Logo

WW iets toenomen in Haaglanden, baankansen in techniek en ICT – ook voor vrouwen

 
UWV verstrekte in Haaglanden 7.264 WW-uitkeringen in maart. Dat is een lichte stijging van 1,2% ten opzichte van februari. Bijna een vijfde van deze uitkeringen ging naar werkzoekenden met een technisch of ICT-beroep. De arbeidsmarkt voor deze beroepen is zeer krap. 70 technische of ICT-beroepen typeert UWV voor de regio als structureel kansrijk voor werkzoekenden. Verruimen van het arbeidsaanbod is een manier om de krapte aan te pakken. Relatief weinig vrouwen hebben nu nog een technisch of ICT-beroep.

‘Om meer vrouwen te interesseren voor techniek of ICT is het goed als jonge vrouwen er in hun schoolcarrière vaker mee te maken krijgen. En het is hardnekkiger: ook degenen die hen begeleiden en adviseren zullen onbewuste overtuigingen over mannen- en vrouwenberoepen overboord moeten zetten. VHTO, het expertisecentrum voor genderdiversiteit in bèta, techniek en IT, adviseert werkgevers onder andere om vacatureteksten aansprekender te maken voor vrouwen. Door te wijzen op de maatschappelijke waarde van het werk en de inzet van sociale vaardigheden. Ook een vrouw in de selectiecommissie helpt’, zegt Jean-Paul Biever, arbeidsmarktadviseur bij UWV.

Lichte stijging WW-uitkeringen

UWV verstrekte eind maart 2023 in Haaglanden 7.264 WW-uitkeringen aan werkzoekenden. Het aantal WW-uitkeringen nam toe met 87 WW-uitkeringen, een stijging van 1,2%. UWV keerde 1.091 WW-uitkeringen uit aan werkzoekenden met een technisch beroep en 209 met een ICT-beroep. Samen is dat 18% van het totaal aantal uitkeringen. Circa een derde van de werkzoekende ICT’ers en technici combineerde een WW-uitkering met een baan. Het WW-percentage, dat wil zeggen het aan WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is voor Haaglanden met 1,6% net zo laag als voor heel Nederland.

70 structureel kansrijke beroepen in techniek en ICT

Werkgevers die op zoek zijn naar technisch of ICT-personeel hebben te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt: er zijn veel vacatures en maar erg weinig werkzoekenden met recente werkervaring beschikbaar. Deze situatie geldt al enkele jaren achter elkaar in Haaglanden voor zo’n 70 beroepen. UWV karakteriseert ze daarom als structureel kansrijke beroepen voor werkzoekenden. In Haaglanden nemen deze techniek en ICT-beroepen twee derde voor hun rekening van de 106 beroepen met typering structureel kansrijk. Eind 2022 stonden volgens ramingen van UWV in Haaglanden 4.350 vacatures open voor de genoemde segmenten. Met 2.800 vacatures namen technische beroepen daarvan het grootste deel voor hun rekening. ICT-beroepen waren goed voor 1.550 vacatures.

Krapte aanpakken door vrouwen te enthousiasmeren voor techniek en ICT

Gezien de maatschappelijke uitdagingen, zoals de woningbouwopgave, de verduurzaming en de energietransitie is het belangrijk in techniek en ICT om het aanwezige potentieel optimaal te benutten. Ook het potentieel van vrouwen. In december 2022 telde UWV 317 geregistreerde werkzoekenden zonder dienstverband met WW, die zo’n structureel kansrijk beroep in techniek en ICT zochten. Onder hen waren 39 vrouwen. In Haaglanden is nu nog circa een vijfde van de werkenden met een technisch of ICT-beroep vrouw. Om de krapte op arbeidsmarkt aan te pakken wil de regering meer vrouwen interesseren voor technische en ICT-opleidingen en beroepen. ‘Het Techniekpact’, waarin onderwijs, werkgevers- en werknemersorganisaties, regio’s en het Rijk samenwerken, zet hier al langer op in. Thea Koster, voorzitter Techniekpact, schrijft op de site van het samenwerkingsverband:

“Het verhogen van het aandeel meiden en vrouwen in technische opleidingen en arbeidsmarkt is een hardnekkig vraagstuk. Er zijn veel verschillende knelpunten. Deels komen die voort uit diepgewortelde en ingesleten beelden en overtuigingen. Naast een economische urgentie is er dan ook een sociaal/maatschappelijke urgentie.”

Ontwikkeling vrouwen in techniek en ICT

Het aantal werkende vrouwen in techniek en ICT-beroepen nam landelijk tussen 2017 en 2022 toe. De sterke ondervertegenwoordiging werd niet weggenomen. De toename met een vijfde van het aantal vrouwen in technische beroepen compenseerde de lichte daling bij de mannen in Nederland. Werkende vrouwen gingen vooral meer werken in theoretisch geschoolde technische beroepen. In deze periode verdubbelde het aantal vrouwen met een ICT-beroep bijna. Bij mannen kwam er ruim de helft bij.

Ontwikkeling relatieve stijging vrouwen in de techniek

Andere kijk om vrouwen aan te trekken en te binden voor techniek en ICT

Het onderzoek van het expertisecentrum voor genderdiversiteit in bèta, het VHTO, laat werkgevers zien dat er werk aan de winkel is om vrouwen aan te trekken en te behouden voor de organisatie. Op dit moment heeft het overgrote deel van de werkenden in techniek en ICT-beroepen een voltijd baan. Het kunnen combineren van werk en privé draagt bij aan behoud van vrouwen voor de organisatie. Ook een prettige en veilige werkomgeving draagt daaraan bij. Tot slot is het ook van belang dat de kwaliteit en inbreng van vrouwen op waarde wordt geschat, vrij van aannames op basis van geslacht (gender bias). Technische sectoren zijn samen met Platform Talent voor Technologie in maart gestart met de pilot ‘Techniek Inclusief’. Elf bedrijven spannen zich in om bijvoorbeeld vrouwen zich welkom, thuis en veilig te laten voelen op de technische arbeidsmarkt.

UWV stimuleert werken in techniek & ICT samen met partners

Werkzoekenden met belangstelling voor een omscholing richting bouw & techniek kunnen zich melden via [email protected]. UWV werkt samen met opleidingsfondsen, werkgevers in de technieksector en Technicum om de instroom van technisch personeel te vergroten. In 2022 startte een praktisch leerwerkprogramma voor zij-instromers: het Technicum ONE-traject. Potentiële technici krijgen een intake. Zij krijgen op basis van technische vaardigheden én competenties, drijfveren en motivatie een persoonlijk ontwikkelplan. De eerste 228 deelnemers zijn inmiddels ingestroomd en voor 2023 zijn 500 nieuwe zij-instroomtrajecten gepland.

 

Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn