Logo

Beste [{voornaam}],

Sinds vandaag is in Discovery Museum een nieuw gedeelte van onze Schatkamer te bezoeken. Meer hierover en over de objecten die daar te zien zijn, is te lezen in onderstaand persbericht. Meer weten? Neem gerust even contact met mij op via de gegevens onderaan het bericht.

Hartelijke groet,

Carola van 't Hof
PR & Communicatie

 

PERSBERICHT

 

Discovery Museum breidt museumcollectie uit met Limburgse innovaties

Kerkrade, 28 april 2022 – Het openstellen van een nieuw gedeelte van de Schatkamer, het open depot van Discovery Museum in Kerkrade, markeert de start van een nieuwe deelcollectie voor het museum. In het nieuwe gedeelte staan namelijk Limburgse innovaties tentoongesteld: vernieuwende producten die in de loop der tijd in Limburg tot stand gekomen zijn. De nieuwe deelcollectie “Limburgse innovaties” is een dynamische collectie, waarvan het startpunt omstreeks 1960 ligt. De nieuwe deelcollectie wordt up-to-date gehouden met objecten die in het hier en nu worden ontwikkeld. Dit hedendaags verzamelen krijgt onder meer vorm door een aantal objecten uit de tijdelijke tentoonstelling 'Innovatiegalerij', die regelmatig vernieuwd wordt, permanent aan de deelcollectie toe te voegen. Hierbij gebruikt Discovery Museum de methode van 'participatief verzamelen'. Bezoekers kunnen objecten uit de tijdelijke tentoonstelling voordragen om permanent aan de nieuwe deelcollectie toe te voegen en dragen zo bij aan de keuzes in het verzamelproces.

Van maakindustrie naar innovatie
De eerste vijf deelcollecties van Discovery Museum – stoommachines & motoren, Maastrichts glas & kristal, Maastrichts keramiek, techniek van het huishouden, steenkolenmijnbouw – zijn in de tijd begrensd tot ongeveer 1975, de periode na de mijnsluiting. De nieuwe deelcollectie maakt het mogelijk de collectie als geheel door te trekken naar het hier en nu; van de traditionele Limburgse maakindustrie (aardewerk, glas, steenkolenmijnbouw), die voor een groot deel is verdwenen, naar hedendaagse, innovatieve producten die in Limburg tot stand komen en waar Limburg sterk in is. De lijn verleden – heden – toekomst, die het museum in vrijwel al haar exposities hanteert, komt zo ook in de collectie naar voren.

Limburgse roots
De nieuwe deelcollectie richt zich vooral op innovatieve producten die in hun ontwerp, productietechniek en/of gebruik tegemoet komen aan specifieke behoeften uit de samenleving. De focus ligt daarbij op de provincie Limburg. Dat wil zeggen dat de ontwerper en/of de producent een relatie met Limburg heeft, en/of dat het product vanuit een typisch provinciale behoefte tot stand is gekomen.

Collectiekweekvijver
De reeks tijdelijke exposities in de Innovatiegalerij vormt de "kweekvijver" voor nieuwe toevoegingen aan de collectie Limburgse innovaties. In de Innovatiegalerij presenteert Discovery Museum regelmatig een nieuwe selectie van innovatieve ontwerpen die bijdragen aan het oplossen van –  voor mens, milieu en maatschappij – cruciale vraagstukken. Telkens staat een ander thema centraal, nu is dat thema circulariteit met objecten als isolerend verpakkingsmateriaal geheel van karton,  schoonheidsproducten van eierschalen en circulaire 3D-geprinte borstprotheses op maat. Bezoekers kunnen hun stem uitbrengen op de objecten die volgens hen een plek moeten krijgen in de collectie. Het museum bepaalt op basis van de uitkomst van de stemronde welke objecten aangekocht worden.


Bijlagen

Over Discovery Museum
Discovery Museum op het Museumplein te Kerkrade combineert de thema's aarde, ontwerp, wetenschap & technologie in één museum voor één publiek: iedereen die nieuwsgierig is. Discovery Museum herbergt een grote diversiteit aan activiteiten: naast interactieve wetenschapsexposities, adembenemende en unieke films (met bijvoorbeeld een bijzondere kijk op de aarde), tentoonstellingen over innovatieve producten en design en leerzame workshops, bieden we ook creatieve labruimtes waar de bezoeker zelf, of met begeleiding,aan de slag kan. 

Discovery Museum wil iedereen betrekken in het collectief om de aarde tot een betere plek te maken. Het museum geeft op een toegankelijke en leerzame manier inzicht in hoe de wereld werkt op het gebied van wetenschap en techniek. Deze inzichten en het leggen van verbanden tussen verleden, heden en toekomst, veranderen wereldbeelden en gedachtepatronen. Discovery Museum geeft bezoekers kennis, kunde en inspiratie om zelf bij te dragen aan positieve verandering. Daarnaast wil Discovery Museum een kenniscentrum zijn op het gebied van aarde, wetenschap, techniek en ontwerp, dat in verbinding staat met verwante instellingen en de mens zelf. De activiteiten van het museum zijn gericht op reflectie en debat, en dragen bij aan verbetering van harmonie tussen mens, natuur en maatschappij.

Discovery Museum is door de Museuminspecteurs uitgeroepen tot het meest kindvriendelijke museum van Nederland 2022. 

www.discoverymuseum.nl

 

De uitbreiding van de Schatkamer is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van:

   

 

Het co-collectioneren vanuit de Innovatiegalerij is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van:

Logo