Logo

 

16 augustus 2017: het is vandaag Rollercoasterday!

 

Overal in de wereld viert men vandaag het bestaan van achtbanen. Het is Rollercoasterday! Ook Europa-Park, met 13 achtbanen het park in Europa met de meeste achtbanen, besteedt aandacht aan deze snelle attracties waarin Belgen eerder instappen dan Nederlanders maar waarin Nederlanders weer minder gillen dan Belgen.

 

De idee van een achtbaan ontstond in Rusland. In de 16e eeuw bouwde men daar houten schansen die men bedekte met sneeuw en ijs zodat men er met een slee vanaf kon glijden. Dit werd zeer populair onder de gegoede burgerij  en was een attractie op zich. Alleen een probleem deed zich voor en dat is dat deze attractie niet in de zomer mogelijk was. Daar bedachten de Russen wat op door wielen te monteren onder de slee. En al dan niet via groeven naar beneden te rijden. De Franse soldaten onder leiding van Napoleon namen dit principe mee me naar Frankrijk en bouwden soortgelijke heuvels en noemden het “montagnes russes”. De latere uitvindingen voor de spoorwegen hebben een grote bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling van dit type attractie. De naam 'achtbaan' is afgeleid van de vorm van de eerste exemplaren. Deze waren aangelegd als het cijfer 8, waarbij op de knoop een brug stond, zodat de ene lus onder de andere door liep.

 

Belgen en Nederlanders zijn fervente attractieparkbezoekers. Een onderzoek van Europa-Park naar het achtbaangedrag van beide volken brengt een opmerkelijk verschil aan het licht: 70% van de Belgen geeft aan wel eens in een achtbaan te stappen, bij de Nederlanders doet dit maar 48% . Nederlanders blijken eenmaal in de achtbaan inderdaad een nuchter volk te zijn: 54% gilt nooit, bij de Belgen is dat 36%.

 

Bekijken we de resultaten per geslacht dan zien we dat in beide landen mannen eerder in een achtbaan stappen dan vrouwen. Ook Belgische vrouwen scoren op dit punt hoger dan hun Nederlandse vriendinnen. Op de vraag of men tijdens de rit gilt, antwoordt 72% van de Nederlandse mannen 'nooit', bij de mannelijke zuiderburen is dit 47%. Belgische en Nederlandse vrouwen zijn luidruchtiger dan hun mannen. Ook de Nederlandse vrouw kan het schreeuwen iets beter onderdrukken: 32% gilt nooit, tegenover 24% in België. Zo'n 8% van de bevraagde achtbaanrijders gilt altijd, 47% gilt soms of vaak en 45% gilt nooit.

 

Hoewel uitgebreid onderzoek ontbreekt heeft het gillen in een achtbaan waarschijnlijk meerdere functies. Het is in eerste instantie een instinctieve emotionele reactie. Het lichaam ondergaat immers een niet alledaagse beweging. Daarnaast is het ook een uitlaatklep en vermindert de spanning in het lichaam waardoor de rit iets minder eng wordt.

 

Achtbaan-liefhebbers én parkbezoekers die het wat rustiger aan willen doen zijn bij Europa-Park aan het juiste adres. Er zijn hier 13 achtbanen, maar ook zo'n 100 andere attracties. Daarnaast staat er elke dag ook 23 uur show op het programma. De afgelopen jaren is het bezoek vanuit de Benelux bijna verviervoudigd. Ook Belgen en Nederlanders waarderen Europa-Park met de hoogste punten op beoordelingssites als Zoover en Tripadvisor. Het attractiepark is dan ook al 5 jaar op rij uitgeroepen tot beste park van Europa. Voor het derde achtereenvolgende jaar is Europa-Park ook uitgeroepen tot beste park ter wereld.

 

 

 

Een overzicht van de 13 achtbanen van Europa-Park:

* Tegenwoordig kan men de Alpenexpress en de Pegasus ook als virtual reality-rit beleven. Tijdens deze 'coastiality'-ride zorgt de film die aan de binnenzijde van een virtual reality-bril te zien is, dat de rijder zich in een andere wereld waant, terwijl men gelijktijdig onderhevig is aan G-krachten, wind en de bewegingen van de rijdende achtbaan.


Bijlagen

Europa-Park is gelegen in het Zwarte Woud. Het is niet alleen Duitslands grootste attractiepark, maar ook het op een na best bezochte park van Europa. Op beoordelingssites als Zoover en Tripadvisor scoort het park hogere cijfers dan de bekende parken en is daarom niet voor niets meerdere malen uitgeroepen tot beste park van Europa. Daarnaast is Europa-Park al drie keer op rij (2014/2015/2016) uitgeroepen tot beste park ter wereld! In het park zijn 15 Europese landen tot in de kleinste details nagebouwd. Verdeeld over deze themagebieden bevinden zich de meer dan 100 (!) attracties en shows. Geen enkel ander attractiepark heeft zo’n groot aanbod. Achtbaanliefhebbers komen er helemaal aan hun trekken. Er staan er maar liefst 13. Voor de bezoekers die het rustiger aan willen doen, staat er dagelijks 23 uur show op het programma. Aan de rand van het park staan 5 bijzondere themahotels. Avontuurlijker overnachten? Dat kan in de ingerichte tipitenten, huifkarren en blokhutten of op de camping. Meer informatie: www.europapark.com


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn