Logo

Het Humboldt Forum, het grootste culturele project in Europa en het meest ambitieuze in Duitsland van deze eeuw, opent morgen, dinsdag 20 juli 2021, voor het eerst zijn deuren voor het publiek. De eerste 100 dagen zijn de openingstentoonstellingen gratis toegankelijk.

In de kelder en op de begane grond en eerste verdieping van het stadspaleis van het Humboldt Forum kunnen bezoekers presentaties zien over de geschiedenis van de locatie en de gebroeders Humboldt en een bezoek brengen aan de openingstentoonstellingen Schrecklich schön. Elefant – Mensch – Elfenbein, Nimm Platz! (tentoonstelling voor kinderen), Nach der Natur en BERLIN GLOBAL.

12. Humboldt Forum Courtyard. Credit: Stiftung Humboldt Forum im Berliner Schloss. Photo_Alexander Schippel

Het nieuwe cultuurcentrum van Berlijn wordt officieel geopend tijdens een ceremonie op dinsdag 20 juli, die zal worden bijgewoond door de Duitse minister van Cultuur Monika Grütters, de burgemeester van Berlijn Michael Müller en algemeen directeur Hartmut Dorgerloh.

Dit nieuwe culturele kwartier is in de afgelopen tien jaar ontwikkeld op een belangrijke historische locatie in het hart van Berlijn naast het Museuminsel op het kruispunt tussen de Brandenburger Tor en de Alexanderplatz. Het Humboldt Forum is opgezet als een centrum waar kunst en cultuur, wetenschap, uitwisseling en debat elkaar ontmoeten, het eerste in zijn soort in Europa. Het is geïnspireerd en beïnvloed door de ideeën van Alexander en Wilhelm von Humboldt, misschien wel Duitslands grootste denkers op het gebied van onderwijs, cultuur, wetenschap en natuur, en het biedt onderdak aan vier partners die een gevarieerd programma van tentoonstellingen, discussies, voorstellingen en evenementen zullen presenteren. Daarin zullen niet alleen verschillende culturen aan bod komen, maar ook uiteenlopende perspectieven en visies op enkele van de belangrijkste vraagstukken waarmee onze wereld vandaag de dag wordt geconfronteerd.

De uitgebreide buitenruimtes van het gebouw zijn al vrij toegankelijk. Op dinsdag 20 juli worden de eerste partnerprojecten voor het publiek geopend.

Schrecklich schön. Elefant – Mensch – Elfenbein (verschrikkelijk mooi. Olifant – mens – ivoor, 20 juli – 28 november 2021)
Een kritische verkenning van de relatie tussen de mens en de wereldwijde handel in ivoor. 40.000 jaar geleden al gebruikten mensen slagtanden om daarmee de oudst bekende kunstvoorwerpen te maken. Ivoor staat tegenwoordig echter ook symbool voor onrecht en geweld, slavernij en koloniale uitbuiting. Het programma – ontwikkeld in samenwerking met de Staatliche Museen zu Berlin, het Museum für Naturkunde en de National Museums of Kenya – wil deze complexe geschiedenis tot leven wekken met een speciale tentoonstelling, educatieve en publieksprogramma’s en artistieke evenementen.

Humboldt Labor: Nach der Natur (Naar de natuur)
Gepresenteerd door de Humboldt-Universität zu Berlin
De openingstentoonstelling van het Humboldt Labor Nach der Natur gaat over de wisselwerking tussen klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit en de wereldwijde bedreigingen voor de democratische rechtsorde. Er bestaat een nauw verband tussen de crisis in de natuur en maatschappelijke crises. Zo heeft het liberale maatschappijmodel met zijn belofte van vooruitgang en welvaart enorme veranderingen teweeggebracht in systemen op het gebied van mens en milieu. In de vorm van een modern curiositeitenkabinet is in de tentoonstelling een heel scala aan onderzoeksbenaderingen van deze en andere actuele vraagstukken bijeengebracht en gerelateerd aan standpunten uit de geschiedenis van de wetenschap.

BERLIN GLOBAL
Gepresenteerd door Kulturprojekte Berlin en het Stadtmuseum Berlin
Verspreid over een oppervlakte van 4.000 vierkante meter is BERLIN GLOBAL ontwikkeld door en met de inwoners van Berlijn om het ware karakter van de stad te tonen. Deze permanente tentoonstelling verkent het verhaal van de stad door middel van thematische presentaties met een overvloed aan muziek, geluiden, installaties, in opdracht gemaakte kunst, grafische werken, foto’s en objecten, die samen een krachtige, veelzijdige belevenis bieden. BERLIN GLOBAL is het eerste van een nieuwe generatie stadsmusea – het eerste dat over Berlijn zelf gaat. De tentoonstelling zit boordevol interactieve technologie en neemt het publiek mee op een spannende culturele reis door de stad met thema’s die variëren van revolutie en oorlog tot entertainment en mode.

Einblicke. Die Brüder Humboldt (Inzichten. De gebroeders Humboldt)
De naam Humboldt staat wereldwijd voor onderwijs en wetenschap. Alexander von Humboldt, die in 1769 werd geboren, verzamelde en documenteerde alles wat hij in handen kreeg – van planten en gesteenten tot dieren en menselijke beenderen. De twee jaar oudere Wilhelm von Humboldt was een sociaal wetenschapper die zich specialiseerde in taalfilosofie, politieke theorie en geschiedfilosofie. Het leven en werk van hen beiden is de aanzet geweest voor talloze publicaties. Hun manier van denken in samenhangen, hun nieuwsgierigheid en kosmopolitisme vormen de inspiratiebron voor het artistieke en wetenschappelijke programma van het Humboldt Forum. De tentoonstelling Einblicke. Die Brüder Humboldt belicht hun werk en de omstandigheden van hun tijd en legt verbanden met de uitgangspunten van het Humboldt Forum.

Nimm Platz! (Neem plaats!, 20 juli 2021 – 27 maart 2022)
Wanneer, waar, waarom en hoe zitten we? Hoe geven we uiting aan conventies, status of welkomstgebaren? En wie neemt eigenlijk welke plaats in groepen en samenlevingen in? Deze tentoonstelling voor kinderen biedt onze jongste bezoekers van drie tot tien jaar – en de volwassenen die hen vergezellen – de ruimte om te ontdekken, te spelen en te leren over het zitten in verschillende culturen.

Drie verschillende permanente presentaties geven de bezoeker inzicht in de lange en fascinerende geschiedenis van de locatie van het Humboldt Forum: de Schlosskeller, de Skulpturensaal en een videopanorama.

De hele zomer lang is er een uitgebreid aanbod aan activiteiten: van kunstinstallaties, projecties, rondleidingen, lezingen en discussies tot artistieke interventies, dans en film. Zo is er in augustus een openluchtfestival met pop-uparchitectuur en concerten en zijn er culturele educatieprogramma’s in de grote workshopruimtes.

Op 22 september 2021 wordt de westvleugel van het Ethnologisches Museum en het Museum für Asiatische Kunst geopend, gevolgd door de opening van de oostvleugel van de musea in de eerste helft van 2022. In de musea op de tweede en derde verdieping van het Humboldt Forum zullen meer dan 20.000 objecten uit Afrika, Azië, Oceanië en Noord- en Zuid-Amerika te zien zijn.

Het Humboldt Forum biedt ook faciliteiten om te eten, te drinken en te shoppen, waaronder een moderne bistro die nu dagelijks geopend is op de begane grond tussen de Schlüterhof en de Passage. Meer eetgelegenheden volgen nog.

Alle tentoonstellingen zijn de eerste 100 dagen gratis toegankelijk. Vooraf reserveren is verplicht. Tickets zijn online verkrijgbaar op www.humboldtforum.org/en/visit/.

Humboldt Forum
Schloßplatz, 10178 Berlijn, Duitsland
www.humboldtforum.org
#humboldtforum


Bijlagen

Over het Humboldt Forum
Het Humboldt Forum is gelegen op een historische locatie in Berlijn naast het wereldberoemde Museuminsel en op het kruispunt tussen de Brandenburger Tor en de Alexanderplatz. Het zal in 2021 zijn deuren openen voor het publiek en bezoekers verwelkomen in een gezichtsbepalende nieuwe openbare ruimte in het hart van de stad. In dit bruisende nieuwe centrum voor cultuur, wetenschap, uitwisseling en debat met een oppervlakte van meer dan 40.000 vierkante meter zullen collecties van wereldklasse te zien zijn en een gevarieerd programma van tentoonstellingen, discussies, voorstellingen en evenementen worden aangeboden. Daarin zullen niet alleen verschillende culturen aan bod komen, maar ook uiteenlopende perspectieven en visies op enkele van de belangrijkste vraagstukken waarmee onze wereld vandaag de dag wordt geconfronteerd.

Het Humboldt Forum is geïnspireerd en beïnvloed door de ideeën van Alexander en Wilhelm von Humboldt, namen die in het hedendaagse denken wereldwijd staan voor onderwijs, cultuur, wetenschap en de waarde van de natuur. Het centrum komt voort uit een baanbrekende samenwerking tussen vier ervaren partners uit de culturele en academische wereld: de Stiftung Preußischer Kulturbesitz die verantwoordelijk is voor twee grote musea in Berlijn, het Ethnologisches Museum en het Museum für Asiatische Kunst, Kulturprojekte Berlin samen met het Stadtmuseum Berlin, de Humboldt-Universität zu Berlin en de Stiftung Humboldt Forum. www.humboldtforum.org

 

 


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn