CNV pleit voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden bij de post- en pakketmarkt

 

Op 15 november vindt de hoorzitting “De toekomst van de post- en pakketmarkt” plaats in de Tweede Kamer. CNV voorzitter Maurice Limmen spreekt daar de Tweede Kamer toe.
Bij beide sectoren vinden enorme en complexe veranderingen plaats. De postsector krimpt: het aantal brieven neemt snel af. Terwijl iedereen toch graag wil dat de post nog overal, ook in buitengebieden als Zeeuws-Vlaanderen of Noord-Groningen bezorgd wordt. De pakketpost neemt daarentegen snel in omvang toe, vanwege het grote succes van online shoppen.

Maurice Limmen: “Eén belangrijk uitgangspunt voor de toekomst is en blijft fatsoenlijke en eerlijke arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden voor alle werknemers in de post. Waar heb ik het dan over? Het eindelijk eens handhaven van het 80%-criterium in de postwet voor vaste aanstellingen bij postbedrijven en een fatsoenlijke cao voor de hele postbezorgingssector. In het Regeerakkoord is wel aandacht voor een onderzoek naar de aanbestedingen als het gaat om de toekomst van de post, maar niets over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.”

In de pakketsector is wel sprake van sector brede cao. Maar daar geldt het probleem van de handhaving. ‘Zzp-ers in die sector zijn niet gebonden aan de cao. Je ziet dan ook een sterke verschuiving naar beunhazerij met kleine busjes. Ook hier spelen de uitwassen van schijnzelfstandigheid en concurrentie op arbeidskosten. De oplossing is hiervoor helder: “handhaven, handhaven en nog eens handhaven,“ aldus Limmen. Bovendien moeten er ook scherpere voorwaarden gesteld worden aan ondernemingen, ook zzp’ers, die op commerciële basis pakketten vervoeren. Een vergunningplicht voor alle voertuigen, inclusief de kleine busjes, is hiervoor een goed middel zodat bij alle koeriersdiensten op voorwaarden zoals betrouwbaarheid, kredietwaardigheid en vakbekwaamheid getoetst kan worden.

Maurice Limmen: “De pakketsector is weer een voorbeeld dat de inzet in het Regeerakkoord op zzp’ers en schijnzelfstandigheid in zijn algemeenheid nog veel te slap is. Die nieuwe ondergrens met een bodemtarief is prima, maar gaat lang niet ver genoeg. Hier moet het volgende gebeuren: Tariefafspraken mogelijk maken in cao’s, verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw invoeren. En handhaving daar waar het nodig is


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn