Logo

 

Gezamenlijk persbericht van: provincie Zuid-Holland, de gemeenten Lansingerland, Waddinxveen en Zoetermeer en VNO NCW

Provincie, gemeenten en VNO-NCW aan slag voor sterke logistieke hotspot A-12

 

De provincie Zuid-Holland, VNO-NCW West en gemeenten Lansingerland, Waddinxveen en Zoetermeer hebben een overeenkomst gesloten om een betere vestiging mogelijk te maken van bedrijven langs de logistieke hotspot A-12. Onder meer zijn afspraken gemaakt over welk type bedrijven waar moet komen, gezamenlijke marketing en acquisitie, en komt er onderzoek naar verduurzaming van bestaande en nieuwe bedrijventerreinen langs de A12.

 

“Veel potentie”

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra heeft de verwachting dat met de afspraken de A12-corridor zich kan doorontwikkelen tot een van de “belangrijkste logistieke hotspots van Nederland.” “Het is vanwege de ligging en al gevestigde bedrijven een gebied met een enorme potentie. Deze acties leiden tot een sterke en aantrekkelijke A12-corridor dat kan concurreren met andere logistieke hotspots in Nederland.” Bert Mooren, directeur VNO-NCW West, is blij dat de gemeenten en de provincie erin geslaagd zijn om afspraken te maken over een gezamenlijke aanpak. “Samen kom je verder dan alleen. Met 8 miljoen consumenten die vanuit de A12 binnen een uur bereikbaar zijn, zijn er geweldige economische kansen.” Marc Houweling, ondernemer in Bleiswijk is blij dat we niet meer op postzegelniveau gaan werken aan vestiging van logistiek maar dat we nu gezamenlijk gaan trekken aan een internationaal vestigingsklimaat waardoor nieuwe bedrijven zich gaan vestigen in de corridor.

 

De partijen hebben hiervoor op 19 februari bij Houweling International BV een bestuursovereenkomst getekend. De overeenkomst rekent af met (dreigende) overcapaciteit aan bedrijfsterreinen langs de A12 en regelt in welk tempo bepaalde terreinen kunnen worden ontwikkeld met een bepaald type logistieke bedrijven. Ook is afgesproken dat er wordt gewerkt aan een éénloket, dat gezamenlijk onderzoek komt naar verduurzaming van de bedrijventerreinen, het beter afhandelen van laadstromen en ten slotte zal ook de marketing en acquisitie gezamenlijk ter hand worden genomen.

 

Optimalisatie plannen

De aanpassing van plannen gelden voor Bleizo (gemeente Lansingerland). De verwachting is dat het Bleizo-gebied uiteindelijk met circa 15 tot 20 hectare logistiek zal worden ingevuld (ongeveer 30 voetbalvelden). De al bestaande logistieke parken Prisma (gemeente Lansingerland), Logistiek Park A12 (gemeente Waddinxveen) en het Veilingterrein (gemeente Lansingerland) zijn de andere bedrijventerreinen waarover in de overeenkomst afspraken worden gemaakt (zie ook bestuursovereenkomst en tabel hieronder). Deze afspraken worden de komende tijd verder uitgewerkt. Zo ontstaat in de A12 een aantrekkelijke portefeuille van logistieke vestigingsmogelijkheden.

 

Vervolg

Per vandaag (19 februari) wordt begonnen met het uitvoeren van genoemde afspraken. Partijen zullen daarvoor een stuurgroep instellen die de samenwerking coördineert en toeziet op het uitwerken van de afspraken. Naar verwachting zal medio dit jaar de samenwerkingsovereenkomst worden gesloten.

De overeenkomst is het resultaat van een proces waarbij alle betrokkenen input hebben geleverd en alle wensen en mogelijkheden in kaart zijn gebracht. De provincie heeft hierbij samen met VNO-NCW West het voortouw genomen.

 

 

 

Achtergrond per bedrijfsterrein

Prisma (Lansingerland)

Afspraak: wordt met voorrang afgerond

 

Logistiek Park A12 (Waddinxveen)

Afspraak: wordt met voorrang afgerond

 

Bleizo (Lansingerland)

Afspraak: wordt een ontwikkelprogramma voor opgesteld

 

Veilingterrein (Lansingerland)

Afspraak: herontwikkeling terrein richt zich bij voorkeur op één zeer grote logistieke speler

 


Provincie Zuid-Holland | Zuid-Hollandplein 1 |

Postbus 90602 | 2509 LP  DEN HAAG

www.zuid-holland.nl

Logo

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn