Logo

Surfer in nood veel sneller gevonden dankzij SafeTrx-horloge en app

 

Scheveningen, 16 december 2021. Wing-surfer Seb Jongejans kwam met moeite door de sterke branding en raakte verder op zee in problemen. Liggend in de koude Noordzee stuurde hij via een speciaal horloge een noodsignaal naar de Kustwacht die op haar beurt de lokale surfclub en KNRM Scheveningen alarmeerde. Binnen 20 minuten konden collega-surfers Seb veilig aan wal brengen terwijl de KNRM een boot paraat had voor professionele back-up.

 

Snel lokaliseren van watersporters 

Zelfredzaamheid is geen overbodige luxe. Steeds vaker komen watersporters in de problemen. Vooral kitesurfen is in korte tijd enorm populair geworden. Een uitrusting is zo gekocht en veel beginnende kitesurfers gaan zonder goede voorbereiding het water op. Daarbij vergeten zij soms aan hun eigen veiligheid te denken.

Niels van Campen van SafeTrx, zelf ooit drenkeling bij een surfongeluk op zee, is tevreden: "Na drie jaar testen en finetunen in samenwerking met reddingsdiensten in Europa, waaronder de KNRM, is het SafeTrx Active-horloge en bijbehorende app nu beschikbaar voor alle watersporters." Een deel van de opbrengst van het horloge wordt afgedragen aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Club van surfer heeft noodhorloges voor leden

Jongejans’ surfclub in Scheveningen heeft de horloges aangeschaft voor hun leden. Daarmee is Jongejans de eerste watersporter die gered is dankzij het SafeTrx-horloge. Niels van Campen: “Voor de reddingsdiensten is het cruciaal dat het horloge direct de locatie doorseint. Dit scheelt zoektijd en verhoogt de overlevingskans enorm.”

 

Reddingstraject Seb met SafeTrx noodhorloge

Wing-surfer Seb Jongejans (rechts) kan het gelukkig navertellen. Met het SafeTrx-horloge kon hij een noodsignaal naar de Kustwacht sturen. Zowel zijn surfclub Jump Team Scheveningen als de KNRM werden door de Kustwacht gewaarschuwd en via de tracker en de app kon Seb binnen 20 minuten in veiligheid worden gebracht. Links: Niels van Campen, SafeTrx-consultant en windsurfer.

 

Over SafeTrx

De SafeTrx Search & Rescue software is ontwikkeld door 8 WEST Consulting, in samenwerking met meer dan 13 kustwachten en reddingsdiensten over de hele wereld, waaronder de KNRM.

Ook veel booteigenaren gebruiken de telefoon-app, bekend onder de naam 'KNRM Helpt' voor hun veiligheid. Met het SafeTrx Active-horloge zijn nu ook de boardsporters veiliger als ze de zee opgaan.

Naast het bijhouden van snelheid en locatie, kan een watersporter met het horloge ook een noodsignaal afgeven. Hiermee wordt de Kustwacht gealarmeerd, maar ook het thuisfront of de surf- en zeilclub kan een watersporter tot op 1 meter nauwkeurig volgen.

 

SafeTrx Active en app:


Bijlagen

SafeTrx wordt al gebruikt door kustwachten en reddingsdiensten in Australië, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Ierland, Nederland, Noorwegen, Spanje, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Afrika. Inmiddels zijn er al meer dan 1000 reddingsmissies uitgevoerd met behulp van het SafeTrx-systeem.

SAFETRX ACTIVE TAKES THE SEARCH OUT OF SEARCH AND RESCUE


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn