Logo

 

Lancering Social Impact Bond Buzinezzclub Eindhoven

Start Foundation, ABN AMRO en Buzinezzclub investeren in begeleiding jongeren naar werk

Staf Depla, wethouder Werk en Economie van de gemeente Eindhoven, lanceerde op woensdag 29 juni 2016 de eerste Social Impact Bond van de gemeente Eindhoven: Buzinezzclub Eindhoven.

Een Social Impact Bond is een innovatieve financieringsmethode, bedoeld om maatschappelijke problemen aan te pakken die de overheid veel geld kosten. In deze SIB stellen Start Foundation, ABN AMRO Social Impact Fund en de Buzinezzclub samen de benodigde financiering van ruim € 1,7 miljoen beschikbaar (incl. kosten). De uitvoering ligt tevens bij de Buzinezzclub. Zij moeten in drie jaar tijd ruim 300 jongeren met een uitkering naar werk, opleiding of eigen bedrijf begeleiden. De investeerders dragen het financiële risico van de interventie. Pas als de beoogde maatschappelijke resultaten zijn gerealiseerd, betaalt de gemeente de investerende partijen terug op basis van de besparingen op de uitkeringskosten van deze jongeren. Plus een rendement op de investering, als verwachtingen worden overtroffen.

Buzinezzclub

De Buzinezzclub begeleidt al met succes jongeren in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en de Drechtsteden naar werk en uit een uitkering. Met de nieuwe vestiging, die opent in september in Bounce Space in Eindhoven kunnen tot 2019 jaarlijks zo’n 100 Eindhovense jongeren kosteloos deelnemen aan het intensieve halfjaarprogramma van de Buzinezzclub. Daarna worden de jongeren gekoppeld aan een vrijwilligerscoach uit het werkveld. Coaching is beschikbaar tot maximaal drie jaar na het halfjaarprogramma. Uit ervaringscijfers blijkt dat gemiddeld 10% een eigen onderneming start, 20% begint aan een opleiding en 30% van de jongeren vindt een baan die bij ze past.

Meedoen

Jongeren kunnen zich aanmelden via WIJeindhoven of via de website Buzinezzclub.nl. Daarnaast spelen bij de aanpak van de Buzinezzclub ook professionals en ondernemers een belangrijke rol door jongeren een-op-een te begeleiden. Als 'Coach' zijn zij sparringpartner, rolmodel, lifecoach, werkgever of workshopleider. De Buzinezzclub is op zoek naar Coaches in de regio Eindhoven om het netwerk te versterken. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de Buzinezzclub of zich via www.buzinezzclub.nl/coaches aanmelden voor deelname.

De lancering vond plaats in het stadhuis van de gemeente Eindhoven door de Eindhovense wethouder Staf Depla, Annemieke Roobeek Commissaris ABN AMRO, Jos Verhoeven, directeur Start Foundation, Leo van Loon, oprichter Buzinezzclub en Mirjam Sterk (ambassadeur Buzinezzclub). Deelnemende jongeren uit andere steden vertelden bij de lancering over de ommezwaai in hun leven door deelname aan de Buzinezzclub. 


De Social Impact Bond Buzinezzclub Eindhoven (SIBBE) wordt mede mogelijk gemaakt door:

Logo