Logo

 

OPENING GROTE KNAL! EXPO’S IN LEUVEN

Amsterdam, 22 oktober, 2021 - In museum M Leuven en de Leuvense Universiteitsbibliotheek openen vandaag, op vrijdag 22 oktober, drie grote toptentoonstellingen voor het grote publiek. De rode draad van de expo’s is de verwondering over de kosmos en het ontstaan ervan.

Kent het heelal een begin? Zal het ooit allemaal tot een einde komen? Waar passen mensen in het grotere geheel? Al duizenden jaren projecteren we deze fundamentele vragen op de sterrenhemel en wenden we ons tot mythologie, religie, kunst en wetenschap om ons te helpen de mysteries van onze oorsprong en verre toekomst te ontrafelen. De centrale tentoonstellingen van het stadsfestival KNAL! bieden een veelheid aan perspectieven binnen dit, tot de verbeelding sprekende, thema. Je ontdekt er oeroude beeldjes die 5.000 jaar voor Christus werden gemaakt tot en met meeslepende hedendaagse kunstwerken die inspelen op de meest radicale wetenschappelijke inzichten in de kosmologie.

Bart Raymaekers, rectoraal adviseur cultuur, kunst en erfgoed KU Leuven en covoorzitter van KU[N]ST Leuven vult aan: “De kruisbestuiving tussen wetenschap en kunst zet universiteitsstad Leuven op de internationale kaart als centrum van kennis en innovatie. Het baanbrekende onderzoek van de Leuvense professor Georges Lemaître, de vader van de bigbangtheorie, is hierbij het vertrekpunt. Aan de tentoonstellingen en het gehele programma van het stadsfestival KNAL! werken topwetenschappers van de KU Leuven mee en dat zorgt voor een unieke uitstraling en dynamiek”.

Schepen van cultuur en covoorzitter van KU[N]ST Leuven, Denise Vandevoort vertelt ons waarom deze tentoonstellingen van het stadsfestival KNAL! zo bijzonder zijn: “De tentoonstellingen zijn dé publiekstrekkers van het stadsfestival KNAL!. Je kunt er topstukken uit binnen- en buitenland ontdekken en we tonen werk van internationaal gerenommeerde hedendaagse kunstenaars en beloftevol jong talent. En dit allemaal rond het centrale thema van de verwondering over de kosmos.”

VOORBIJ DE OERKNAL

Datum: Vrijdag 22.10.21 > Zondag 16.01.2022
Locatie: Universiteitsbibliotheek

De tentoonstelling ‘Voorbij de Oerknal’ combineert op verrassende wijze wetenschappelijke inzichten met moderne en hedendaagse kunstwerken. 

De theorie van de oerknal of big bang verbindt het werk van drie briljante Europese wetenschappers: de in Duitsland geboren natuurkundige Albert Einstein met zijn baanbrekende relativiteitstheorie; de Belgische astronoom Georges Lemaître en diens ontdekking dat het universum in expansie is en ooit moet zijn begonnen met een oerknal; en de Britse kosmoloog Stephen Hawking die op basis van voorgaande terecht komt bij zijn multiversumtheorieën. 

‘Voorbij de oerknal’ laat zien hoe verwondering tot nieuwe, soms radicale of duizelingwekkende inzichten leiden. Wetenschapsobjecten onthullen de unieke denkprocessen en ideeën van de kosmologen. Je ontdekt de geboorte van de oerknaltheorie in tekeningen van Georges Lemaître, je kan originele brieven van Albert Einstein lezen en je krijgt de unieke kans om het mysterie achter het krijtbord van Stephen Hawking te ontcijferen.

Daarnaast tonen kunstwerken een poëtisch, eigenzinnig, provocerend of soms zelfs grappig perspectief op het universum en onze plek daarin. Wat al deze invalshoeken verbindt, is de voortdurende verwondering voor de kosmos en de wens om die steeds beter te begrijpen.

‘Voorbij de oerknal’ brengt werk van internationaal gerenommeerde kunstenaars maar evenzeer van jong opkomend talent. De volgende kunstenaars zijn vertegenwoordigd: Haseeb Ahmed, Phoebe Boswell, Constantin Brâncuși, Rohini Devasher, Maurits Cornelis Escher, Andy Holden, Gavin Jantjes, Jackie Karuti, Melanie King, John Latham, Liliane Lijn, London Fieldworks, René Magritte, Kazimir Malevich, Cornelia Parker, Katie Paterson, Dawit L. Petros, Sarah Pickering, Leo Robinson, Semiconductor, Conrad Shawcross, Clare Strand, Thomson & Craighead, Stephan Tillmans, Suzanne Treister, Troika, Georges Vantongerloo, Jeronimo Voss, Mark Wallinger, Charmaine Watkiss, Grace Weir en Ni Youyu.

Curatoren: Thomas Hertog (KU Leuven) en Hannah Redler Hawes (freelance curator Londen, UK)
Link naar de webpagina

VERBEELDING VAN HET UNIVERSUM

Datum: Vrijdag 22.10.21 > Zondag 16.01.2022
Locatie: M Leuven

‘Verbeelding van het universum’ vertrekt van de eeuwige verwondering over de kosmos en hoe die vorm kreeg in Europa en het Midden-Oosten vanaf de prehistorie tot in de 18de eeuw.

Wat is onze plaats in het heelal? Mythologie, religie, beeldende kunsten en wetenschappen formuleren de meest uiteenlopende antwoorden op deze fundamentele vraag. Honderd absolute topstukken betrappen de verwondering op heterdaad.

De tentoonstelling begint met de eeuwige verwondering van de mens die opkijkt naar de sterren en zich vragen stelt over de oorsprong, vorm en betekenis van het onmetelijke heelal. Ze biedt in verschillende ruimtes een fascinerende blik op de uiteenlopende antwoorden die in de loop der eeuwen op deze cruciale vragen zijn gegeven. Vanuit de joods-christelijke en Grieks-Romeinse tradities tot de Arabische wetenschappers die voor een enorme sprong voorwaarts zorgden in de studie van het heelal, de sterren en de planeten.

Vervolgens ontdek je sublieme voorstellingen van de dierenriem, fascinerende kalenders, waanzinnige wereldbeelden en bevreemdende horoscopen die de eeuwenoude fascinatie van de mens tonen voor de cyclische veranderingen van de sterrenhemel.

Met Copernicus, Kepler, Galilei en Newton werden oude opvattingen getoetst aan vernieuwde waarnemingen en denkbeelden. Telescopen en nauwkeurige berekeningen leidden tot nieuwe inzichten en fundamentele verschuivingen in het denken van de mens.

De tentoonstelling toont topstukken uit meer dan 45 binnen- en buitenlandse collecties waaronder de National Gallery in Londen, het Kunsthistorisches Museum in Wenen, het Patrimonio Nacional in Madrid en de Vaticaanse Musea. Verschillende werken zullen voor de eerste keer te zien zijn in ons land of ondergingen speciaal voor de tentoonstelling een conservatiebehandeling. 

Curator: Jan Van der Stock en team Illuminare KU Leuven
Link naar de webpagina

RICHARD LONG

Datum: Vrijdag 22.10.21 > Zondag 20.03.2022
Locatie: M Leuven

M toont tegelijkertijd met ‘Verbeelding van het Universum’ de solotentoonstelling van Richard Long. De internationaal gerenommeerd Britse kunstenaar laat zich inspireren door het universum en ziet dit naast de natuur als een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

In zijn sculpturen herschikt Richard Long natuurlijke materialen zoals stenen en hout in oervormen die naar de kosmos en het universum verwijzen. Vaak maakt hij ze onderweg tijdens lange wandelingen, als sporen van doorgang en transformatie. Zijn werk in geometrische vormen benadrukt zowel de orde als de diversiteit van de kosmos. Ze kunnen worden gezien als metaforen voor het bestaan en zijn een neerslag van zijn ideeën over reizen, plaatsen, afstanden, tijd, ruimte en beweging.

In M gaan monumentale sculpturen in dialoog met fotografie en tekstwerken. Richard Long maakt ook speciaal twee nieuwe modderwerken. De werken bestaan uit modder, en zijn door Richard Long met de hand aangebracht. Zijn proces is simpel en intuïtief: hij brengt modder aan op de muur en laat die spatten en naar beneden druipen onder invloed van de zwaartekracht. De modderwerken verwijzen naar basiselementen van het universum, een planeet, aarde en water.

Curator: Eva Wittocx (M Leuven)
Link naar de webpagina

KNAL! FESTIVAL VAN DE BIG BANG LEUVEN

KNAL! Stadsfestival van de Big Bang is een vier maanden durend programma op het snijvlak van wetenschap en kunst, dat doorgaat tot 30 januari 2022 in Leuven. Rode draad is de verwondering over de kosmos en het ontstaan ervan. De keuze voor dit thema is ingegeven door een blinde vlek in ons collectieve geheugen: bijna niemand weet namelijk dat de bigbangtheorie in de vorige eeuw in Leuven is geschreven door professor Georges Lemaître. Met het stadsfestival KNAL! wordt dit najaar opnieuw voor een big bang in Leuven gezorgd, in samenwerking met meer dan 120 partners.

KNAL! Initiatiefnemer: KU[N]ST Leuven, het samenwerkingsverband van stad Leuven en KU Leuven. Met de steun van de Vlaamse overheid, Toerisme Vlaanderen en de Nationale Loterij.

Meer informatie kunt u vinden op www.knalfestival.be

EN OOK: EXPO BLIK OP ONEINDIG

Datum: Vrijdag 15.10.21 > Zondag 16.01.2022
Locatie: PARCUM (Abdij van Park)

In PARCUM opende op 15 oktober reeds de tentoonstelling ‘Blik op oneindig’. Het raadsel van de oorsprong, de vraag naar de zin van het leven en het mysterie van de eindbestemming zijn zo oud als de mens. De tentoonstelling ‘Blik op oneindig’ onderzoekt hoe religie, in haar diversiteit, deze grote levensvragen benadert en welke zingevende rol religieus erfgoed daarin vervult. De Nederlandse auteur Marjolijn van Heemstra biedt puntige reflecties op de objecten en thema’s uit de tentoonstelling.

Curator: Liesbet Kusters (PARCUM)
Link naar de webpagina

Klik hier voor de online press room te gaan met campagnefoto’s en de persdossiers van de 3 tentoonstellingen.


Bijlagen

Over Leuven
Centraal in België en helemaal zichzelf: dat is Leuven. De eeuwenoude universiteitsstad met haar historische gebouwen staat volop in de 21ste eeuw, Leuven heeft een jonge dynamiek en barst van de initiatieven. Deze can-do stad is een broedplek voor vernieuwing: spin-offs van de internationaal toonaangevende universiteit, onverwachte samenwerkingen en projecten waar wetenschap, kunst, cultuur en maatschappij samenvloeien. In de wandelstraten en op de ruime pleinen bepalen de studenten mee het ritme en de sfeer, zorgen de winkels, cafés en restaurants voor gezelligheid en gastronomie, bruist het bier en borrelen de ideeën. Leuven is een stad op mensenmaat, omgeven door groene heuvels die de stad laten ademen. Met een rijk en vol cultuuraanbod is Leuven het hele jaar door het bezoeken waard. Zie voor meer info ook: www.visitleuven.be 


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn