Logo

Start-up Aectual schudt bouwwereld wakker

Kapitaalinjectie voor bedenkers van 3D-geprint Grachtenpand 

Dinsdag 6 februari Amsterdam. Het Amsterdamse Aectual krijgt voor de opschaling van hun software en XL 3D-printers een kapitaalinjectie van duurzame investeerders AKEF, DOEN Participaties en een Amerikaanse investeerder. Het bedrijf boort met haar schaalbare tailor-made producten de bouwmarkt aan, een van de grootste markten ter wereld met een potentieel van 12 triljoen dollar op jaarbasis.

Aectual beheerst de gehele keten – van ontwerp tot productie en biedt architecten en ontwikkelaars wereldwijd ongekende ontwerpvrijheid. Dankzij het ‘op maat’ productieproces en gebruik van recyclebaar materiaal wordt afval en CO2-uitstoot aanzienlijk teruggebracht. De helft van de wereldwijde CO2-uitstoot is afkomstig uit de bouw; 20% van het bouwmateriaal belandt in de container. Doordat Aectual bouwproducten print, wordt afval verleden tijd en is tot 70% minder materiaal nodig.

Aectual 3D print vloer

 

Kapitaalinjectie voor zero-waste

Ramon Brandt, investment manager AKEF: “De bouwsector dient nodig verduurzaamd te worden. Aectual heeft een sterke duurzame en circulaire missie en loopt wereldwijd voorop op het gebied van digitaal produceren met XL 3D printtechnologie en wij achten hen in staat een belangrijke bijdrage te leveren aan CO2-reductie. Met hun digitale productieproces en 3D-printtechnologie leveren zij maatwerk, naast de sterke reductie in materiaalgebruik en zero-waste, is het printmateriaal van bio-plastics 100% herbruikbaar.“

CEO Hans Vermeulen: “XL 3D Printing zit wereldwijd in de lift en daar speelt Aectual op in. We leveren digitale bouwproductlijnen, zoals vloeren, gevels en trappen, die we wereldwijd op maat aanbieden, voor hotellobbies en airports, van grachtenpand tot skyscraper. We combineren de hoge marges van maatwerk met de kostprijzen van industriële productie, en dat op mondiaal niveau. Dit vergt een langetermijn focus van onze investeerders, en wij zijn trots dat we dit vertrouwen van hen hebben gekregen.”

Investeren in digitalisering van de bouw

De stagnatie in arbeidsproductiviteit in de bouw kan door digitalisering en automatisering opgevangen worden. Aectual ontwikkelt met haar printpark met vier enorme XL 3D-printers een model dat internationaal uitgerold gaat worden en start vormt van een wereldwijd netwerk.

De op maat gemaakte producten zorgen voor besparing op arbeidsuren in het maakproces en bij de installatie omdat het altijd past. Recent lanceerde Aectual een hybride 3D-geprinte vloer en binnenkort wordt onder meer een digitale productieketen voor op maat geprinte gevelelementen gelanceerd.

Voor Aectual betekent de investering van 1,8 miljoen een mooie opmaat naar opschaling zodat zij zij haar software tools en robotpark verder uit kan breiden. Eerder ontving het bedrijf al een half miljoensubsidie van Kansen voor West samen met de provincie Noord Holland. Het bedrijf creëert nieuwe industrie standaarden voor 3D-geprinte bouwproducten, samen met grote partners als Multinational Henkel, waarmee Aectual een nieuw printbaar bio-plastic heeft ontwikkeld, de Amsterdamse vestiging van interntionaal ingenieurs- en adviesbureau Arup en bouwbedrijf de Meeuw. Aectual levert al geprinte bouwproducten in Europa en Azië.

Ook DOEN Participaties stapte in; impact investment manager Wouter van Westenbrugge: "Aectual is een van onze Nederlandse koplopers op het gebied van innovatie en verduurzaming van de bouwketen. De oprichters van Aectual begonnen met het radicale idee om een grachtenpand 3D te printen, waar DOEN toen ook een bijdrage aan heeft geleverd. Nu heeft Aectual de potentie om de vervuilende, ouderwetse bouwwereld helemaal op zijn kop te zetten."

 

>>>>>> EINDE PERSBERICHT<<<<<

Over Aectual

Aectual maakt digitaal op maat unieke bouwproducten met behulp van 3D-printrobots en software tools. Het bedrijf richt zich op designers, projectontwikkelaars, gebouw eigenaren en gebruikers, architecten en de maakindustrie in het algemeen. Het team heeft een achtergrond in architectuur en product design, gecombineerd met software-ontwikkeling, materiaalontwikkeling, robotica en engineering. Alle productie wordt gedaan in een ‘printfarm’ – een digitale productiefaciliteit met vier enorme 3D-printers in Amsterdam.

Naast de 3D-geprinte vloer die momenteel aan meerdere internationale klanten wordt geleverd, ontwikkelt Aectual digitale productieketens voor geprinte gevelelementen en geprinte mallen voor betonproducten. Eerder realiseerde het bedrijf al een geprinte gevel in opdracht van het NL EU presidentschap 2016. De digitale engineering van de producten wordt samen ontwikkeld met internationaal ingenieurs- en adviesbureau Arup. De 3D-printmaterialen zijn ontwikkeld met multinational Henkel. Het bedrijf heeft partnerschappen met grote internationale bedrijven en ontwikkelt samen specifieke product-markt combinaties. Zo levert het aan flexibele bouwer De Meeuw een digitaal aanpasbare en recyclebare gevel. 

Over DOEN Participaties

DOEN Participaties investeert al meer dan 20 jaar in innovatieve duurzame en sociale start-ups. In ondernemers die risico’s durven te nemen om hun vaak baanbrekende ideeën tot leven te brengen en daarmee anderen te inspireren. Wij weten als geen ander dat het starten en bouwen van een bedrijf veel tijd, moed en doorzettingsvermogen vergt. Zeker in deze continu en snel veranderende maatschappij. En dat je als ondernemer op veel tegenwerking kunt stuiten. Wij staan de start-ups hierbij terzijde. Dit doen we enerzijds met geld. We stappen in een zeer vroege fase in en kunnen snel schakelen. Daarnaast helpen we de start-ups groter, zichtbaarder en sterker te maken.

DOEN Participaties is volledig eigendom van en wordt gemanaged door Stichting DOEN. Stichting DOEN is opgezet door de Goede Doelen Loterijen. Voor meer informatie zie www.doen.nl 

Over Akef

Het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKEF) is opgericht in juli 2013, met als primaire doelstelling een bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsambitie van de Gemeente Amsterdam. Het is een revolverend fonds ter grootte van EUR 45 miljoen. Het AKEF investeert risico dragend kapitaal in bedrijven en projecten die aantoonbaar bijdragen aan energiebesparing, duurzame energie opwekking en energie-efficiency. Het management en beheer van het fonds wordt gevoerd door e3 partners. Voor meer informatie zie www.akef.nl.


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn