Logo

Blossom Books lanceert lijn met wereldklassiekers voor YA

September 2018 eerste titel: Romeo & Julia, verteld door Tiny Fisscher

 

Utrecht - Uitgeverij Blossom Books start een lijn met wereldklassiekers, speciaal geschikt gemaakt voor lezers vanaf ca. 15 jaar. De eerste titel in de serie, Romeo & Julia, werd geschreven door Tiny Fisscher en verschijnt september 2018. Met de lijn hoopt de uitgever meer jongeren te interesseren in de klassieke wereldliteratuur. 

Het idee voor de reeks speelde al een tijd bij uitgever Myrthe Spiteri maar kreeg pas vorm toen auteur Tiny Fisscher haar plotseling een bewerking stuurde van Romeo & Julia. De klassieker van Shakespeare is door Fisscher van toneeltekst omgeschreven naar een prozatekst, maar blijft verder nauwkeurig dicht op het origineel. Fisscher brak in 2016 bij het grote publiek door met haar hertelling van Alleen op de wereld van Hector Malot, dat bij Gottmer verscheen.

Fisscher zegt zelf over haar bewerking: "Iedereen kent het verhaal over Romeo en Julia wel en weet dat het slecht afloopt, maar wie leest de toneeltekst nou echt nog? De setting van mijn prozaversie is nog steeds het zestiende-eeuwse Verona en ik blijf dichtbij het oorspronkelijke toneelstuk. Ik ga niet heel beschrijvend te werk, veroorloof me weinig vrijheden en er zit veel dialoog in, maar in deze versie wordt het verhaal weer toegankelijk voor jongeren (en volwassenen) van nu." 

Uitgever Myrthe Spiteri hoopt met deze lijn een brug te bouwen tussen haar YA-lezers en de klassieke literatuur: "Er zijn zoveel prachtige verhalen verteld die nu door jongeren bijna niet meer worden gelezen omdat ze niet toegankelijk genoeg zijn. Met deze serie wil ik die oude verhalen opnieuw tot leven brengen. Ik wil dat onze auteurs qua essentie zo dicht mogelijk bij het origineel blijven, zodat de lezers het gevoel hebben een klassieker gelezen te hebben. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als onze uitgaven er uiteindelijk voor zullen zorgen dat ze ook het origineel een keer oppakken." 

Qua vormgeving kiest de uitgever voor een klassieke benadering: de boeken zullen verschijnen in linnen omslag met goudopdruk en leeslint en zullen zwart-wit illustraties en handgemaakte beginkapitalen bevatten. Succesvolle reeksen als Penguin Classics en Barnes & Noble Classics, die door lezers worden gespaard vanwege de prachtige uitvoering, dienden deels ter inspiratie. Zowel de cover- als het binnenwerk zal worden verzorgd door illustrator Sophie Pluim. 

In 2019 verschijnt een hertaling van Frankenstein, van de hand van auteur en vertaler Maria Postema. Er wordt ook reeds gesproken met andere auteurs om de reeks uit te breiden. Auteurs die graag een hertelling uitgeven in de serie, kunnen contact opnemen met de uitgever.

 

 


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn