Logo

Jeruzalems oude steengroeves waren de belangrijkste bron van bouwstenen voor monumentale bouwprojecten in de stad, zoals de Tempelberg.

Een recente archeologische vondst van 2,000 jaar geleden heeft aangetoond waarom Jeruzalems hi-tech industriële zone de naam ‘Har Hozvim’ (de heuvel van de steenhouwers) heeft gekregen. In een opgraving die plaatsvond voorafgaand aan toekomstige ontwikkeling van het gebied, heeft de Israel Antiquities Authority overblijfselen ontdekt van een enorme groeve die stamt uit de Tweede Tempelperiode.

De steengroeve, die slechts gedeeltelijk is blootgelegd, beslaat ongeveer 600 vierkante meter, maar is waarschijnlijk minimaal twee of drie keer zo groot. De massieve bouwstenen die eruit werden gewonnen waren 1.5 x 2 meter. Deze plek geeft een duidelijk beeld van alle fases van het uithouwen en bewerken van steen.

“De grootschalige bouwprojecten in de oude stad Jeruzalem, zoals de Tempelberg, hadden een enorme hoeveelheid bouwmaterialen nodig en het vermogen om het uithouwen, bewerken en transporteren van duizenden bouwstenen goed te organiseren en coördineren,” zegt Moran Hagbi, directeur opgravingen namens de Israel Antiquities Authority. “In de groeve zijn bouwstenen gevonden in verschillende stadia van uitvoering. Zo hebben we bijvoorbeeld grote vierkante stenen blokken gevonden die op het punt stonden om losgeslagen te worden van het grondgesteente voordat ze ingeladen en getransporteerd zouden worden naar de Oude Stad. Omdat enkele stenen in situ zijn achtergebleven vormt deze groeve voor ons als archeologen een gouden kans om de oude technieken te kopiëren en ermee te experimenteren om zo de manier dat de stenen werden uitgehouwen na te bootsen.”

De archeologen en conservatoren van de Israel Antiquities Authority zijn nu plannen aan het maken om de oude methodes van het uithouwen van de stenen te reconstrueren, evenals de effectiviteit te testen van de methodes die beschreven worden in oude bronnen. Om dit te bewerkstelligen zullen ze replica van oude gereedschappen gebruiken die tijdens eerdere opgravingen zijn gevonden en speciaal voor experimentele doeleinden zijn ontworpen.  

Eerdere opgravingen uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority in Noord-Jeruzalem hebben ook al meerdere steengroeves blootgelegd, evenals gereedschap dat werd gebruikt om de stenen uit te houwen. De groeves, die een enorme strook land ten noorden van de Oude Stad in beslag nemen, zijn een uniek fenomeen. Dankzij de topografie van de regio en de kwaliteit van het gesteente, waren zij de belangrijkste bron van bouwstenen voor de monumentale projecten in Jeruzalem in de Tweede Tempelperiode en andere tijden in de geschiedenis.

Algemeen directeur van de Israel Antiquities Authority, Eli Eskozido, “Op een symbolische manier geeft de recente toename in ontwikkelingsprojecten in Jeruzalem ons een unieke kans om opgravingen bloot te leggen en onderzoek te doen naar de grootschalige bouwprojecten in de oudheid van Jeruzalem. Voordat er een eerste start wordt gemaakt aan een nieuw ontwikkelingsproject, worden eerst onze archeologen erbij geroepen om te onderzoeken of er historische ontdekkingen verborgen liggen, om te behouden voor toekomstige generaties.”

Klik hier om de foto’s en overzichtsvideo van de groeve te downloaden.

Fotografie: Shai Halevi, Israel Antiquities Authority


 


Israëlisch Nationaal Bureau voor ToerismePostbus 3240, 1001 AA Amsterdam, tel. 020-6161948, e-mail: pr-nl@goisrael.gov.il


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn