PERSBERICHT

6 december 2021

Wit ‘Cool Roof’ dak houdt warmte buiten en verlaagt energierekening  

Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht beter dan donkere, een bekend feit. Omdat dat ook geldt voor het dak, wordt een Europese richtlijn ontwikkeld wanneer en hoe de hitte op de daken in stedelijke gebieden beperkt kan worden. Want stijgende temperaturen zijn vooral in de stad een grote uitdaging, ook in Nederland. In aanloop naar de nieuwe CEN-norm presenteert branchevereniging Vekudak Cool Roof. Deze witte pvc-dakbaan weerkaatst straling van de zon optimaal en houdt de warmte buiten. De temperatuur op het dak loopt minder op en de energierekening ook.

 

Het hitte-eilandeffect of urban heat island effect (UHI) is het fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied. De belangrijkste oorzaken zijn de absorptie van zonlicht door de donkere materialen die in de stad gebruikt worden en de relatief lage windsnelheden. Bouwkundige maatregelen zoals het aanbrengen van lichte dakbedekking kan ervoor zorgen dat de temperatuur minder oploopt en sneller daalt. Het Europese normalisatie-instituut CEN ontwikkelt een richtlijn wanneer en hoe de hitte op de daken in stedelijke gebieden beperkt kan worden, inclusief referentie-informatie over karakteristieke parameters en hoe geschikte materialen kunnen worden geselecteerd.

Betere leefbaarheid in de stad

Cool Roofs voorkomen hitte-eilanden in steden en dragen bij aan leefbaarheid in de stad. De temperatuur ligt in steden zo’n 4 tot 6 graden hoger vergeleken met landelijke gebieden. In de zomer geeft dit toenemende overlast. De witte pvc-dakbaan Cool Roof weerkaatst straling van de zon optimaal en houdt de warmte buiten. De temperatuur op het dak loopt minder op en de energierekening ook.

Op een Cool Roof presteren zonnepanelen beter

Zonnepanelen zullen op een Cool Roof beter presteren: op een Cool Roof is de thermische belasting van de PV-installaties lager. Daarnaast zorgt de hogere UV-weerkaatsing voor een hogere opbrengst van PV-panelen.
De dakbaan heeft een lange levensduur en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit want hij vermindert smog. Als de temperatuur in de stad minder oploopt kan vervuilde lucht gemakkelijker naar hogere luchtlagen opstijgen. Wat ook bijdraagt aan het duurzame profiel is dat de airconditioning minder vaak aan hoeft, of op een lagere stand hetzelfde resultaat kan behalen. 
Meer over de voordelen van Cool Roofs op de themapagina op de Vekudak-website.

 

Fototeksten:
Effecten van een koel dak versus een donker dak. Bron: Global Cool Cities Alliance (2012), met gegevens van Lawrence Berkeley National Laboratory. IIBEC.org.

De witte pvc-dakbaan weerkaatst straling van de zon optimaal en houdt de warmte buiten. De temperatuur op het dak loopt minder op en de energierekening ook.

In aanloop naar de Europese richtlijn om de hitte op de daken in stedelijke gebieden te beperken, presenteert branchevereniging Vekudak Cool Roof.

 


Bijlagen

Over Vekudak

Vekudak is de vereniging van A-merk fabrikanten en importeurs van pvc-kunststofdakbedekking en actief in Nederland en België. De vereniging is aangesloten bij de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie. Een kwalitatief hoogwaardig dak is het resultaat van gedegen ketensamenwerking. Vekudak verbetert de positie van pvc-dakbanen, signaleert en beïnvloedt de regelgeving die de positie van pvc-dakbanen raakt, zorgt op technisch gebied voor eenheid in Nederland rondom normering en verwerkingsvoorschriften van pvc-dakbanen. Op milieugebied zorgt Vekudak voor een positief imago van pvc-dakbanen, via onder meer de EPD's van de bedrijven, LCA, DuBo en andere kwaliteits- en keurmerken. Kijk op https://vekudak.nrk.nl voor meer informatie.

 

Persbericht verzonden door DeJong&Verder, (085) 017 1700, saskia@dejongev.nl   


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn