Cv's zijn oldskool, met algoritmen vind je talenten uit verrassende hoeken

 

Er is grote krapte op de arbeidsmarkt. Maar zoeken we wel goed? Traditionele methodes kijken vooral naar opleiding en cv, niet naar gedragskenmerken. Als we wel naar gedrag kijken, gaat er een wereld voor ons open, zo blijkt uit een onderzoek van Pera. 

 

Rina Joosten heeft met haar bedrijf Pera (voorheen Seedlink) sinds 2015 miljoenen data verzameld waardoor bedrijven met 3 simpele open vragen de juiste talenten vinden. Zonder vooroordelen, zonder cv.

 

Pera onderzocht wat de verschillen zijn in het selecteren van mensen op basis van cv’s (kennis en ervaring) en mensen die op gedragskenmerken (competenties) worden aangenomen. Wat blijkt?

* Selecteren op competenties vergroot de kans op geschikt talent met 30 %

* Gemiddeld 50 % meer omzetstijging na circa 18 maanden in dienst

* Door algoritmen aangenomen medewerkers blijven langer bij een bedrijf dan op CV aangenomen medewerkers

* CV’s geven een beeld van wat mensen hebben gedaan, competenties een voorproefje van wat ze in hun mars hebben

Tips voor bedrijven om andersoortige kandidaten te vinden.

Verwijder alle niet-essentiële vereisten of “nice-to-haves” uit de functieomschrijving
• Vertel als bedrijf dat je openstaat voor kandidaten die niet persé in het profiel passen
• Geef vooroordelen geen kans door het cv pas te bekijken tijdens het sollicitatiegesprek

 

Over Rina Joosten

Rina Joosten begon haar bedrijf in China en woonde daar 7 jaar. Ze adviseert premier Mark Rutte en maakt deel uit van een Europese denktank die de OECD over beleid adviseert.
Haar technologie wordt ingezet bij marktleiders als l’Oréal, AIA en Coca Cola, maar ook kleinere innovatiebedrijven zoals Heliox.

Joosten: “Menselijk gedrag moet veranderen. Algoritmen kunnen hierbij van grote hulp zijn met ‘ongekleurde’ informatie.”

 

In de bijlage vind je de resultaten van een onderzoek over de invloed van Artificial Intelligence op het werven van talenten.

Je kunt ook zelf een digitaal interview doen van 3 open vragen om erachter te komen wat voor succesvolle skills jij in huis hebt.

 

Seedlink, de naam van het bedrijf van Rina Joosten, is vandaag, dinsdag 27 september, veranderd in Pera. Van 10.00 tot 11.00 uur is er de feestelijke launch met een gratis online masterclass over AI en het scouten van talenten met Victor Mids als host op LinkedIn Live.

Joosten: “Pera is een oud Grieks woord dat beyond betekent. Een toepasselijke naam voor ons bedrijf omdat wij verder kijken dan de voor de hand liggende kenmerken zoals achtergrond, opleiding en ervaring.”

 


Bijlagen

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn