Logo

P E R S B E R I C H T



Vierjaarlijks onderzoek Inspectie van het Onderwijs bevestigt:

Kwaliteitsinvesteringen leggen stevig bestuurlijk fundament onder Techniek College Rotterdam


Rotterdam, 19 mei 2022– Techniek College Rotterdam heeft de afgelopen jaren bestuurlijk en financieel flinke kwaliteitsstappen gezet. Vier jaar geleden stond de grootste mbo-school voor technisch beroepsonderwijs in de regio Rijnmond er op die punten slecht voor. Onderzoek door de Inspectie van het Onderwijs eind vorig jaar laat zien dat er inmiddels een stevig en kwalitatief goed bestuurlijk fundament is gelegd onder Techniek College Rotterdam. ‘Het waarborgen van de kwaliteit door de directie van Techniek College Rotterdam zorgt voor deugdelijk financieel beheer. De directie heeft met succes gestuurd op de ambities en de doelen, de onderwijsvisie en de kwaliteitscultuur’, aldus het vierjaarlijkse rapport* van de onderwijsinspectie.


“Het rapport laat zien dat er vertrouwen is in Techniek College Rotterdam. Dat is belangrijk in een tijd waarin de arbeidsmarkt enorm onder druk staat en bedrijven bijna wanhopig op zoek gaan naar personeel en zelf soms bedrijfsscholen starten. Een mbo als het onze biedt studenten een breed pakket aan kennis en vaardigheden, leidt op tot een erkend diploma en is een belangrijke strategische onderwijspartner voor bedrijven en belangenorganisaties. Nu de vraag naar technisch geschoold personeel alleen maar toeneemt, kunnen we daarin een belangrijke rol blijven vervullen”, zegt Henrik Stevens, algemeen directeur van Techniek College Rotterdam.  


Gelukt om gewenste resultaten te halen

Techniek College Rotterdam werd zes jaar geleden opgericht vanuit een samenwerking tussen Albeda College en Zadkine: het grootste samenwerkingsverband van Nederland. Waar nu de onderwijsinspectie positieve resultaten laat zien, stond de school er vier jaar geleden bij het aantreden van Stevens, minder rooskleurig voor. “Ik ben dankbaar dat ik destijds het vertrouwen van het bestuur heb gekregen. Door met gevoel en verstand de juiste prioriteiten te stellen en planmatig en pragmatisch met elkaar aan de slag te gaan, is het gelukt om de gewenste resultaten te behalen en zowel binnen als buiten het college vertrouwen op te bouwen. Met de bevindingen van de onderwijsinspectie als welkome uitkomst.” Ook voor de voorzitters van het college van bestuur van Albeda en Zadkine, Ron Kooren en Marloes de Vries, is dit een bevestiging dat destijds de juiste weg is ingeslagen. “Techniek College Rotterdam maakt de noodzaak duidelijk waarom het is opgericht. Goed opgeleid technisch personeel is gezien de personeelstekorten en –behoeften belangrijker dan ooit. Dan is het goed te constateren dat de school volgens de onderwijsinspectie zijn zaken bestuurlijk en financieel goed voor elkaar heeft”, aldus Kooren. De Vries vult aan: “Het is belangrijk dat jonge mensen de juiste keuze maken voor een opleiding en goed worden begeleid vanuit de verschillende onderwijsbegeleidingsteams. Techniek College Rotterdam doet er vanuit haar kwaliteitsonderwijsvisie alles aan om jonge studenten aan te trekken, binnen te houden en klaar te stomen voor een interessante baan in de techniek. De uitkomsten van het onderwijsinspectie-onderzoek bieden perspectief en vertrouwen voor de toekomst.”


Kans op studiesucces aantoonbaar vergroten

Het rapport laat ook zien dat er zaken beter kunnen en moeten. Wat beter moet, zijn de onderwijsresultaten. Bij veel opleidingen verlaat een te hoog aantal studenten voortijdig de instelling zonder diploma. De directie moet daar beter op sturen. “We erkennen dat de onderwijsresultaten nog achterblijven. Maar we hebben met elkaar de goede koers te pakken om daar verandering in te brengen. Dat doen we door nog meer eigentijds aantrekkelijk onderwijs te bieden, onder andere via projectgestuurd onderwijs. Een actueel voorbeeld daarvan is de landelijke wedstrijd SMARTCirculair Bouw Ontwerp Challenge waaraan ook onze bouwkundestudenten niveau 4 meedoen en het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp maken”, aldus Stevens. Ook andere voorzieningen, zoals het bieden van maatwerk, flexibiliteit in het aanbod en sterke begeleidingsteams worden ingezet om de kans op studiesucces aantoonbaar te vergroten.


Verdere monitoring door onderwijsinspectie

De Inspectie van het Onderwijs had, zoals gezegd, tot nu toe geen onderzoek op bestuursniveau gedaan bij Techniek College Rotterdam. Wel waren er onderzoeken op opleidingsniveau uitgevoerd tussen 2017 en 2021.  De Inspectie van het Onderwijs monitort de komende jaren in hoeverre de door Techniek College Rotterdam ingezette verbeteringen leiden tot meer studenten die hun opleiding met een diploma afronden. Deze monitoring vindt plaats tijdens de jaarlijkse bestuursgesprekken.


Bijlagen

*Over onderzoek onderwijsinspectie bij Techniek College Rotterdam

In het middelbaar beroepsonderwijs worden ieder bestuur en zijn opleidingen elke vier jaar uitgebreid onderzocht door de Inspectie van het Onderwijs. Het is de eerste keer sinds de oprichting van Techniek College Rotterdam in 2016 dat zijn bestuur onder de loep is genomen. Op basis van gesprekken met zo’n 125 – 150 mensen, een dwarsdoorsnede van de organisatie, is gekeken naar wat er goed gaat, wat er beter kan en wat er beter moet. Dit om helder te krijgen of de (be)sturing door het bestuur op de kwaliteit van de opleidingen op orde is en of er sprake is van deugdelijk financieel beheer.


Over Techniek College Rotterdam


Bij Techniek College Rotterdam kunnen circa 7.500 studenten kiezen uit meer dan 150 mbo-opleidingen en kwalificatiemogelijkheden, verdeeld over dertien locaties in Rotterdam en omgeving, waaronder ook de RDM. Techniek College Rotterdam is daarmee dé grootste mbo-school voor technisch beroepsonderwijs in de regio Rijnmond. De ambitie voor de komende periode is dé perfecte technische leeromgeving te creëren waarin de student centraal staat en kwaliteit telt. Techniek College Rotterdam doet dit voor iedereen - ongeacht gender en/of herkomst - voor wie een mbo-opleiding in de techniek of technologie een nuttige stap kan zijn op weg naar werk of een hogere opleiding. Ook faciliteert Techniek College Rotterdam het duurzaam leren en verder ontwikkelen van technische medewerkers binnen bedrijven, én voor toetreders tot de technische arbeidsmarkt via contractonderwijs. Alle onderwijstrajecten worden samen met bedrijven, instellingen en gemeenten ontwikkeld. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Albeda en Zadkine en is opgericht in 2016.

www.techniekcollegerotterdam.nl


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn