Logo

Consumentenbescherming op losse schroeven:

Nieuwe definitie AFM voor adviseren en informeren leidt tot grote financiële risico’s voor consumenten

Wijk en Aalburg, 15 december 2021
- De Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD) vreest voor de gevolgen voor consumenten van de nieuwe interpretatie van de begrippen ‘informeren’ en ‘adviseren’ die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voorstelt. De beoogde verduidelijking van deze begrippen binnen de wet- en regelgeving voor financieel advies, maakt het in de praktijk alleen maar onduidelijker volgens Christian Dijkhof, voorzitter van de OvFD. ‘De afgelopen 10 tot 15 jaren heeft de sector, samen met de AFM, gezorgd voor degelijke processen en waarborgen die consumenten een passend en correct advies garanderen. Deze nieuwe interpretatie staat haaks op die ontwikkelingen en werpt de positie van de consument, op dit onderdeel, jaren terug in de tijd.’

Consument verliest waarborg over kwaliteit van financieel advies
Christian Dijkhof, voorzitter van de OvFD: ‘De AFM creëert met het begrip ‘informeren’ eigenhandig een nieuwe activiteit, die buiten de Wet Financieel Toezicht (Wft) valt en mogelijk financiële risico’s voor consumenten met zich meebrengt. De Wft is destijds opgesteld om te waarborgen dat consumenten een passend, vakbekwaam en integer advies krijgen. Via deze interpretatie van ‘informeren’ wordt dit volledig losgelaten, daar waar het gaat om bestaande producten die een consument heeft afgesloten.’ Volgens de nieuwe interpretatie mag er alleen nog van adviseren worden gesproken als er aan vijf door de AFM opgestelde criteria wordt voldaan. De meest in het oog springende voorwaarde is dat de AFM alleen van advies spreekt bij een nieuw af te sluiten financieel product, terwijl consumenten voor hun financieel welzijn ook vaak gebaat zijn bij gedegen financieel advies over hun bestaande producten.

Grote financiële risico’s
‘In de praktijk betekent dit dat alle wijzigingen binnen een bestaand contract van een financieel product kunnen worden aanbevolen, dus geïnformeerd, zonder dat daarbij de adviesregels gelden. Ook niet bij complexe- of impactvolle producten. Zoals een aanpassing van de hypotheek of het wijzigen van de verzekerde som en de wachttijd van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit kan volgens de nieuwe interpretatie van de financiële toezichthouder voortaan gedaan worden door ongediplomeerde klantmedewerkers. Dit brengt grote financiële risico’s met zich mee voor consumenten, en druist in tegen de belofte van de AFM om bij te dragen aan financieel welzijn in Nederland’, aldus Dijkhof van OvFD.     

Definitie informeren en adviseren volgens AFM
Om onduidelijkheden over wet- en regelgeving die financiële dienstverlening in de weg staan op te lossen, heeft de AFM nu vijf cumulatieve criteria opgesteld om van adviseren te kunnen en mogen spreken. Wordt aan één van die vijf criteria niet voldaan, dan spreekt de AFM van informeren. De vijf criteria waaraan moet worden voldaan om van adviseren te spreken zijn:

  1. Er moet sprake zijn van een aanbeveling, dus niet enkel het delen van objectieve informatie
  2. De aanbeveling die gedaan wordt, wekt de suggestie dat deze passend is voor de individuele klant, of wordt gegeven op basis van de persoonlijke situatie     
  3. De aanbeveling moet zien op een nieuw af te sluiten financieel product
  4. De aanbeveling is niet (alleen) gedaan aan het publiek
  5. De aanbeveling dient zich te richten tot een (gevolmachtigde van een) (potentiële) klant.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Irene van As, perscontact OvFD
M: 06 2454 0468
E: [email protected]


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn