Logo

Goedemorgen,

Zoals beloofd stuur ik vandaag de Barometer 50+ die zojuist landelijk gepubliceerd is met het bijbehorende persbericht.
Ook stuur ik regionale informatie mee en twee casussen van werkzoekende 50+’ers uit Groot Amsterdam die met behulp van de scholingsvoucher (€ 1.000) een opleiding hebben gevolgd.

Regionale cijfers voor Groot Amsterdam:

Cases
·         HR-medewerker / managementassistent bij opleidingsinstituut. Mevrouw is na 14 jaar als HR manager voor een groot callcenter gewerkt te hebben, na een reorganisatie werkloos geworden. In de twee jaar dat ze werkloos thuis zat is ze m.b.v. de scholingsvoucher een opleiding voor Loonadministratie gaan volgen bij IPD. Inmiddels werkt ze bij het IPD op het vakgebied waar ze voorheen werkzaam was. Tijdens een van de trainingen vertelde ze aan een docent over haar drive weer te gaan werken “Desnoods ga ik tomaten plukken” had ze gezegd. Hij vond dat zo grappig en was onder de indruk van haar vastberadenheid, dat hij haar aan een baan heeft geholpen.

·         Oprichter website nt2taalmenu.nl en jekanmewat.nl. Meneer heeft ruim 25 jaar als docent NT2 gewerkt, bij o.a. het ROCvA, InHolland en de VU. Met de scholingsvouchers heeft hij een opleiding gevolgd voor de ontwikkeling van online lesmateriaal: een cursus Adobe Captivate. Die kennis gebruikt hij nu voor het ontwikkelen van materiaal voor nt2taalmenu.nl, jekanmewat.nl en in de toekomst hopelijk ook voor andere websites. Hijontwikkelt graag nieuwe dingen – waaronder lesmateriaal - en gaat elke dag met plezier aan de slag!

Met vriendelijke groet,

Mareille Smits
District communicatieadviseur UWV Groot Amsterdam

M 06 27 08 56 71
E [email protected]

50-plussers gebruiken scholingsvoucher vooral voor opleidingen in techniek en vervoer

De scholingsvoucher voor werkzoekende 50-plussers wordt vooral ingezet voor cursussen en opleidingen in techniek en veiligheid en (personen)vervoer. Daarna volgen ICT, ‘voeding, sport en gezondheid’ en secretariële en administratieve opleidingen. Dit blijkt uit de barometer 50-plus, die vandaag is verschenen. De barometer laat verder zien dat het aantal 50-plussers met een WW-uitkering nagenoeg gelijk blijft met ruim 200.000. Dit is bijna de helft van het totaal aantal WW-ers.

Werkzoekenden van 50 jaar en ouder kunnen een scholingsvoucher aanvragen voor een opleiding als deze hun kans op werk vergroot. De vergoeding bedraagt maximaal 1.000 euro inclusief BTW. Vooral opleidingen in techniek en veiligheid zijn populair. Het gaat daarbij om opleidingen voor certificaten die nodig zijn om werk veilig te kunnen uitoefenen. Ook voor (personen)vervoer wordt de voucher ingezet, bijvoorbeeld voor taxi- en chauffeursopleidingen.

We werken niet alleen steeds langer door, ook wordt er op latere leeftijd door meer mensen doorgeleerd, zo blijkt uit de barometer. In 2004 volgde 40 procent van de werkende ouderen een cursus, training of opleiding en bijna tien jaar later (2013) was dat 52 procent.

Prof. dr. Andries van de Grip, directeur van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) verzorgt een column in de barometer. Om het langer doorwerken verder te stimuleren, is volgens hem het van groot belang dat werkgevers blijven investeren in scholing die het voor werknemers mogelijk maakt om langer productief en met plezier te kunnen blijven werken. Verder in de barometer de meest populaire universitaire studies onder 50-plussers en het aantal ouderen dat (voltijd) onderwijs volgt aan een MBO-, HBO- of WO-opleiding.

Over de Barometer 50-plus
Met de Barometer 50-plus geeft UWV een actueel beeld van de positie van ouderen op de arbeidsmarkt, zoals het aantal WW-uitkeringen, de uitstroom naar werk en verschillende wetenswaardige nieuwtjes en feiten. De barometer verschijnt iedere twee maanden. De informatie mag vrij worden gebruikt, met vermelding van UWV als bron.


Bijlagen