DALTON JANSEN EN HONEY EAVIS TOT WINNAAR GEKROOND
PRIJZEN NEDERLANDSE DANSDAGEN 2021 UITGEREIKT

Maastricht, 1 oktober 2021 – Vanavond werden de prijzen van de 24e Nederlandse Dansdagen uitgereikt. Tijdens het stijlvolle gala in Theater aan het Vrijthof in Maastricht hoorde danser en choreograaf Dalton Jansen zijn naam als winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2021. Choreograaf/theatermaker Honey Eavis ging met de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2021 naar huis. Deze stimuleringsprijzen van elk €10.000 zijn bedoeld om nieuw en innovatief werk te creëren, waarvan het resultaat volgend jaar tijdens de Dansdagen in première gaat. Dat is dit jaar extra bijzonder, omdat de Dansdagen in 2022 haar 25-jarig jubileum viert. Onder de eerdere winnaars bevinden zich grote namen als Loïc Perela, Katja Heitmann, Shailesh Bahoran en Roshanak Morrowation.

Winnaar Dalton Jansen

Jonge choreograaf Dalton Jansen gebruikt de Antilliaanse cultuur en zijn plek en rol daarin als inspiratie voor zijn creaties, met thema’s als inclusie en diversiteit. Hij combineert meerdere disciplines, zoals spoken word, hip hop, contemporary en break dance. De jury koos hem unaniem als winnaar: “De jury typeert Dalton Jansen als een autonoom, ambachtelijk gerichte maker, die met uiteenlopende dansers een heldere danstaal weet te creëren. Met zijn activistische werkwijze is hij in staat te verbinden met een breed publiek, dat veelal nog niet de weg naar het theater vindt en zich in zijn werk kan herkennen. Een waardevolle toevoeging aan het Nederlandse danslandschap.” Met zijn nieuwe, nog titelloze productie wil hij een onderzoek naar Rastafari en reggae toevoegen aan zijn vocabulaire.

De jury onder leiding van festivaldirecteur Ronald Wintjens bestond verder uit Helmy Koolen, manager Economie en Cultuur bij Gemeente Maastricht, choreograaf/dramaturg Hans Tuerlings en Jop Vermeesch, artistiek leider HFC crew. Het jurypanel werd dit jaar versterkt met Marc Maris, dansprogrammeur Korzo, en Jolanda Spoel, directrice van het Bijlmer Parktheater.

Winnaar Honey Eavis
Choreograaf/theatermaker Honey Eavis vindt zichzelf een ‘hiphophead’. Ze is gespecialiseerd in zwarte, sociale dansvormen, het werken met grote, diverse groepen en het combineren van hiphop met andere kunstvormen. Uit het juryrapport: “Dit is een blijk van waardering voor de potentie die Honey Eavis toont om met haar hiphopdans voor een jong publiek een stempel te drukken op de Nederlandse jeugddanswereld. De jury is onder de indruk van haar heldere drijfveren. Met haar hiphopdans voor kinderen boort zij een nieuw publiek aan, waarbij ze haar eigen ervaringen verknoopt met de leefwereld van de jonge doelgroep. Bovendien heeft ze als vrouw een voortrekkersrol in de hiphopwereld. De prijs is een erkenning voor haar interactieve en inclusieve manier van werken, die hopelijk nieuwe deuren voor haar opent.”

De jurycommissie bestond naast voorzitter en festivaldirecteur Ronald Wintjens uit journalist/recensent Wendy Lubberding, Rinus Sprong, artistiek directeur De Dutch Don’t Dance Division, choreograaf/artistiek leider Stefan Ernst choreograaf, marketingconsultant Janneke Schmeitz en choreograaf/artistiek leider Josephine van Rheenen.

Over de Nederlandse Dansdagen
De Nederlandse Dansdagen 2021 vinden plaats van donderdag 30 september tot en met donderdag 7 oktober, er zijn nog tickets verkrijgbaar. Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 1 oktober werden twee festivalprijzen uitgereikt: de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, met als genomineerden Astrid Boons, Joop Oonk en Dalton Jansen en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek, waarvoor Lonneke van Leth, MAN||CO en Honey Eavis waren genomineerd. De winnaars voor deze stimuleringsprijzen werden bepaald door een commissie onder leiding van festivaldirecteur Ronald Wintjens. Op dezelfde avond werden ook de Zwanen van de VSCD, waaronder de Gouden Zwaan, uitgereikt. Zie voor meer info ook nederlandsedansdagen.nl.