Logo

Roeden van molen Hollands Welvaart worden teruggeplaatst

Dinsdag 8 mei worden de roeden van molen Hollands Welvaart in Mensingeweer teruggeplaatst, of zoals de molenaars het zeggen: “De roeden worden gestoken”. Naar verwachting zullen deze werkzaamheden een groot deel van de dag in beslag nemen. Hiermee is de restauratie van de authentieke achtkantige Groninger stellingmolen uit 1855 voltooid en kunnen de vrijwillige molenaars weer bezoekers ontvangen.

De restauratie
Aan de bovenkant van de romp hebben herstellingen plaatsgevonden. Ook zijn de fokken van het gevlucht vernieuwd en instelbaar gemaakt.
Het restauratieplan werd gemaakt door van Reeuwijk bouwmeester te Arum. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door het molenmakers bedrijf De Molenmakers uit Tzummarum.
Deze restauratie is mogelijk gemaakt dankzij een restauratiesubsidie van de provincie Groningen.

Over de molen
Hollands Welvaart staat midden in het dorp en heeft een complete, originele inrichting. Naast malen kan deze molen ook pellen. Door gerst te pellen wordt het gort. Aan het eind van de negentiende eeuw kwam in Nederland nagenoeg al het gort van Groninger molens.
De heer Spoelman was de laatste beroepsmolenaar van Hollands Welvaart. Sinds 2014 is Het Groninger Landschap eigenaar van de molen. Tegenwoordig wordt de molen draaiend gehouden door een team van vrijwilligers.


Bijlagen

Het Groninger Landschap beschermt natuur, landschap en erfgoed in Groningen door aankoop en beheer van natuurgebieden en cultuurhistorisch erfgoed.


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn