Logo

Beleef de moderne haven en maritieme ambachten in nieuw Leuvepaviljoen

Het Leuvepaviljoen, de nieuwe blikvanger in het Maritiem District, opent op 16 juli zijn deuren voor publiek. Het grotendeels uit glas opgetrokken paviljoen is ontworpen door MoederscheimMoonen Architects. Dankzij het opvallende en compacte ontwerp is er vanaf de Schiedamsedijk goed zicht op de Leuvehaven. Een informatiepunt over de haven, werkplaatsen van het Maritiem Museum en twee horecagelegenheden met terras brengen het Maritieme District tot leven.

In de publiek toegankelijke hout- en metaalwerkplaatsen van het Maritiem Museum, mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de BankGiro Loterij en andere fondsen, zijn dagelijks maritieme ambachten te ontdekken. Hier worden de kranen en schepen uit de museumhaven onderhouden. Vanaf 30 juli is het Port Pavilion van het Havenbedrijf Rotterdam ook helemaal klaar. Hier maken bezoekers kennis met de haven van nu en krijgen inspirerende tips & trips aangereikt om zelf in de haven op ontdekking te gaan.

Eten en drinken
Voor koffie, prijswinnend ijs van Robin Alting en versgebakken wafels kunnen bezoekers terecht in de ijssalon en koffiebar Loeve van het Maritiem Museum. Aan de zuidkant van het paviljoen komt een restaurant met zitjes op de kade.

Groenere ontmoetingsplek
Naast de bouw van het Leuvepaviljoen verbetert de gemeente Rotterdam ook de ruimte rondom het paviljoen. Op de kade bij de haven van het Maritiem Museum komt meer groen. Er komen zitranden en ook de trappen worden aangepakt. Er is straks meer ruimte om te flaneren en spelen. Bezoekers kunnen de buitencollectie van het museum hier ook nog steeds bewonderen. Begin 2022 start de herinrichting van de buitenruimte.

Hoogbouwcentrum van Rotterdam
In totaal worden er zo’n 1.900 nieuwe woningen in het Maritiem District gebouwd, waarvan een ruim deel al klaar is.

‘Het Maritiem District staat op de kaart als het hoogbouwcentrum van Rotterdam. Hier komen water, historie en de moderne stad bij elkaar. Dat zie je ook terug in het transparante en stoere  Leuvepaviljoen. Op de kade is prettig toeven. Het Havenbedrijf keert terug in het oude maritieme hart van de stad met een prachtig uitzicht op de historische schepen van het Maritieme Museum met op de achtergrond het nieuwe Rotterdam.’ - wethouder Bas Kurvers (Wonen en Bouwen)

‘Op de plek waar de Rotterdamse haven ooit is ontstaan, openen we deze zomer Port Pavilion: de nieuwe voordeur van de haven, midden in de stad. Port Pavilion is de plek om bewoners en bezoekers te informeren en te inspireren om de haven in te gaan en zelf de grootsheid en diversiteit ervan te ervaren.  Een dynamische projectie op een fotomaquette laat bezoekers alle fietsroutes, uitkijkpunten, tours, attracties, stranden en natuurgebieden in en rondom de haven zien. Op enorme, bewegende beeldschermen laten we zien hoe groots, divers en contrastrijk de haven is. Absoluut de moeite van een bezoek waard.’ - Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam

‘Het nieuwe Leuvepaviljoen met de maritieme werkplaatsen maakt ons museum af. De combinatie binnenmuseum, museumhaven met historische schepen en de publieksgerichte werkplaatsen maken het Maritiem Museum Rotterdam tot een van de leukste musea van Nederland. En dat in het hart van Rotterdam, de maritieme hoofdstad van Europa aan de Leuvehaven, de plek waar eind 16de eeuw de eerste haven werd gegraven. Mooier kan het niet.’ - Bert Boer, algemeen directeur Maritiem Museum Rotterdam


Bijlagen

In het Maritiem Museum ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Luister naar verhalen, bewonder topstukken uit onze vooraanstaande collectie of doe mee aan een van de vele activiteiten. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon. Maritiem Museum Rotterdam, een wereld die je raakt!


 
Share on Facebook   Tweet   Share on LinkedIn