Catharina Ziekenhuis voorkomt ingrijpende darmkankeroperaties door de inzet van speciale technieken

Eindhoven, 02 mei 2022 -  De maag-, darm-, leverartsen (MDL-artsen) in het Catharina Ziekenhuis hebben in de afgelopen drie jaar 150 grote darmkankeroperaties weten te voorkomen. De specialisten gebruiken twee innovatieve technieken die het mogelijk maken om darmtumoren met een flexibele slang (colonoscoop) via de anus te verwijderen. Het Catharina Ziekenhuis is hiermee één van de weinige niet-academische ziekenhuizen in Nederland waar beide zogenoemde endoscopische behandelingen worden uitgevoerd. 

Sinds de invoering van het landelijk bevolkingsonderzoek in 2014 wordt darmkanker in een eerder stadium ontdekt. “Het aantal kleine/beginnende darmtumoren in de dikke darm en endeldarm dat wordt gevonden, is fors toegenomen”, zegt MDL-arts Ramon-Michel Schreuder van het Catharina Ziekenhuis. “Met endoscopische technieken kunnen wij deze vroege tumoren in de dikke darm tegenwoordig verwijderen, zodat een chirurgisch ingreep hiervoor niet meer nodig is. Patiënten gaan na een endoscopisch ingreep dezelfde dag nog naar huis.

Endoscopische Mucosale Dissectie (ESD)

De eerste techniek is de zogenoemde Endoscopische Mucosale Dissectie (ESD). Met een mesje wordt de darmtumor van binnenuit los gepeld van de onderliggende spierlaag. Schreuder: “Groot voordeel is dat de tumor in één stuk wordt verwijderd. Dat maakt het voor de patholoog eenvoudiger om de tumor te onderzoeken.” Voor een ESD is de grootte van de tumor niet van belang, zolang de tumor maar niet in de spierlaag groeit.

Endoscopische Full-thickness Resectie (eFTR)

De andere techniek is de Endoscopische Full-thickness Resectie (eFTR). Deze techniek kan worden gebruikt bij tumoren tot en met een grootte van 2 centimeter. Bij een eFTR wordt niet alleen de tumor verwijderd maar ook de hele darmwand eronder. “Met een paktang trekken we de darmtumor geleidelijk in een ‘cap’, dat is een soort huls.  Onder de tumor wordt vervolgens een klem aangebracht, waarna de tumor net boven de klem wordt doorgesneden. Het gaatje wat in de darm ontstaat, is dus al afgesloten, voordat het is losgesneden”,  legt Schreuder uit. “Het klemmetje dat achterblijft in de darm laat op den duur vanzelf los en gaat via de ontlasting mee naar buiten. Patiënten merken hier niets van.”

Orgaansparend behandelen van darmkanker

Het multidisciplinaire darmkankerteam van het Catharina Kanker Instituut heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op het orgaansparend behandelen van darmkanker. “Met succes”, zegt chirurg-oncoloog Pim Burger. “Wat de MDL-artsen doen, zijn slechts twee van de vele technieken die in het Catharina Ziekenhuis worden ingezet  om patiënten met darmkanker optimaal te behandelen, als het kan zonder operatie. Sinds kort kunnen we bijvoorbeeld ook endeldarmkankertumoren van binnenuit bestralen met de Papillon; een bestralingsapparaat waar er in Nederland maar twee van zijn en waarmee we ook bij grotere tumoren een operatie kunnen voorkomen. We kunnen patiënten alle mogelijke behandelingen aanbieden, met maatwerk voor elke patiënt.” Het Catharina Ziekenhuis is in Nederland voor ziekenhuizen een belangrijk verwijscentrum voor endeldarmkanker. 

In het Catharina Kanker Instituut wordt gewerkt met een multidisciplinair team, dat bestaat uit MDL-artsen, oncologisch chirurgen, radiotherapeuten, medisch oncologen en verpleegkundig specialisten. Binnen een week na de diagnose wordt de patiënt hier besproken en bespreken de artsen de uitslag met de patiënt op een gecombineerde poli met de MDL-arts en chirurg.


Bijlagen

Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een topklinisch en topreferent opleidingsziekenhuis dat zich bevindt in het hart van het dichtbevolkte en economisch sterke Zuidoost-Brabant. Naast de reguliere basiszorg biedt het ziekenhuis – vanwege het ontbreken van een academisch ziekenhuis op korte rijafstand- hooggespecialiseerde zorg van academisch niveau.

Landelijk is het Catharina Ziekenhuis bekend om haar behandelingen van kanker en hart- en vaatzieken en fungeert het ziekenhuis als een centre of excellence en last resort op het gebied van onder meer endeldarmkanker, borstkanker, buikvliesuitzaaiingen bij dikke darmkanker, hartritmestoornissen, hartklepinterventies en slokdarmaandoeningen.

Regionaal heeft het Catharina Ziekenhuis een leidende positie op met name overgewicht en nierfalen. In het Catharina Obesitascentrum worden jaarlijks 1.100 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd en de afdeling Nierziekten verzorgt 30.000 dialysebehandelingen per jaar. 

Ook de onderzoekkracht van het Catharina Ziekenhuis is omvangrijk. Dat levert met enige regelmaat baanbrekende resultaten op. Zo dotteren cardiologen in heel de wereld - conform de richtlijn - volgens een methode die enkele jaren geleden in het Catharina Ziekenhuis is ontwikkeld. Medisch specialisten blijven continu onderzoeken hoe de zorg nog beter, patiëntvriendelijker en doelmatiger kan. De impactfactor van het wetenschappelijk onderzoek is groot en behoort tot de top van de topklinische ziekenhuizen in Nederland. Het Catharina Ziekenhuis werkt daarbij samen met de Technische Universiteit Eindhoven en het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Als een gevolg van deze samenwerking zijn 15 hoogleraren in het ziekenhuis werkzaam.

Daarnaast werken ruim 200 medisch specialisten, 1.100 verpleegkundigen en meer dan 2.400 andere gedreven medewerkers dagelijks hard om voor hun patiënten het Catharina Ziekenhuis een nog beter en gastvrijer ziekenhuis te maken.

www.catharinaziekenhuis.nl


Santeon

Santeon is de Nederlandse ziekenhuisgroep waarbinnen zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing. Om tot deze vernieuwing te komen, vergelijken de professionals van de Santeon ziekenhuizen systematisch behandelingen en resultaten. Hiermee brengen ze de onderlinge variatie terug waardoor de kwaliteit van zorg in alle Santeon ziekenhuizen aantoonbaar beter wordt. De waarde voor de patiënt staat hierbij centraal.

Bij de Santeon ziekenhuizen werken ruim 26.600 medewerkers, waarvan 1.580 specialisten. 1 op de 8 patiënten in Nederland bezoekt een Santeon ziekenhuis.

De zeven Santeon ziekenhuizen zijn: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, OLVG in Amsterdam en het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein.

Santeon, samen voor vernieuwing. 

www.santeon.nl

 

 

 


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn