Logo

Beste [{voornaam}],

Onlangs is in Discovery Museum te Kerkrade een nieuwe wisselexpositie over én voor de nieuwsgierige mens geopend: "Zeker Weten?!" Aan de hand van de meest uiteenlopende, nieuwsgierige vragen ontdekken bezoekers stapsgewijs hoe wetenschappelijk onderzoek in zijn werk gaat. Meer informatie lees je in onderstaand persbericht. Meer weten? Neem gerust contact met mij op via de gegevens onderaan het bericht.

Hartelijke groet,

Carola van 't Hof
PR & Communicatie

 

PERSBERICHT

 

Zeker Weten?!

Nieuwe expositie stelt bijna 100 nieuwsgierige vragen

Nu in Discovery Museum

 

  

 

Kerkrade, 4 oktober 2022 – Herkennen dieren zichzelf in een spiegel? Hebben we allemaal een talent? Is een robot pesten zielig? Wat is een zwart gat? Een aantal van de vragen die je als bezoeker tegenkomt in de expositie “Zeker Weten?!”, die afgelopen weekend – het landelijke Weekend van de Wetenschap – is geopend in Discovery Museum in Kerkrade. Voor deze expositie heeft Discovery Museum zijn bezoekers gevraagd op welke vraag ze nu altijd het antwoord al eens wilden weten. De inzendingen, aangevuld met vragen over onderwerpen die nu actueel zijn, vormen de basis van "Zeker Weten?!".  De nieuwe expositie laat zien hoe wetenschappers op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen. Waar mogelijk worden de vragen natuurlijk ook beantwoord of ontdekken bezoekers het antwoord zelf door te experimenteren – dan weten we het zeker, in ieder geval tot het tegendeel bewezen is. “Zeker Weten?!” is tot najaar 2023 te bezoeken in Discovery Museum in Kerkrade.

De verwondering waarmee jonge kinderen de wereld tegemoet treden en die talloze vragen oproept, is dezelfde verwondering die leidt tot wetenschappelijke kennis en ontdekkingen. De ene vraag roept de andere op. Nieuwsgierigheid drijft de mens. Als ode aan de menselijke nieuwsgierigheid en om een bezoekers een kijkje in de wereld van wetenschappelijk onderzoek te geven, heeft Discovery Museum de expositie “Zeker Weten?!” ontwikkeld.

Wandelen door een tijdschrift
Als bezoeker wandel je door een levensgroot tijdschrift, waarin op iedere “bladzijde” een nieuwe vraag te vinden is. De expositie bestaat uit een aantal themagebieden, waar vragen over dat thema te vinden zijn: Natuur & (Over)Leven, Lichaam & Brein, Digitale Maatschappij, Onzichtbare Wereld. In ieder thema vinden bezoekers (voorlopige) antwoorden en ontdekken ze hoe wetenschappers onderzoek doen op zoek naar antwoorden. Zo komen ze stapsgewijs meer te weten over de praktijk van wetenschappelijk onderzoek.

Fake news in escape game?
Ook stap je als bezoeker zelf in de rol van wetenschapper door aan te slag te gaan met de interactieve onderdelen in de expositie. Het antwoord op de vraag: ‘Hoe reëel kan virtueel zijn?’ ontdek je bijvoorbeeld door zelf een VR-ervaring te ondergaan. In een escape game kom je er, tijdens het oplossen van puzzels en het zoeken naar aanwijzingen, achter hoe je echt nieuws van nepnieuws kunt onderscheiden op internet. Wat er nodig is voor leven op een andere planeet, ontdek je door het spelen van een digitale game. Navigerend als een vleermuis ga je op zoek naar de uitgang van een mini-doolhof. Al doende doen bezoekers zo meer kennis op en wie weet tot welke vragen dit weer leidt? 


Bijlagen

Over Discovery Museum
Discovery Museum op het Museumplein te Kerkrade combineert de thema's aarde, ontwerp, wetenschap & technologie in één museum voor één publiek: iedereen die nieuwsgierig is. Discovery Museum herbergt een grote diversiteit aan activiteiten: naast interactieve wetenschapsexposities, adembenemende en unieke films (met bijvoorbeeld een bijzondere kijk op de aarde), tentoonstellingen over innovatieve producten en design en leerzame workshops, bieden we ook creatieve labruimtes waar de bezoeker zelf, of met begeleiding,aan de slag kan. 

Discovery Museum wil iedereen betrekken in het collectief om de aarde tot een betere plek te maken. Het museum geeft op een toegankelijke en leerzame manier inzicht in hoe de wereld werkt op het gebied van wetenschap en techniek. Deze inzichten en het leggen van verbanden tussen verleden, heden en toekomst, veranderen wereldbeelden en gedachtepatronen. Discovery Museum geeft bezoekers kennis, kunde en inspiratie om zelf bij te dragen aan positieve verandering. Daarnaast wil Discovery Museum een kenniscentrum zijn op het gebied van aarde, wetenschap, techniek en ontwerp, dat in verbinding staat met verwante instellingen en de mens zelf. De activiteiten van het museum zijn gericht op reflectie en debat, en dragen bij aan verbetering van harmonie tussen mens, natuur en maatschappij.

Discovery Museum is door de Museuminspecteurs uitgeroepen tot het meest kindvriendelijke museum van Nederland 2022. 

www.discoverymuseum.nl   

Logo