Logo

 

Nieuwe We Are Food-maand van start: De Nieuwe Boer

Maak kennis met het Familievarken

Op 30 juni is – tijdens de opening van de expo Food is fictie in het Design Museum in ’s-Hertogenbosch - de 5e themamaand van We Are Food 2018 afgetrapt: ‘De Nieuwe Boer.’ Deze maand staat in het teken van toekomstbestendige voedselproductie. Tjacko Sijpkens, kartrekker van deze maand, presenteerde het Familievarken, een voorbeeld van een initiatief dat schaalbaar en kopieerbaar is en ons opnieuw verbindt met ons eten. Deze maand gaat het Familievarken on tour om mensen kennis te laten maken met dit nieuwe concept. Ontmoet het Familievarken dit weekend tijdens Fabrique Magnifique in Veghel. 

Gelukkige varkens   

Tjacko Sijpkens over het idee achter het Familievarken: 

"Niet al te lang geleden waren we heel gewoon met voedselproductie in en om ons huis. In onze Familievarkensstal hebben we al deze kennis weer boven gehaald. Varkens leven hier zoals ze in de natuur gewend zijn. Als familie bij elkaar op het zand, gezellig al scharrelend en wroetend op zoek naar voedsel, hun leefruimte schoonhoudend door in een hoekje te mesten. De biggen leren van de oudere dieren en verwerven al doende hun eigen plek op de sociale ladder. In een familievarkensstal zit alles wat varkens gelukkig maakt. En gelukkige varkens geven lekkerder vlees." 

Big tour 

Deze zomer gaat de Familievarken food truck rond toeren door Brabant langs festivals en preuvenementen om te praten met consumenten en burgers over wat de initiatiefnemers het allerleukste vinden: blije varkens! Het doel is om zoveel mogelijk mensen te verzamelen die het Familievarken leuk vinden en willen ondersteunen. In eerste instantie als fanclub op Facebook, later voor directe verkoop online of medefinancier via crowdfunding. De allereerste Familievarkensstal wordt binnenkort in Boekel gebouwd.

Tjacko Sijpkens: "We hopen met ons initiatief inspiratie en een perspectief te zijn voor zowel boeren als burgers. En voor consumenten: want een lekker leven, dat proef je!”

Gedeputeerde Anne-Marie Spiering over Het Familievarken: 

“We moeten vooruit, en voor nieuwe oplossingen moet je durven terug te kijken en te leren. Ik wil naar een systeem waar de boer weer een centrale rol speelt. Dat kost energie en doorzettingsvermogen. Er zijn veel initiatieven, sommige onder de radar, andere met grote plannen: schaalbaal en ambitieus. Zo ook Het Familievarken. Deze mensen durven ánders te kijken, nieuwe wegen te zoeken, en hun initiatief met marketing te ondersteunen. Zo’n initiatief past bij We Are Food!”

 

Familievarken, the big tour

De Familevarken food truck is te vinden op de volgende plekken:

 

Voor meer info zie www.hetfamilievarken.nl 


Noord-Brabant European Region of Gastronomy 2018

Dit jaar draagt Noord-Brabant de titel 'European Region of Gastronomy'. Een titel die past bij een provincie met een lange historie van voedselinnovatie en een rijke gastronomische traditie. Het wordt gevierd met een inspirerend innovatieprogramma voor en door de agrifoodsector (We Are Food), gekoppeld aan een zinnenprikkelend publieksprogramma voor bezoekers en bewoners (Brabant Celebrates Food).

We Are Food

Vanaf maart 2018 zet We Are Food, tien maanden lang telkens één actueel food innovatie thema’s in de spotlights. Die tien thema’s zijn aangedragen door Brabantse foodondernemers, consumenten, zorgprofessionals, studenten, etc. Elke maand kent een of meerdere gangmakers. Die zijn samen het gezicht van We Are Food: een inspirerende mix van gevestigde entrepreneurs en beginnende hemelbestormers. Eén ding hebben ze gemeen: ze hebben een uitdaging, een plan, een droom. In 2018 gaan ze samen proberen die dromen te realiseren en van nut te laten zijn voor de jaren die volgen. 

Brabant, European Region of Gastronomy 2018 is een initiatief van de provincie Noord-Brabant en AgriFood Capital.

Logo

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn