Onze kinderen mogen meer dan wij

Onderzoek toont aan dat moderne Nederlandse ouders de meest toegeeflijke zijn in de geschiedenis

  1. Meer dan 40 procent van de moderne ouders stelt weinig of inconsistente regels voor hun kinderen
  2. Meer dan twee derde van de oudere generaties hanteerde een duidelijke, strenge opvoedingsstijl
  3. Bijna twee derde van de ouders beweert dat ze meer tijd met hun kinderen doorbrengen dan hun ouders met hen deden
  4. Bijna twee derde van de ouders vindt dat ze meer liefde en genegenheid tonen dan hun ouders deden

Klinkt “in mijnen tijd was het niet waar geweest” bekend in de oren? Recent onderzoek toont aan dat die stelling helemaal niet uit de lucht gegrepen is. Uit een internationale bevraging blijkt namelijk dat de moderne Nederlandse ouder met weinig of inconsequente regels opvoeden. Dat staat in schril contract met de vorige generatie, toen meer dan twee derde (68%) van de ouders beweerde dat hun eigen ouders strenge en duidelijke regels hanteerden toen zij opgroeiden.

Een kind opvoeden is wellicht één van de moeilijkste banen die er bestaat. Niet alleen moet je tot een akkoord komen met je partner, ook je vrienden en familie staan klaar met raad en daad. Of je daar nu om gevraagd hebt of niet. Waar we vandaag veel lezen over natuurlijk ouderschap en mild opvoeden, heerste vroeger de zogenaamde pedagogische tik. Maar voeden we onze kinderen tegenwoordig ook echt minder streng op? Onderzoeksbureau Concensus ondervroeg meer dan 3.550 ouders in 5 verschillende Europese landen, waaronder Nederland, op vraag van Lars Andersen, CEO bij My Nametags.

Die bevraging leverde duidelijke resultaten op. Zo geeft de helft (52%) van de huidige Nederlandse ouders aan dat ze hun kinderen meer ontspannen opvoeden, met weinig of zelfs inconsequente regels. Dit staat in schril contrast met de vorige generatie, toen bijna zeven op de tien (78%) van de ouders beweerde dat hun eigen ouders strenge en duidelijke regels hanteerden toen zij opgroeiden. Iets wat we ook in het dagelijks leven zien terugkomen. De helft (52%) van de moderne ouders is soepeler over wat hun kinderen eten en drinken dan hun eigen ouders waren. Daarenboven verwacht meer dan een derde (37%) niet dat hun kinderen helpen met huishoudelijke taken.

In plaats van op regels en discipline, ligt de focus van ouders op emotionele ondersteuning en meer quality time met de kinderen. Maar liefst 66% van deze generatie ouders zegt dat ze meer tijd doorbrengen met hun kinderen dan hun ouders vroeger met hen. Daarbij vinden ze het bovendien belangrijk om meer liefde en genegenheid te tonen en staan er ook meer gezinsactiviteiten op de planning. En hoewel dit in andere landen voor extra schuldgevoelens zorgt, staan de Nederlandse ouders hier rustiger tegenover. 42% van de huidige mama’s en papa’s geven aan dat ze meer druk voelen om hun kinderen beter op te voeden dan hun ouders. Dat is veel, maar toch beduidend minder dan in andere landen. Bij onze Belgische buren ervaart de helft die druk en in het Verenigd Koninkrijk zelfs 6 op de 10 ouders.

Dat betekent echter niet dat vorige generaties helemaal geen tijd met hun kinderen doorbrachten. Enkel de invulling en de aard van de gezamenlijke activiteiten verschilt sterk. Zo vond men het vroeger vooral belangrijk om kinderen praktisch te ondersteunen, door bijvoorbeeld te focussen op het strikken van de schoenveters, hen leren fietsen tot zelfs het herstellen van beschadigde kledij. Moderne ouders kiezen eerder voor knutselactiviteiten of fantasiespelletjes spelen. Als gevolg daarvan hebben drie op de vijf (60%) het gevoel dat hun kinderen opener en eerlijker tegen hen kunnen zijn dan zij tegen hun eigen ouders zouden kunnen zijn.

"Bij My Nametags spreken we elke dag met ouders en grootouders. Net daarom waren we benieuwd naar hoe het ouderschap de afgelopen 3 decennia is geëvolueerd”, legt Lars Andersen uit. “Er zijn misschien minder regels, maar dat betekent niet dat moderne ouders zich afzijdig houden. In plaats daarvan geven gezinnen tegenwoordig prioriteit aan het doorbrengen van quality time samen en het ontwikkelen van de zachte vaardigheden van kinderen."

Iedere generatie heeft zo zijn eigen kenmerken. En hoewel daar binnenshuis misschien wel eens over gediscussieerd kan worden, zijn het uiteindelijk de ouders van het kind dat bepalen wat en hoe ze hun kroost willen opvoeden. Toch zorgt het generatieconflict soms voor moeilijkheden in de band tussen ouders en grootouders. Zo gaf een derde (31%) van de ondervraagden aan dat ze zich ongemakkelijk voelen wanneer hun eigen ouders voor hun kinderen moeten zorgen.


Bijlagen

My Nametags (www.mynametags.nl) is één van de grootste producenten in Nederland van eenvoudig aan te brengen naamlabels met stickers en strijklabels. De naamlabels hebben duizenden toepassingen, van het labelen van kledij en briefpapier tot stof en schoenen. Oorspronkelijk opgericht in 2004 door Lars B. Andersen, uit de behoefte om de bezittingen van zijn eigen kinderen te labelen, was zijn ambitieuze oplossing om een bedrijf op te richten dat de beste naamlabels ter wereld kon produceren.

My Nametags biedt nu een 10-jarige wasgarantie, die ongeëvenaard is in de naamlabelindustrie. De labels zijn onafhankelijk getest om de beste labels in Nederland te zijn. In de loop der jaren heeft het bedrijf gewerkt aan het creëren en behouden van de zeer gerespecteerde reputatie voor kwaliteit en service die het vandaag de dag heeft, met een klanttevredenheidsbeoordeling van 99 procent, die ongeëvenaard is onder labelbedrijven. My Nametags is het enige labelbedrijf in Nederland dat antibacteriële naamlabels levert.


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn