Logo

 

NWO-Veni van 250.000 euro voor 154 onderzoekers

 

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 154 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

De Veni-laureaten gaan onder andere onderzoek doen aan de wisselwerking van hersengebieden bij autisme, de gevolgen van Chinese overnames van Europese bedrijven, de rol van dieren in een circulair voedselsysteem en hoe stamcellen van de patiënt gebruikt kunnen worden om mini-levers te maken die de menselijke lever kunnen vervangen en zo uiteindelijk leverpatiënten kunnen helpen.

De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1115 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er nu 154 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 14%. De aanvragen werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden. Met deze Veni-ronde is een totaalbedrag van 38,4 miljoen euro gemoeid.

Overzicht toekenningen en publiekssamenvattingen Veni 2018
In het online overzicht met toekenningen staan de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksvoorstellen (Nederlands en Engels).

Videoserie: Veni-laureaten 2017 blikken terug op afgelopen onderzoeksjaar
Ieder jaar helpt NWO jonge onderzoekers hun ideeën om te zetten in actie. Onderzoekers Lynn Boschloo (Vrije Universiteit Amsterdam), Laurien Crump-Gabreëls (Universiteit Utrecht), Said Rodriguez (NWO-instituut AMOLF) en Sonja de Vries (Wageningen University & Research) ontvingen vorig jaar al een Veni. Zij blikken in een videoreeks terug op het afgelopen onderzoeksjaar. Bekijk hier de compilatievideo.

Feiten en cijfers Veni-ronde 2018
Aantal (ontvankelijke) voorstellen: 1115
Verdeling m/v bij aanvragers: 602 man, 513 vrouw
Aantal toekenningen (honoreringspercentage): 154 (14%)
Verdeling m/v bij honoreringen: 79 man, 75 vrouw
Honoreringspercentage vrouwen: 15%
Honoreringspercentage mannen: 13%

---------------------------------------------------------------------------

Vernieuwingsimpuls
Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

www.nwo.nl/vi-programma


Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO staat voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. Met een budget van ruim 800 miljoen euro investeert NWO jaarlijks in ongeveer 6000 onderzoeksprojecten aan universiteiten en kennisinstellingen. Het gaat zowel om onderzoek uit wetenschappelijke nieuwsgierigheid als onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken. Op basis van adviezen van onafhankelijke wetenschappers uit binnen- en buitenland selecteert NWO de beste onderzoeksvoorstellen. NWO stimuleert nationale en internationale samenwerking, beheert en financiert 9 nationale onderzoeksinstituten, investeert in grote onderzoeksfaciliteiten en bevordert het gebruik van onderzoeksresultaten. 

© 2018 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn