Logo

Onder embargo tot vrijdag 29 juni 17.00 uur

C-Section, The Musical wint St. Joostpenning 2018 en atelierprijs voor Iris Hagel en Juul Lit

C-section, The Musical, een collectief van studenten Beeldende Kunst aan AKV|St.Joost in Breda, heeft tijdens de examenceremonie op 29 juni de St. Joostpenning ontvangen. De groep krijgt een geldbedrag van €2500. Iris Hagel en Juul Lit, studenten Grafisch|Ruimtelijk Ontwerp mochten de atelierprijs in ontvangst nemen. Hiermee mag het duo een jaar lang gebruik maken van een gastatelier bij Electron om hun startende beroepspraktijk verder invulling te geven. De studenten ontvingen vandaag de prijs uit handen van Marianne de Bie, wethouder van Cultuur van de gemeente Breda.

C-Section, The Musical

Naast de geldprijs ontvangt de groep een exemplaar van de bronzen St. Joostpenning, met daarop de naam en het jaartal. C-Section, the Musical neemt de kijker in elf actes, ieder met een eigen invulling, en entr’actes mee in de studenten hun vragen, kritieken en mogelijke uitkomsten. Prachtige visuele momenten, met individuele doorkijkjes. Inhoud en beeld vallen samen tot een sterk concept, waarbij de kijker aan de hand wordt meegenomen. Achterblijvend met de eigen interpretatie van wat hij of zij ervaart. De jury over het werk van de winnaars: ‘Tot in de puntjes verzorgd en georkestreerd; dat vraagt om meer! Het is bijzonder dat deze makers hun individuele makerschap op zo’n belangrijk moment ter beschikking stellen aan het collectief. Bij de grote verrassing, de zang, presenteert het collectief zich als een ensemble. Dat is voelbaar, hoorbaar, zichtbaar en emotioneert. De makers zijn niet tegen, maar bevragen het academiesysteem op kritische wijze en positioneren zichzelf actief in dat gesprek. En daarbij nemen zij duidelijk positie in naar de eigen toekomst in de kunstwereld.’

Genomineerden

C-Section, The Musical is gekozen uit een totaal van zeven genomineerden. De kandidaten voor de prijs zijn genomineerd door externe deskundigen tijdens het eindexamen. Naast C-Section waren genomineerd: Elmarye Aaij en Iris van der Meule van Illustratie|Animatie, Joris Verleg van Film en Debbie Schoone van Fotografie, Wikke Andeweg en Iris Hagel van Grafisch|Ruimtelijk Ontwerp.

Jury

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Femke den Boer, directeur van de kunstacademie AKV|St.Joost, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Geertje Jacobs, hoofd Collectie, Presentatie en Educatie van Het Noordbrabants Museum en Eva Roolker, coördinator Vormgeving Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Gastatelier voor Iris Hagel en Juul Lit

Naast de St. Joostpenning heeft de gemeente Breda dit jaar ook weer een prijs voor de meest ondernemende student(en) van AKV|St.Joost Breda beschikbaar gesteld. Zes duo’s en een trio maakten kans op de atelierprijs. Na een sollicitatieprocedure, waarin de kanshebbers hun toekomstplannen uiteen zetten voor een jury van deskundigen is de keuze gemaakt voor Iris en Juul, beiden student Grafisch|Ruimtelijk Ontwerp. Het ontwerpersduo mag een jaar lang gebruik maken van een gastatelier met faciliteiten bij Electron. Vanuit hier kunnen zij hun beroepspraktijk verder invulling geven. Beide studenten hebben een duidelijke ambitie om hun beroepspraktijk verder op te bouwen. Tijdens hun studie hebben de ontwerpers elk afzonderlijk ervaring opgedaan in het ondernemen. Deze vaardigheden wil het duo samen verder uitbouwen tijdens het verblijf in het atelier. Door verbinding te zoeken en voor ‘reuring’ te zorgen, wil het duo een actieve rol innemen binnen de culturele omgeving in Breda.

Launch 2018

De expositie is gratis toegankelijk en te bezichtigen van zaterdag 30 juni tot en met woensdag 4 juli van 11.00 tot 18.00 uur. Op maandagavond is de academie in ’s-Hertogenbosch geopend tot 21.00 uur. Op dinsdag 3 juli is de academie in Breda te bezoeken tot 21.00 uur. Meer informatie vindt u op akvstjoost.nl.


Bijlagen


Avans Hogeschool
088 - 525 86 56
[email protected]

Adresgegevens:
Breda - Roosendaal - 's Hertogenbosch - Tilburg

Volg Avans
    


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn