Logo

 

TABOE [TABU]

Het verhaal van verslaafde in herstel Ahmet Türkmen over waarom verslaving taboe is binnen de Turkse gemeenschap

Ieder mens met een verslaving krijgt te maken met schaamte, schuld en taboe. De negatieve vooroordelen over verslaving zijn en blijven hardnekkig. In bepaalde culturen zoals de Turkse en Marokkaanse, is dat stigma nog sterker. Dit stigma is alles verterend en niet bevorderlijk voor iemands herstel. Precies dit ervoer de in Nederland wonende Ahmet Türkmen tijdens zijn worsteling met o.a. zijn heroïneverslaving. Om dit taboe te doorbreken verschijnt zijn verhaal nu in boekvorm: Taboe.

Verslaving is je eigen schuld

Jarenlang houdt verslaving Ahmet Türkmen in zijn greep. Tot Ahmet letterlijk alleen op straat staat; zijn enige bezittingen in twee vuilniszakken. Zijn gevecht tegen de verslaving lijkt uitzichtloos. De ondoordachte, snelle, misplaatste opmerkingen van mensen die niet weten wat het is om verslaafd te zijn, maakte het nog pijnlijker. Daarbij merkt hij dat de mensen die het wel goed met hem voor hebben, vaak een vertekend beeld hebben van een verslaving. Al die vooroordelen komen voort uit het stigma dat in de samenleving heerst: mensen die verslaafd zijn, zijn zwak, het is hun eigen schuld, ze zijn egoïstisch, noem maar op.

(Zelf)stigma

Ondanks alles weet Ahmet zich aan zijn verslaving te ontworstelen. Hij laat zich opnemen in een verslavingskliniek, wordt eindelijk écht helemaal clean, mag zijn kinderen weer zien, lost zijn schulden af en vindt een nieuwe liefde. Zijn leven is weer van hem. Toch blijft het (zelf)stigma overheersen.  

Dit boek, geschreven door Linda de Waart, is bedoeld om een lans breken binnen de Turks/Marokkaanse gemeenschap en alle culturen daarbuiten voor meer duidelijkheid en openheid over taboe-onderwerpen zoals verslaving. Ahmet wil zijn verhaal vertellen om te laten zien wat (zelf)stigma met een mens doet.

Breder perspectief

Ahmets boodschap wordt kracht bijgezet door de verhalen en ervaringen van andere Turkse mensen, hulpverleners en deskundigen. De theorie achter verslaving komt ook aan bod en de lezer kan bovendien zelf testen wat hij werkelijk van verslaving weet.

Taboe [Tabu] | Linda de Waart | Uitgeverij Lucht | ISBN 978 94 92798 21 3 | Prijs € 20,00

 

  

Ahmet Türkmen heeft jarenlange ervaring als ervaringsdeskundige in de verslavingszorg en werkt tegenwoordig als medewerker herstelondersteuning in de GGZ. Ook richt hij na zijn herstel het bedrijf Herstelkompas op en reist met zijn roze olifant Tabu en de Stigmajas door Nederland om de schaamte en het taboe rondom psychische problematiek en verslaving te doorbreken. Dit boek is zijn nieuwe en krachtige wapen in die strijd.

Linda de Waart is tekstschrijver, journalist en redacteur van Lef Magazine, het magazine voor verslaafden in herstel en hun naasten. Ze schreef dit boek samen met Ahmet Türkmen om een belangrijke boodschap te verspreiden:verslaving is een ziekte en niet iets om je voor te schamen.

 

1ste exemplaar

Met dit boek Taboe willen zij bijdragen aan een reëel beeld over verslaving in de Turks/Marokkaanse gemeenschap en daarbuiten. Ook voor hulpverleners in de GGZ en verslavingszorg is dit boek een eyeopener. Het boek werd op 22 september gelanceerd, tijdens De dag van Herstel in de Grote Kerk in Breda. Een dag eerder overhandigde Ahmet het boek aan nationale held Maarten van der Weijden.

 

 


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn