Logo

Familievakanties met keurmerk

22 x vakantieplezier voor de hele familie in het Zwarte Woud

 

Al jaren is het Zwarte Woud een geliefde vakantiebestemming voor families. Om hen bij hun keuze voor een bestemming te helpen is het ‚Familienferien‘-keurmerk ontwikkeld. Jaarlijks bekijkt een kritische jury welke locaties en activiteiten zich optimaal ingesteld hebben op de wensen en behoeften van kinderen. Alleen als aan de opgestelde criteria is voldaan, mogen zij zich presenteren met het "Leo Luschtig"-logo. Dit jaar mogen 22 plaatsen dit keurmerk gebruiken.

 

Het aanbod voor families is enorm in het Zwarte Woud. Er zijn zwembaden, attractieparken, dierentuinen, rodelbanen, boomtoppenpaden, klimbossen, mijnen, bergliften en diverse musea. Eenmaal in het Zwarte Woud mogen uitstapjes in de natuur niet in het programma ontbreken:  een vroege ochtendwandeling met de boswachter,een fakkeltocht aan het eind van de dag of uitgezette wandelingen langs watervallen, mooie vergezichten en oude kastelen. En met de SchwarzwaldCard krijg je op drie dagen gratis toegang of korting bij zo'n 140 attracties.

 

Baiersbronn is een van de plaatsjes die het keurmerk ‚familievriendelijk‘ al enkele jaren mag voeren. Naast op families afgestemde accommodaties, heeft men hier alle mogelijkheden om er samen op uit te trekken. Natuur is er volop want maar liefst 60% van het Nationalpark Schwarzwald ligt binnen de grenzen van Baiersbronn. Hier kun je wandelen (jaarlijks zijn er meer dan 400 begeleide wandelingen), mountainbiken of deelnemen aan een van de meer dan 500 kinderevenementen. De kleinsten komen zeker aan hun trekken in Murgels Spielhaus. Veel van deze activiteiten zijn gratis met de Schwarzwald Plus Karte.

 

Freiburg is de stad in Duitsland met de meeste zonneschijn en bekend vanwege de 116 meter hoge Münster. Kenmerkend voor de binnenstad zijn de Bächle, stroompjes die dwars door de straten en steegjes hun weg vinden. Het verhaal wil dat iedereen die in zo'n beekje stapt, terugkeert naar Freiburg en hier een partner vindt. Overal zie je kinderen met hun houten bootjes spelen in de stroompjes. Het is intussen traditie dat op 22 juli voor de kinderen een wedstrijd georganiseerd wordt. Alle kapiteintjes met een Freiburger Bächleboot mogen hieraan deelnemen.

 

Het op 730 meter boven zeespiegel liggende Freudenstadt heeft opnieuw het predicaat 'familievriendelijk' in de wacht weten te slepen. Families kunnen hier mooie wandelingen in de uitgestrekte bossen maken. Om kinderen actief hierbij te betrekken heeft men 'luistertouren' ontwikkeld. Boswachters, stadsgidsen en zelfs 'Opa Denneboom' vertellen onderweg alles over Freudenstadt en de bossen. Beschikt men niet over een geschikte smartphone dan kan deze ter plaatse geleend worden tegen een kleine borg.

 

Een andere regio die als ‚familievriendelijk‘ wordt bestempeld ist het Hochschwarzwald. Deze vakantieregio ligt in het zuidoosten en hier zullen kinderen zich niet snel vervelen. Het familie-aanbod is zo veelzijdig als de regio zelf: van een ritje in Duitslands langste zomerrodelbaan, een dagje in tropische sferen in "Badeparadies Schwarzwald" tot een geocaching-activiteit waarbij je op zoek gaat naar een schat. Ga je de natuur in, dan staat dit jaar alles in het teken van de planten en dieren en hun gedrag. Hiervoor kun je dan gebruik maken van de 10 natuur-belevenis-paden voor kinderen en een 'rugzak voor natuuronderzoekers'. In de zak (te huur bij de VVV's) zit een kompas, verrekijker en diverse andere zaken die van pas komen bij een ontdekkingstocht door de unieke natuur van deze bebergde regio.

 

Karlsruhe wordt vanwege de ligging in het noorden wel eens de poort naar het Zwarte Woud genoemd. Tot en met 27 augustus vindt hier in de Junge Kunsthalle een expositie plaats van de wereldberoemde kinder- en jeugdboekenschrijfster Cornelia Funke. Zij schreef niet alleen boeken, maar illustreerde ze ook zelf. Haar tekeningen komen in de tentoonstelling tot leven via hoor-, lees- en schrijfateliers, een theatervoorstelling en meedoen-activiteiten. Met de 'Karlsruhe Card' hebben families gratis toegang tot de expositie.


Bijlagen