Logo
29 mei 2017 

Randstad 380 kV-verbinding stevig gefundeerd

Circa 1.000 palen zijn nodig voor de fundatie van onder meer 54 van de nieuwe ‘Wintrack’ masten die onderdeel uitmaken van de Randstad 380 kV Noordring. Met deze verbinding ontstaan - net als op meer plaatsen in Nederland - ringstructuren in het 380 kV-hoogspanningsnetwerk. Dergelijke ringen voorzien in een grotere capaciteit en een hogere betrouwbaarheid. Haitsma Beton draagt bij aan deze betrouwbaarheid door de levering van klantspecifieke heipalen.

TenneT bouwt met Randstad 380 kV aan een elektriciteitsnetwerk dat klaar is voor de toekomst. De zuidelijke ring (verbinding Bleiswijk-Wateringen) is inmiddels voltooid. Vanaf 2014 is gestart met de aanleg van de Randstad Noordring. De ingebruikname van de Noordring is eind 2018 voorzien.

De Randstad 380 kV Noordring is 60 kilometer lang en loopt van hoogspanningsstation Bleiswijk naar hoogspanningsstation Beverwijk. Het grootste deel van de 380 kV-verbinding wordt bovengronds aangelegd en 10 kilometer ondergronds. Een deel van de bovengrondse 380 kV-verbinding wordt gecombineerd met een nieuwe 150 kV-verbinding. Het andere gedeelte wordt ondergronds aangelegd. De bestaande 150 kV-verbinding wordt afgebroken na in bedrijfname van de nieuwe verbinding.

Het deel van de verbinding tussen de Noordelijke Ringvaart en hoogspanningsstation Bleiswijk wordt door BAM Infra Projecten uitgevoerd. Hiervoor levert Haitsma Beton de heipalen. "BAM Infra heeft vaker naar tevredenheid samengewerkt met Haitsma Beton. Dit project vraagt niet alleen bijzondere palen, maar ook bij uitstek een goede logistiek", zegt Laura van der Tuijn, werkvoorbereider bij BAM Infra Projecten.

Stevige fundering

Bij de aanleg van de Noordring wordt gebruik gemaakt van Wintrack masten, bestaande uit twee pylonen. De hoogte van de slanke en spits toelopende masten is circa 55 tot 80 meter. Om de stroomvoorziening blijvend te kunnen garanderen, moeten de Wintrack masten uiteraard goed gefundeerd worden. "In totaal verzorgen wij 63 fundaties. Dat zijn niet alleen fundaties voor de masten, maar bijvoorbeeld ook voor opstijgpunten, waar de ondergrondse kabels weer boven komen”, legt Laura van der Tuijn uit. “Daarnaast zijn er verschillende fundaties voor hoekmasten en steunmasten. De hoekmasten worden zwaarder belast, waardoor er onder deze masten een zwaardere fundatie nodig is.”

Gelukkig heeft Haitsma Beton al veel ervaring met het funderen van soortgelijke projecten, zoals windmolens. “Onder de grote Wintrack hoekmasten komen 24 palen vierkant 45”, zegt Jacquelien Outhuyse, Coördinator Verkoop Heipalen bij Haitsma Beton. “De steunmasten kunnen toe met 14 palen. De fundaties onder de stijgpunten worden voorzien van heipalen vierkant 35.”

Klantspecifieke palen

De palen hebben een lengte van 16,5 tot 31 meter. “Het betreft palen die bestand zijn tegen vermoeiing, trillingen, trek en druk. De wapening in de eerste meters van de palen mag daarom absoluut niet gelast zijn. Daarom wordt de wapening in de bovenste zeven meter gevlochten”, legt Outhuyse uit. “De palen zijn voorzien van zo’n beetje alle extra voorzieningen die maar in een paal kunnen zitten. Er is sprake van extra voorspanning, lange en zware kopwapening, een betonkwaliteit die geschikt is voor meerdere milieuklassen, stekeinden, een aardplaat, een aardstaaf en ribbels.”

Van der Tuijn geeft aan dat de palen over de bovenste 1,30 meter aan drie zijden geribbeld zijn uitgevoerd: Over de palen komt een prefab betonnen element met een uitsparing voor de palen. Na plaatsing wordt er wapening aangebracht en het prefab element volgestort (een door BAM gepatenteerd systeem).

Bijzonder is de aardstaaf die in iedere paal is opgenomen: deze is verbonden met een aardplaat in het stortvlak van de paal. Bij sommige palen loopt de aardstaaf tot onderin de paal, bij anderen stopt deze op een diepte van zes meter.

Inmiddels is de levering van de palen gestart. Een continue stroom die – met enkele tussenpozen - aan zal houden tot het najaar 2018. Van der Tuijn besluit: “De samenwerking met Haitsma Beton verloopt prima. Prettig is ook dat ze met ons meedenken.”

Bijgevoegde foto: [Haitsma.Pers.380kVNoordring.jpg]

Bijschrift: Inbrengen van de palen ten behoeve van de Wintrack masten.

 

 


Bijlagen

Haitsma Beton: De pionier in prefab

Haitsma Beton is gespecialiseerd in het produceren van prefab betonnen heipalen en elementen voor bruggen, viaducten, stadions, parkeergarages en specifieke werken. Daarnaast produceert men betonnen barriers. Het bedrijf ontwikkelt voortdurend nieuwe en betere producten en procédé’s, die zij afstemt op veranderende marktbehoeften, wet- en regelgeving en technische inzichten. Haitsma Beton is gevestigd in Kootstertille (Friesland).