PERSBERICHT - Teuge, 27/08/22

Er is op de Open Dag van Mission Aviation Fellowship (MAF) die vandaag (zaterdag 27 augustus 2022, redactie) op vliegveld Teuge plaatsvond een recordaantal van ruim vijfduizend bezoekers afgekomen. Op de voorlaatste Open Dag in 2018 waren er circa 3500 bezoekers.

“Ik ben zwaar onder de indruk van zo’n opkomst”, aldus directeur Adri van Geffen van MAF Nederland. “Onze achterban, afkomstig uit alle geledingen van christelijk Nederland, laat zich kenmerken met twee woorden: ‘betrokken’ en ‘trouw’. Je merkt het weer op zo’n Open Dag. We zijn dankbaar.” 

De Open Dag is een tweejaarlijks evenement, maar kon in 2020 niet doorgaan vanwege de corona-beperkingen. “Wat ooit in 2005 startte als een bijeenkomst met tweehonderd gasten in de tuin van een klein kantoor in Harderwijk, begint nu geleidelijk uit te groeien tot een groot evenement in christelijk Nederland”, constateert Van Geffen.

Technisch specialisten en vliegtuigmonteurs kregen zaterdag meer dan ooit aandacht op de Open Dag. Er is wereldwijd een groot tekort aan vliegtuigmonteurs en MAF kampt er eveneens mee. “MAF kan per direct wereldwijd zo’n tien vliegtuigtechnici gebruiken”, aldus Kees Barendse, hoofdmonteur voor de operatie van MAF in het Centraal-Afrikaanse Oeganda en een van de sprekers op de Open Dag. “Ons programma in Chad moet incidenteel momenteel zelfs stoppen met vliegen omdat er een tekort aan vliegtuigmonteurs is.”

Schijnwerpers

Om de jongeren onder de grote MAF-achterban enthousiast te maken voor een carrière als vliegtuigmonteur, werd zaterdag voor het eerst een workshop voor de technisch geïnteresseerden onder hen gehouden. Daarbij ging de motorkap van een Cessna 206 open. Jongeren kregen uitleg over de verschillende onderdelen en konden zelf knutselen aan onderdelen die normaal onder de motorkap van een vliegtuig thuishoren.

“Het is voor het eerst dat we het monteurschap op een Open Dag zo in de schijnwerpers zetten”, aldus Reina Folkerts, medewerker personeelszaken bij MAF. “We hebben dertig mensen uitgezonden en daar zitten maar twee vliegtuigmonteurs bij. We hopen dat dat er meer worden de komende jaren.”

Bushvliegen

MAF startte in 1978 in Nederland in Zaandam in een bovenwoning. Begin jaren tachtig waren er zes piloten uitgezonden. Nu zendt MAF 30 specialisten naar het buitenland, heeft het 40.000 donateurs uit de hele breedte van christelijk Nederland, startte het een eigen vliegschool - de enige in Europa gespecialiseerd in bushvliegen - en bezit het een solide organisatorische basis.

MAF International werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht door een aantal westerse piloten met het doel de meest afgelegen gemeenschappen te bereiken met het evangelie en met hulpgoederen. Inmiddels opereren er wereldwijd 130 vliegtuigen van MAF in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. MAF Nederland is uitgegroeid tot een van de grootste landenafdelingen binnen MAF International.


Bijlagen

MAF richt zich op mensen die in afgelegen gebieden leven; met vliegtuigen en communicatiemiddelen maakt MAF deze mensen bereikbaar voor hulp en het evangelie. Meer dan 1.000 (hulp)organisaties kunnen dankzij MAF sneller, efficiënter en veiliger hun werk doen. Elke 5 minuten stijgt ergens ter wereld een MAF-vliegtuig op om te helpen.


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn