuwe doelgroepen: voor jongeren bijvoorbeeld of voor publiek met een andere culturele achtergrond.”

Vereniging Rembrandt al 135 jaar onmisbaar

Een groepje Amsterdamse particulieren verenigde zich in 1883 om belangrijk nationaal erfgoed voor Nederland te behouden en naar ons land te laten terugkeren. Dat groepje is in 135 jaar uitgegroeid tot meer dan 15.500 leden. Het gaat de Vereniging al lang niet meer alleen om behoud en terugkeer van Nederlands artistiek erfgoed. Zij steunt musea bij het aankopen van kunst van alle soorten, alle tijden en overal vandaan: van Egyptische sculptuur tot hedendaagse videokunst. Het lijkt zo vanzelfsprekend al die werken onder één dak, voor iedereen te zien. Maar vanzelfsprekend is het nooit. Fusien Bijl de Vroe, directeur van de Vereniging Rembrandt licht toe: “Bijna elke aankoop in een museum is daar alleen gekomen dankzij de overtuiging van velen dat nou juist dit werk een geweldige verrijking zou betekenen. Het resultaat van recente gesteunde aankopen en het belang van het blijven verzamelen want de collectie is niet afbewijst onze tentoonstelling Als kunst je lief is.”

Een stuk of tachtig mooie en interessante dingen bij elkaar

Op initiatief van de Vereniging Rembrandt, organiseert het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Als kunst je lief is. Samensteller Peter Hecht: “De tentoonstelling is niet chronologisch, niet thematisch, niet gekozen uit het laatste nieuws en ook niet uit het bezit van één enkele verzamelaar. Wat te zien is, is een keuze uit tien jaar aankopen voor het Nederlands openbaar kunstbezit. Een stuk of tachtig mooie en interessante dingen bij elkaar.”  De kunstwerken – veelal publiekslievelingen – komen uit 40 musea en zijn allemaal met steun van de leden van de Vereniging Rembrandt verworven. Bekende objecten zijn een Japanse 17de-eeuwse lakkist voor het Rijksmuseum (gesteund in 2013), Contra-compositie VII van Theo van Doesburg voor Museum de Lakenhal (gesteund in 2017) en een schilderij van Edvard Munch voor het Van Gogh Museum (gesteund in 2018).


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn