Logo

 

Amsterdam, 19 november 2021 - Vandaag - op de dag van de ondernemer - is de startup Local Heroes officieel geopend. Het e-commerce platform, waarmee het mogelijk is om boodschappen te bestellen bij de lokale ondernemer, is vanaf nu beschikbaar op vier plekken in Amsterdam en via 23 click & collect locaties bij bakkers door heel Nederland. Wethouder Everhardt (Gemeente Amsterdam) en Bart Drenth (Voorzitter MKB-Amsterdam) gaven zojuist het digitale startschot vanaf de locatie bij station Amsterdam Lelylaan. De overige Amsterdamse locaties werden geopend door lokale ondernemers van de winkelgebieden Amsterdam Oost en Oud-West.

Oprichter Maarten Coumans wil met zijn bedrijf Local Heroes de kleine lokale ondernemers helpen te overleven op een markt die beheerst wordt door grote (online) supermarktketens. Na een succesvolle proef op de Ten Katemarkt in Amsterdam Oud-West rolt Local Heroes landelijk uit. Een enorme mijlpaal, aldus Maarten. Hij legt uit:  "De pilot heeft laten zien dat mensen heel graag online lokaal kopen als het maar makkelijk en eenvoudig is. Vandaag gaan we dan ook landelijk uitrollen. We openen onze pick-up points in Amsterdam Oost (Dappermarkt), Oud-West (Ten Katemarkt), de Noordermarkt en Station Lelylaan. Naar verwachting volgt ook Amsterdam Zuid met de beroemde Albert Cuyp markt binnenkort. Buiten Amsterdam is het nu mogelijk om op 23 locaties bij lokale bakkers je brood online te bestellen. Ik ben enorm trots dat we met Local Heroes de slag naar online voor het MKB kunnen realiseren"

De gemeente Amsterdam is vanaf het prille begin enthousiast geweest over het Local Heroes systeem. De app sluit naadloos aan bij het Digitaliseringsoffensief van de Gemeente Amsterdam en MKB-Amsterdam om MKB-ondernemers uit de regio te helpen met hun digitale bedrijfsvoering. 

Wethouder Everhardt (Economische Zaken);  “De afgelopen 1,5 jaar hebben we gezien dat Amsterdammers steeds vaker kopen bij lokale zaken. Dat is goed nieuws, want ook lokale ondernemers hebben het zwaar in deze coronatijden. Startup Local Heroes verzamelt je boodschappen bij lokale winkels en vervolgens haal je alles af bij een pick-up point of laat je het thuisbezorgen. Een mooi initiatief dat kleine ondernemers helpt omzet te maken.“

Bart Drenth, voorzitter MKB-Amsterdam;  ''Het is zo belangrijk dat het bedrijfsleven in de stad hiermee wordt gestimuleerd en dat we niet afhankelijk zijn van alleen de grote monopolisten. Local Heroes biedt een geweldig alternatief. Dit wordt misschien wel de grootste supermarkt van de stad!''


Bijlagen

 

Over Local Heroes 
Met de Local Heroes app is het mogelijk om online verse en ambachtelijke producten te bestellen bij je favoriete slager, bakker of groenteboer en deze af te halen bij een pick-up point in de buitenlucht of thuis te laten bezorgen. Klanten betalen via de app dezelfde prijs voor hun boodschappen als wanneer ze zelf bij de ondernemer in de winkel zouden staan. Voor thuisbezorging betalen ze een kleine meerprijs.  Bovendien is de klant niet gebonden aan de openingstijden van de lokale winkels en verlengen ze zo de openingstijden van de winkeliers. Bestellen via Local Heroes is een manier om de lokale ondernemer te helpen om de strijd aan te gaan tegen de grote (online) supermarkten, maar biedt nu ook in corona tijd veiligheid voor klanten. Afgelopen jaar heeft de startup een flinke investeringsronde afgerond (met onder andere een optreden in Dragons Den) om officieel van start te gaan. 

Het concept achter Local Heroes werd in 2019 bedacht door ondernemer Maarten Coumans. Coumans heeft jarenlange ervaring als ondernemer en met een achtergrond in FMCG bij Unilever en Ahold wist hij precies wat de markt nodig had: meer aandacht voor lokaal. Hoewel het plan was om Local Heroes in de loop van 2020 te lanceren, ging de app in maart 2020 versneld live als gevolg van de corona crisis. De app biedt meer veiligheid voor klanten en zekerheid voor kleine ondernemers in corona tijd, maar Coumans is er zeker van dat Local Heroes ook in de toekomst dé manier is om de lokale slager, noten- of visboer in bestaansrecht te ondersteunen. 

Local Heroes wordt mede gefinancierd in het kader van de respons van de Europese Unie op de COVID-19-pandemie (ReactEU). Hiernaast is het bedrijf onderdeel van het Startup in Residence programma van de Gemeente Amsterdam en van de McKinsey Fuel Ignition Club, een programma waarin veelbelovende start-ups worden geadviseerd.