PERSBERICHT

 

Eerste Haagse Mantelzorgkamer van start

“Mantelzorg draait om ontmoeting”

Den Haag, 13 mei 2016 – Tijdens het symposium over jonge mantelzorgers in het Museon is gisteren de eerste Haagse Mantelzorgkamer van start gegaan. Een platform, fysiek en digitaal, voor en door mantelzorgers, professionals en studenten. De Mantelzorgkamer wil met concrete kennisdeling mantelzorgers in Den Haag zowel een hart onder de riem steken als hen faciliteren met professionalisering, educatie en innovatie die het zware mantelzorgwerk kunnen verbeteren of verlichten. De Haagse Mantelzorgkamer is een initiatief van De Haagse Hogeschool. Met medewerking van PEP Den Haag, Evita Zorg en Zorgbelang Zuid-Holland en ondersteund door de gemeente Den Haag. In Nederland wordt het aantal mantelzorgers geschat op 4 miljoen en groeit een op de vier jeugdigen op in een gezin met een langdurig ziek, gehandicapt of verslaafd familielid.

Beter, anders, lichter

Dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer, lector Mantelzorg van De Haagse Hogeschool, is initiatiefnemer van de Haagse Mantelzorgkamer. "Er wordt veel en goed onderzoek gedaan naar mantelzorg maar we zien dat lang niet alle kennis professionals, beleidsmakers, studenten en mantelzorgers bereikt. Dat doet hen tekort. Met mantelzorgkamers willen we een brug slaan tussen theorie en praktijk. Daardoor bereiken zorgvragers, mantelzorgers en beroepskrachten bij de zorg die zij delen een rechtvaardig evenwicht.” De lector noemt dit Care Justicia. Soms kan mantelzorg beter, anders of lichter. Dit alles ten behoeve van vader, moeder, kind of wie het zieke gezinslid bijstaat, maar in de kern draait het altijd om ontmoeting tussen de betrokkenen”.

Symposium ‘Jonge mantelzorger: eenzaam of in ontmoeting’

De Haagse Mantelzorgkamer ging gisteren van start in het Museon met een symposium over jonge mantelzorgers. Beleidsmakers, studenten, mantelzorgers en professionals luisterden naar presentaties  en  verhalen uit het leven van jonge mantelzorgers. De inmiddels volwassen Kevin (24) vertelde hoe hij vanaf zijn tiende voor zijn verstandelijk beperkte zusje zorgde. Daarnaast werd de korte film 'Muesli for Mama' vertoond van Filique (30), Quirini (28) en hun moeder waarin zij vertellen hoe ze voor hun inmiddels 61 jarige moeder die 14 jaar geleden een hersenbloeding kreeg.

Filique: "Als tiener waren wij al mantelzorger, maar ik weet pas sinds kort dat dit een officiële term is”, waaruit blijkt dat praktijk en theorie vaak ver van elkaar verwijderd zijn. Ook studenten van de HHS beseffen zich dat terdege. "Tijdens colleges krijgen we vooral theorie. Op dit symposium horen we concrete voorbeelden die helpen om de theorie beter te begrijpen en je dichter bij de praktijk brengt waar we straks werkzaam zijn", zegt Liesbeth Vink, student verpleegkundige aan De Haagse Hogeschool die stage loopt bij Evita Zorg.

Natalie Bommeljé, directeur van Evita Zorg uit Den Haag ziet de noodzaak van fysieke bijeenkomsten en een digitale plek voor mantelzorgers: “Onze zorgverleners  werken dagelijks samen met mantelzorgers die fantastisch werk doen. Professionalisering van mantelzorgers die dit vaak vrijwillige doen voor mensen die ze lief hebben draagt bij aan betere afstemming en wederzijds begrip. Daar is de zorgvrager bij gebaat.”

Reizende symbolen

Dit jaar staat de jonge mantelzorger centraal. De komende tijd worden er meer symposia georganiseerd en fysieke mantelzorgkamers opgebouwd waar mantelzorgers verhalen kunnen achterlaten. De Haagse Mantelzorgkamer wordt vier jaar gesteund door de gemeente Den Haag. De komende jaren wordt ook aandacht geschonken aan technologie, arbeid en psychiatrie in relatie tot mantelzorg. Dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer: “We halen de mantelzorgers uit de eigen huiskamer om hen in en via de mantelzorgkamer in contact te brengen met anderen. Ontmoeten is leren. Met de bijeenkomsten reizen symbolen van herkenning mee; een dokterskast met persoonlijke spullen van mantelzorgers, schilderijen, een uitvergrote kinderstoel en een bijzondere weegschaal. Ons doel is om evenwicht tussen alle betrokkenen te realiseren.”

Online platform

Tijdens de eerste mantelzorgkamer werd het online platform www.mantelzorgdialoog.nl gelanceerd met verhalen en achtergrondinformatie.

Mantelzorg in Nederland, cijfers en feiten

In Nederland wordt het aantal mantelzorgers geschat op 4 miljoen (Sociaal Cultureel Planbureau 2015). Naar schatting groeit een op de vier jeugdigen op in een gezin met een langdurig ziek, gehandicapt of verslaafd familielid (Van den Einde-Bus, Goldschmeding, Tielen, De Waart & Van de Looij-Jansen, 2010). Afhankelijk van de gehanteerde definitie wordt de economische waarde van de mantelzorg geschat tussen de 4 en 7 miljard euro (Van den Berg, 2005). De mantelzorguren komen overeen met het werk van 650.000 beroepskrachten (ibid.). Mantelzorgers leveren vijfmaal zoveel zorg als de professionele thuiszorg (Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, 1999) en blijken een onmisbare groep om de vraag naar thuiszorg op te vangen. Ruim 40% van de mantelzorgers biedt hulp aan een ouder of schoonouder. Daarnaast zorgt 20% voor een partner, 9% voor een kind, 10% voor een ander familielid en 16% geeft hulp aan vrienden, kennissen of buren (Sadiraj, Timmermans, Ras & De Boer, 2009b). De gemiddelde duur van de zorg is ruim vijf jaar (ibid.). Zonder buren, kennissen en vrienden tekort te willen doen wordt het overgrote deel van mantelzorg dus gegeven door familieleden.

 

 


Bijlagen