Logo

Beste [{voornaam}],

Onlangs is bekend geworden dat het kabinet definitief 42 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds vrijmaakt voor de mogelijke komst van de Einstein Telescope naar de grensregio van Nederland, België en Duitsland. Vanaf 6 augustus 2022 ontdekken bezoekers in een info-expo in Discovery Museum meer over de Einstein Telescope. Meer informatie lees je in onderstaand persbericht. Meer weten? Neem gerust contact met mij op via de gegevens onderaan het bericht.

 

PERSBERICHT 

 

Einstein Telescope? Info-expo in Discovery Museum over werking, achtergronden en kansen voor regio

 

Kerkrade, 25 juli 2022 - Vanaf 6 augustus 2022 vinden bezoeken in Discovery Museum in Kerkrade meer informatie over de Einstein Telescope in een speciale info-expo. De mogelijke komst van dit geavanceerde meetinstrument naar de grensregio van Zuid-Limburg zal veel impact hebben op allerlei gebieden van ons dagelijks leven. Maar wat meet de Telescope nu eigenlijk? Hoe gaat dat in zijn werk? En waarom is dat van belang? Op deze en andere vragen vinden bezoekers de antwoorden in de info-expo Einstein Telescope van Discovery Museum.

In de info-expo die vanaf 6 augustus in Discovery Museum te zien is, krijgen bezoekers meer informatie over zwaartekrachtsgolven, de mogelijke komst van de Einstein Telescope en de betekenis daarvan voor de regio. Aan de hand van  een aantal interactieve exhibits ontdekken bezoekers o.a. hoe zwaartekrachtsgolven werken. Ook is een aantal korte films te bekijken, waarin Frans Pollux en dr. Gideon Koekoek, assistant professor of physics aan Maastricht University, op een laagdrempelige manier meer uitleg geven over zwaartekracht(sgolven) en de Einstein Telescope. De expositie is ontwikkeld in samenwerking met de Provincie Limburg, Maastricht University en Nikhef.

Met de Einstein Telescope bouwen Europese wetenschappers de nauwkeurigste detector voor zwaartekrachtsgolven ooit. In de lengte van kilometerslange detectorgangen op circa 200-300 meter diep willen wetenschappers signalen opvangen van vlak na de oerknal en onderzoek doen naar de aard van zwarte gaten. De Einstein Telescope is ontworpen om minstens tien maal nauwkeuriger te meten dan de huidige detectoren ooit kunnen halen, wat het mogelijk maakt een duizend keer groter volume van het heelal af te speuren op zoek naar zwaartekrachtsgolven. De mogelijke komst van de Einstein Telescope naar de Euregio Maas-Rijn en de wetenschappelijke doorbraken waar de Telescope voor kan zorgen als hij er eenmaal is, zijn voor Discovery Museum reden aandacht te besteden aan de Einstein Telescope en de ingewikkelde materie met laagdrempelig aanbod dichterbij de inwoners van de regio te brengen.


Over Discovery Museum
Discovery Museum op het Museumplein te Kerkrade combineert de thema's aarde, ontwerp, wetenschap & technologie in één museum voor één publiek: iedereen die nieuwsgierig is. Discovery Museum herbergt een grote diversiteit aan activiteiten: naast interactieve wetenschapsexposities, adembenemende en unieke films (met bijvoorbeeld een bijzondere kijk op de aarde), tentoonstellingen over innovatieve producten en design en leerzame workshops, bieden we ook creatieve labruimtes waar de bezoeker zelf, of met begeleiding,aan de slag kan. 

Discovery Museum wil iedereen betrekken in het collectief om de aarde tot een betere plek te maken. Het museum geeft op een toegankelijke en leerzame manier inzicht in hoe de wereld werkt op het gebied van wetenschap en techniek. Deze inzichten en het leggen van verbanden tussen verleden, heden en toekomst, veranderen wereldbeelden en gedachtepatronen. Discovery Museum geeft bezoekers kennis, kunde en inspiratie om zelf bij te dragen aan positieve verandering. Daarnaast wil Discovery Museum een kenniscentrum zijn op het gebied van aarde, wetenschap, techniek en ontwerp, dat in verbinding staat met verwante instellingen en de mens zelf. De activiteiten van het museum zijn gericht op reflectie en debat, en dragen bij aan verbetering van harmonie tussen mens, natuur en maatschappij.

Discovery Museum is door de Museuminspecteurs uitgeroepen tot het meest kindvriendelijke museum van Nederland 2022. 

www.discoverymuseum.nl 

Logo