Logo


Tropenmuseum kaart hedendaagse erfenissen slavernij aan

Op 29 juni 2017 maakte minister Jet Bussemaker bekend dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap € 260.000 toekent aan het NiNsee en Netwerk Slavernijverleden, waar het Tropenmuseum onderdeel van uitmaakt. Het gezamenlijk doel is om het slavernijverleden en haar erfenissen in de hedendaagse maatschappij verder zichtbaar en bespreekbaar te maken. Het Tropenmuseum draagt hier al decennia lang aan bij met tentoonstellingen zoals Wit over Zwart (1989), Kunst van overleven (2009) en Zwart & Wit (2013). De nieuwe tentoonstelling Heden van het slavernijverleden, die op 6 oktober 2017 opent in het Tropenmuseum, is daarmee een logische volgende stap.

Tentoonstelling vanaf 6 oktober: Heden van het slavernijverleden
Het Tropenmuseum wil zijn bezoekers kennis laten maken met actuele, hedendaagse erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. Voor veel Nederlanders is de relatie tussen het slavernijverleden en het heden onduidelijk. Toch zijn de gevolgen van deze geschiedenis voor grote groepen in onze samenleving nog steeds voelbaar. Het zijn voornamelijk zwarte Nederlanders voor wie de link tussen slavernij en ongelijkheid, racisme en discriminatie pijnlijk duidelijk is. Daarom stelt de tentoonstelling Heden van het slavernijverleden de verhalen van tot slaaf gemaakten en hun nakomelingen centraal om de erfenissen van slavernij in de hedendaagse samenleving aan te kaarten.

Ruimte voor discussie
Naast tentoonstellingen, waarin musea kennis en hun collectie delen, scheppen publieksevenementen ruimte voor dialoog. Om deze reden organiseert het Tropenmuseum regelmatig evenementen rondom slavernij. In februari organiseerde het Tropenmuseum Een gedeelde geschiedenis: de eerste openbare, internationale conferentie in Nederland met een gemeenschappelijk erkend slavernijverleden als uitganspunt. Deze conferentie – waarin onderzoekers, activisten en de overheids-, educatie- en museumsector bijeenkomen – keert jaarlijks terug in het museum. Komende zaterdag is het Tropenmuseum aanwezig op het Keti Koti festival in het Oosterpark met het programma Keti Koti Talks: een reeks korte lezingen over de link tussen het Nederlandse slavernijverleden en de huidige structuren van macht, uitsluiting en ongelijkheid in onze samenleving.


Bijlagen

Over het Tropenmuseum
Het Tropenmuseum is een museum over mensen, gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van Nederland. Het indrukwekkende rijksmonument gelegen aan het Oosterpark, in het hart van Amsterdam Oost, dateert uit 1926. De imposante centrale Lichthal biedt een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: een omvangrijke vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika. In het Tropenmuseum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens. 

LINNAEUSSTRAAT 2 | 1092 CK AMSTERDAM | TROPENMUSEUM.NL

Logo

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn