FNV: Uitzendkrachten Schiphol kunnen flinke nabetaling tegemoet zien

Vandaag deed de rechter uitspraak in de zaak van 16 uitzendkrachten die jarenlang als vrachtafhandelaar bij DHL of Menzies op Schiphol werkten via uitzendbureau Flexcargo. Ze eisten samen in totaal 250.000 euro aan achterstallig loon van het uitzendbureau.

De kantonrechter oordeelde dat sprake is van 'uitzending', en dat om die reden de inlenersbeloning, ofwel de DHL cao of de Menzies cao had moeten worden toegepast. De uitzendkrachten kunnen hierdoor een flinke nabetaling tegemoet zien.

Uitspraak juridisch van groot belang 

‘Deze uitspraak is juridisch relevant, omdat door een schijnconstructie wordt heen geprikt. Nog nooit is door een rechter zo expliciet en zo uitvoerig gemotiveerd uitgemaakt dat bij doorlening gekeken moet worden naar de uiteindelijke inlener en niet naar het arbeidsvoorwaardenniveau van de doorlener. Dit is niet alleen relevant in deze zaak, maar bijvoorbeeld ook in de onlangs door de FNV gestarte zaak tegen PostNL, waar ook met een doorleenconstructie wordt gewerkt’, aldus advocaat Michiel Vergouwen die de uitzendkrachten juridisch bijstond.

Om hoeveel geld het exact gaat, zal later worden bepaald. Vergouwen: ‘Voor de loonvordering hebben we in de dagvaarding een indicatieve loonberekening gemaakt. We komen uit op in totaal 250.000 euro aan achterstallig loon. De rechter heeft Flexcargo nu verplicht van alle werknemers in kwestie de loongegevens te overhandigen (salarisspecificaties, urenbriefjes, werkroosters), zodat per werknemer een exacte berekening kan worden gemaakt van het te weinig betaalde loon.’

Flink onderbetaald

De meeste uitzendkrachten, voornamelijk Polen en Britten zijn nu weg bij uitzendbureau Flexcargo en in vaste dienst bij DHL, een vrachtafhandelaar op Schiphol.

De laagste claim is 5.000 euro van een uitzendkracht die 1 jaar kreeg onderbetaald. De hoogste claim betreft 36.000 euro van iemand die 8 jaar kreeg onderbetaald. Gemiddeld gaat het om 30% van hun inkomen op jaarbasis dat ze te weinig kregen. Een enorm percentage.

Schiphol

Op Schiphol werken duizenden uitzendkrachten. Zij horen het loon van de inlener betaald te krijgen, dus ook de toeslagen die daar betaald worden. De FNV heeft sterke aanwijzingen dat zeker 9 uitzendbureaus op Schiphol in het verleden de ORTV (onregelmatigheidstoeslag) niet juist heeft uitbetaald.

 


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn