Logo

Natuuronderzoek voor en door jongeren

Duurzame oplossingen van jongeren voor Groenblauwe schoolpleinen van de toekomst in gemeente Peel en Maas

Panningen, 29 juni 2022. Vijftig VWO leerlingen uit leerjaar 4 van het Bouwens van der Boijecollege uit Panningen namen deel aan het IVN Jongeren Adviesbureau en adviseerden Gemeente Peel en Maas over de schoolpleinen van bassischolen groener, toekomstbestendig en uitdagender te maken voor leerlingen. De groepen bedachten duurzame oplossingen tegen de hittestress, tegen wateroverlast en voor meer biodiversiteit.

IVN Natuureducatie gelooft dat jongeren creatieve antwoorden hebben op maatschappelijke uitdagingen: een stem die gehoord moet worden! Het Jongeren Adviesbureau betrekt jongeren tussen de 12 en 25 jaar vanuit hun opleiding bij maatschappelijke vraagstukken op het gebied van natuur en duurzaamheid. Dit zijn echte, actuele vragen van bedrijven of overheden. In de rol van adviseur praten jongeren mee over hun eigen leefomgeving.

Groene schoolpleinen van de toekomst
De leerlingen van het Bouwens van der Boijecollege kregen de opdracht voorgelegd van hun opdrachtgever gemeente Peel en Maas om basisschoolpleinen in de gemeente toekomstbestendiger te maken. In 12 weken tijd vormden zij adviesbureaus, deden onderzoek, spraken met experts en schreven een geïntegreerd plan als antwoord op de vraag: “Hoe richten jullie het schoolplein in, waarbij je duurzame, gezonde en klimaatadaptieve maatregelen (voor o.a. hittestress, verdroging, wateroverlast, biodiversiteit, natuurlijk spelen en gezondheid) toepast én tegelijkertijd de beleefbaarheid van het schoolplein vergroot?”.

Finale op 29 juni
De 5 bureaus met de beste adviezen mochten deze presenteren aan een deskundige jury. Deze bestond uit Angela Hellebrand en Tom Roels van gemeente Peel en Maas, Ingrid Langenhoff van Waterklaar Limburg, Marjolein Lommen van IVN Limburg en Toos Wilms van IVN Helden e.o.. Veel creatieve oplossingen werden genoemd, zoals een groen speeleiland met klauterpaadje voor de kinderen, moestuin initiatieven met buurt participatie en ondergrondse wateropslagsystemen.


Over IVN Natuureducatie
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. IVN: beleef de natuur!

 

 

Logo

 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn