Een formidabel verhaal over Het Beste Café van Nederland

De Gekroonde Suikerbiet

Corine Nijenhuis

De gekroonde suikerbiet     Corine Nijenhuis

verschijnt 26 augustus bij uitgeverij Brandt

Hoe wordt een sobere Zeeuwse herberg uit 1873 ‘Het Beste Café van Nederland’ in 2017? Wat is een goed café eigenlijk, en waarom is De Gekroonde Suikerbiet daar een voorbeeld van? En waar komt die wonderlijke naam toch vandaan? Wie waren (en zijn) de uitbaters, de stamgasten en wat waren (en zijn) hun eigenaardigheden? Hoe zit dat met kroeg-geheimen en café-wijsheden in het algemeen en met die van ‘De Biet’ in het bijzonder?  

De Gekroonde Suikerbiet vertelt over de grootse geschiedenis van een Zeeuws café dat twee oorlogen en een watersnoodramp doorstond, dat veranderde van een schippers- en bevrachterskroeg in een café waar Zierikzeeënaren gebroederlijk naast waterrecreanten aan de toog zitten. Waar bruiloften ruimschoots worden gevierd, en wordt gerouwd om een overleden stamgast wanneer diens lijkwagen bij het café stopt voor een laatste saluut.  

In woord en beeld wordt het rijke verenigingsleven besproken, uitbaters, gasten en café-experts aan het woord gelaten, bespiegelingen over goed of slecht bier gedeeld.  

In dit boek kun je lezen of bladeren, plaatjes en foto’s bekijken. Maar bovenal genieten van een caféverhaal in de beste zin van het woord.  

Corine Nijenhuis (1965) werkte na de Rietveldacademie als zelfstandig ruimtelijk vormgever. Daarnaast studeerde ze aan de Schrijversvakschool cum laude af. Na haar schrijversdebuut met Luchtcowboy (2011) volgden Een vrouw van staal (2015) en Waddenwolf (2020). Ook schrijft Nijenhuis voor de maritieme krant Schuttevaer, scheepsverzekeraar EOC en ze heeft een vaste column in VLOT-magazine. Meer over haar werk op de site www.corinenijenhuis.com.

Corine Nijenhuis – De Gekroonde Suikerbiet. Een formidabel verhaal over Het Beste Café van Nederland | verschijnt 26 augustus bij uitgeverij Brandt | ISBN 978 94 93095 43 4 | paperback, 176 pagina’s | verkoopprijs € 17,50

auteursfoto © Anja van Wijgerden 


Uitgeverij Brandt is een nieuwe, bewust kleine, onafhankelijke uitgeverij van literaire fictie en non-fictie. 

logo brandt


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn