Logo

P E R S B E R I C H T

 

Leerlingen middelbare school Sint-Martinusscholen uit Herk-De-Stad overall het beste

Belgisch team SMS Brickbusters wint Champions Award Benelux FIRST® LEGO® League Festival 2022

 

Rotterdam, 23 mei 2022 – Het team SMS Brickbusters van Sint-Martinusscholen uit het Belgische Herk-de-Stad heeft de Champions Award gewonnen tijdens het Benelux FIRST® LEGO® League Festival 2022. De leerlingen van deze middelbare school scoorden op alle onderdelen gemiddeld het beste en waren daarmee de overall winnaars. De finale van dit spannende, internationale robot- en innovatieproject voor jongeren in de leeftijd van 9 t/m 15 jaar van basis- en middelbare scholen uit Nederland, België en Luxemburg vond afgelopen zaterdag plaats op het terrein van de RDM Campus in Rotterdam. Zo’n 350 leerlingen verdeeld over totaal 33 teams namen het tijdens het festival via verschillende programmeer-, innovatie- en onderzoeksopdrachten tegen elkaar op.


Het was België boven tijdens de finale, want ook de tweede overall-prijs ging naar Vlaanderen. Deze werd in de wacht gesleept door het team Hidden Lockers van basisschool Merlijn uit Tongeren. Naast de Champions Award vielen na beoordeling van de jury de volgende schoolteams in de prijzen op de afzonderlijke onderdelen: team SMS Brickbusters voor robotpresentatie. Team The Lego Legends uit Gent voor het innovatieproject. Nigorus uit Gent voor het robotontwerp. En Umani uit Drachten voor core values. En de doorzetterprijs was voor team Dragon Robots Gilsdorf uit Luxemburg dat een mooie ontwikkellijn van het robotontwerp liet zien tot de uiteindelijke versie die werd gebruikt tijdens de wedstrijd. De jury prees het winnende Champions Award-team SMS Brickbusters. De leerlingen van deze middelbare school “toonden een supergoed ontwerpproces. Zowel binnen het project als met het robotontwerp. Wat een enthousiasme! Ze waren de terechte winnaars.”


Jongeren uitgedaagd om technische vaardigheden te laten zien

Het Benelux FLL Festival is een alternatief FIRST® LEGO® League-evenement, georganiseerd om de tijdelijke afwezigheid van een nationale organisator op te vangen. De FIRST® LEGO® League (FLL)  is een internationale techniekwedstrijd die al sinds 1998 bestaat en in Nederland in 2004 voor het eerst plaatsvond. Jongeren worden daarin uitgedaagd om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van zo’n twaalf verschillende opdrachten (missies) met hun eigen gebouwde en geprogrammeerde LEGO-robot. Dit jaar was dat binnen het maatschappelijke thema ‘Cargo Connect’. De finalisten kregen de uitdaging om bij dit logistiek- en transportthema een probleemstelling te bedenken, te formuleren, onderzoek te doen naar een creatieve oplossing ervan en dit te presenteren. Bijvoorbeeld hoe je op een duurzame en slimme manier goederen kunt vervoeren.


Zichtbaar genieten

Het Festival werd georganiseerd door: Techniek College Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool De Kempel, Vives Hogeschool, Stichting De Jonge Onderzoekers Groningen, Grescollege, BètaTech Services en BITS Foundation. “Omdat een van de organisatoren, Stichting Techniekpromotie helaas noodgedwongen moest afhaken was het nog even spannend of deze finale door kon gaan. Gelukkig namen verschillende sponsoren het voortouw om het event door te laten gaan. En daar was iedereen blij mee. Want wat waren de deelnemers enthousiast en zag je ze zichtbaar genieten. Felicitaties aan de winnaars, maar ook aan alle deelnemende teams. Dankzij hen was het een succes. Ook mooi was dat we jongeren bezig zagen die interesse hadden in techniek. Met het oog op de toekomst is dat belangrijk, gezien de tekorten in ons land en omringende landen aan grote aantallen goed opgeleid technisch personeel”, aldus Henrik Stevens, algemeen directeur van Techniek College Rotterdam.


Bijlagen

Over FIRST® LEGO® League®

FIRST® LEGO® League Challenge is een van de drie divisies van FIRST® LEGO® League. Het is een internationale technologiewedstrijd voor kinderen van 9 t/m 15 jaar. De FIRST ®LEGO® League bestaat sinds 1998 en daagt kinderen uit te denken als wetenschappers en technici. In 2004 vond de eerste editie in Nederland plaats en hebben er sinds die tijd landelijk al meer dan 30.000 jongeren deelgenomen. Wereldwijd zijn dat er sinds het oprichtingsjaar 570.000. Het Benelux First® LEGO® League Festival 2022 werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Wij Techniek, HQ PACK, Gemeente Rotterdam, E-quest, FMJ Yachting, Havenbedrijf, Prowise, Johan van Gerven, Wentzo en Yellenge.

www.firstlegoleague.nl


Over Techniek College Rotterdam


Bij Techniek College Rotterdam kunnen circa 7.500 studenten kiezen uit meer dan 150 mbo-opleidingen en kwalificatiemogelijkheden, verdeeld over dertien locaties in Rotterdam en omgeving, waaronder ook de RDM. Techniek College Rotterdam is daarmee dé grootste mbo-school voor technisch beroepsonderwijs in de regio Rijnmond. De ambitie voor de komende periode is dé perfecte technische leeromgeving te creëren waarin de student centraal staat en kwaliteit telt. Techniek College Rotterdam doet dit voor iedereen - ongeacht gender en/of herkomst - voor wie een mbo-opleiding in de techniek of technologie een nuttige stap kan zijn op weg naar werk of een hogere opleiding. Ook faciliteert Techniek College Rotterdam het duurzaam leren en verder ontwikkelen van technische medewerkers binnen bedrijven, én voor toetreders tot de technische arbeidsmarkt via contractonderwijs. Alle onderwijstrajecten worden samen met bedrijven, instellingen en gemeenten ontwikkeld. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Albeda en Zadkine en is opgericht in 2016.

www.techniekcollegerotterdam.nl


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn