Kom werken in de kinderopvang in Amsterdam

Amsterdam, 19 januari 2023. De kinderopvang komt personeel tekort. Landelijk staan er 6.800 vacatures open (bron CBS), waarvan ruim 1.000 in de gemeente Amsterdam. Amsterdamse brancheverenigingen, 52 kinderopvangorganisaties en de gemeente Amsterdam werven daarom vanaf vandaag samen nieuwe collega’s. De aanpak is uniek: werving, selectie en plaatsing wordt gezamenlijk gedaan. De campagne Kom werken in de kinderopvang in Amsterdam richt zich vooral op zij-instromers en MBO-studenten.

 

Samenwerken in plaats van concurreren, werkt dat wel?

Mylan de Groot van kinderopvang Junior Service Amsterdam: “We vonden het eerst ook een spannend idee, maar als je het goed bekijkt is deze nieuwe aanpak veel slimmer. Niet de kinderopvanglocatie staat centraal, maar de kandidaat. Iemand die graag op een vaste plek werkt met een vast team, is wellicht meer gebaat bij het werken bij een kleine opvang. Terwijl iemand die zich prettig voelt bij afwisselend werk, of waarbij flexibel werken beter past, zich beter kan ontwikkelen in een opvang met meerdere vestigingen. Door samen te werken, is er voor iedere kandidaat wel een passende plek.”

Otto Heijst, voorzitter van Branchevereniging Kinderopvang Amsterdam: “We hebben allemaal te maken met hetzelfde personeelstekort en dat tekort wordt alleen maar groter als we niets doen. Het is veel slimmer om samen te werken dan te concurreren. Dankzij deze samenwerking kunnen we nu met elkaar campagne voeren om Amsterdammers te laten zien wat een prachtig én belangrijk vak het is, met kinderen werken.”

 

Achterstand voorkomen tussen kinderen met en zonder opvang

Marjolein Moorman, wethouder voor onderwijs van de gemeente Amsterdam: “Goede kinderopvang is van onschatbare waarde voor onze stad, want ieder kind heeft recht op de best mogelijke start. Het is daarom ook zo ontzettend belangrijk dat we voldoende pedagogische medewerkers hebben die ervoor kunnen zorgen dat al onze kinderen zich prettig voelen en goed opgevangen worden.”

 

Hoe het werkt

Geïnteresseerden kunnen zich melden via de website www.kinderopvang.amsterdam. Op 1 februari wordt er een oriëntatiedag georganiseerd van 10:00 tot 12:00 uur op de Jodenbreestraat 25 in Amsterdam.

Kandidaten die zich melden krijgen een intakegesprek.Kandidaten die geschikt zijn maar nog de juiste papieren missen, kunnen een diploma of certificaat halen, door bijvoorbeeld een leerwerktraject te volgen tijdens een dienstverband bij de werkgever.  

De gesprekken worden gevoerd door kinderopvangorganisaties, het Werkgevers Servicepunt Groot-Amsterdam en het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. 

Mylan de Groot: “Het kan dus zomaar zijn dat een kandidaat waar ik mee in gesprek ga niet bij onze kinderopvang komt te werken maar bij bijvoorbeeld Partou of IJsterk of TintelTuin, en dat is helemaal prima.”

 

Loopbaanpad Kinderopvang

Om het personeelstekort in de sector structureel aan te pakken in de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam is het Loopbaanpad Kinderopvang in ontwikkeling. Hierin werken opleiders, brancheverenigingen, werkgevers, het arbeidsmarktfonds FCB, het Werkgeverservicepunt Groot-Amsterdam, leer-werkbedrijven en gemeenten samen. Het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, de netwerkorganisatie van alle partijen op het gebied van werk, coördineert dit.

Campagne Kom werken in de kinderopvang in Amsterdam

 

 

 

Kom werken in de kinderopvang in Amsterdam - managen

 

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.kinderopvang.amsterdam

 


Bijlagen